Must reads

Must reads: Oktober

Een nieuwe maand, een nieuwe must reads. Vijf nieuwe to read boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken. 

1: Esther Gerritsen – Roxy: Uitgeverij De Geus

roxy gerritsenHoe ga je om met verlies, als degene die je verloren hebt, een leugenaar bleek te zijn? In Roxy, de nieuwste roman van Esther Gerritsen, wordt getracht een licht te werpen op dit vraagtstuk. De man van Roxy blijkt verongelukt, maar hij werd naak aangetroffen in de auto met een vriendin erbij. Haar wereld stort in, maar vanwege haar dochtertje houdt Roxy zich sterk. Ondertussen is ze een wandelende tijdbom: ze ontploft bijna van opgekropte woede. Ik ben erg benieuwd hoe Gerritsen de gevoelens van Roxy beschrijft, en welke groei haar hoofdpersonage doormaakt. Ik kijk enorm uit naar dit boek.

 

2: Chan Koonchung – De ondraaglijke droomwereld van Champa de chauffeur: Uitgeverij Signatuur

Champa de chauffeurDe Champa uit de titel geniet van zijn bestaan in Tibet, waar hij de chauffeur is van Mei, een Chinese zakenvrouw. Hij deelt ook het bed met haar, maar wanneer ze in bezit komt van een zeldzaam boeddhabeeld, komt zijn leven op zijn kop te staan. Koonchung is een auteur van zogenoemde ‘verboden romans’. In China is zijn werk verboden, geen enkele uitgeverij in China durft het aan zijn werk te publiceren. De vette jaren is zijn bekendste roman, en beschrijft de nabije toekomst van Beijing waar een groepje dissidenten achter een schokkend overheidsgeheim komen. Hoewel dit nieuwe boek luchtiger van toon is, schetst het een goed beeld van het Chinees strafsysteem. De moeite waard dus.

3: Michaela de Prince & Elaine de Prince – Ze noemden me duivelskind: Uitgeverij Dutch Media 

duivelskindIk lees niet veel waar gebeurde verhalen, maar dit verhaal trekt me toch wel erg aan. Het gaat over de kleine Michaela de Prince, die in 1995 in het door de burgeroorlog geteisterde Sierra Leone wordt geboren. Ze verliest op jonge leeftijd haar familie, en wordt ondergebracht in een weeshuis. Hier wordt ze vanwege de lichte vlekken op haar huid ‘duivelskind’ genoemd, en ze wordt verwaarloosd en mishandeld. Wanneer ze door een Amerikaans echtpaar wordt geadopteerd, begint een nieuw leven. Een leven waarin ze haar grote droom om ballerina te worden, kan nastreven.

 

4: Chantal van Gastel – Ik wist het: Uitgeverij The House of Books

chantal v gastel ik wist hetTijdens mijn vakantie in Frankrijk las ik de preview van Ik wist het. En dat smaakte naar meer. Ik heb al een goed beeld van de stijl en de ontwikkeling van het verhaal, maar ik ben vooral erg benieuwd hoe het plot zich verder ontwikkelt. Ik wist het draait om de dromerige Mia die haar eigen bloemenwinkel opent. Ze ontmoet tevens Feo, letterlijk de man van haar dromen. Maar ze trekt ook bijzondere verhalen van anderen aan, en dat begint de lokale media ook op te vallen. In hoeverre kan Mia dit tempo volhouden, en verliest ze zichzelf hier niet bij?

 

5: Kees van Beijnum – De offers: Uitgeverij De Bezige Bij

de offers kees v beijnumTijdens Manuscripta kreeg ik een tasje uitgedeeld van De Bezige Bij. Hierin zaten onder meer folders en een paar vooruitleesboekjes. Previews. Een van deze boekjes was die van Kees van Beijnum, De offers. Zodra ik de eerste pagina’s had gelezen wist ik; hier wil ik meer van lezen. Het boek gaat over de Nederlandse rechter Rem Brink die in het Tokio in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog verliefd wordt op een Japanse vrouw, Itchiko. Hun liefde moeten ze geheim houden, maar wanneer deze toch uitkomt heeft dit grote gevolgen voor hen beiden. Wanneer Itchiko naar haar geboortedorp vlucht, blijkt dit juist de plek waar de recente geschiedenis het minst te ontvluchten is.

7 gedachten over “Must reads: Oktober

  1. Benieuwd naar hoe je het boek van Kees van Beijnum vindt, ik heb zelf Het Verboden Pad gelezen en vond dat een heel goed boek.

    1. Roxy is ook zeker mijn favoriet! Ik moet Dorst van haar nog stééds lezen, maar deze nieuwe roman trekt me al zo aan. Via Manuscripta.nl zag ik een filmpje waarin ze vertelt over Roxy en het schrijfproces, en dat werkte erg motiverend.

    1. Dank je, wat lief!
      Ja, het verhaal lijkt me erg intens, maar ook heel mooi. Mijn ‘stief’moeder houdt erg van dergelijke verhalen, maar ik merk dat ook ik er zo nu en dan wel voor te porren ben. Zeker bij dit verhaal, dat gewoon heel aantrekkelijk en mooi klinkt :-)

  2. Mooie lijst! Drie daarvan wil ik ook zeker lezen! Roxy, Duivelskind en Offers… prachtig en oh oh oh wat is er toch nog een hoop te lezen hier. Houdt het dan nooit op (op de Carice van Houten manier).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s