Recensie

Recensie: Hollands Siberië

Mariët Meester  – Hollands Siberië: Uitgeverij De Arbeiderspers

De zomer is voorbij, en dus is het weer tijd om mee te bloggen met Een perfecte dag voor literatuur van Not Just any Book. Mijn eerste boek is direct een indrukwekkend verhaal over een pastoor die zijn weg probeert te vinden in het gevangenisdorp Veenhuizen van de jaren ’30, ’40 en ’50 van de vorige eeuw.

Peter Pex wordt in de jaren ’30 aangesteld als nieuwe pastoor voor de gemeenschap van Veenhuizen. Hij probeert zijn weg te vinden in het gevangeniswezen, maar dit gaat met pieken en dalen. Pastoor Pex moet erg wennen aan het leven in de kolonie, en is bovendien niet overtuigd van zijn werk als pastoor. Het is een rol die hij zichzelf heeft opgelegd na het overlijden van zijn oudere broer, die de ware gelovige was binnen het gezin. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zich troost met stiekeme, alcoholische versnaperingen en ‘foute’ gedachtes over de aanwezige vrouwen.

Tot echt contact komt het echter nooit met één van deze vrouwen, laat staan dat er een hechte vriendschap met een van zijn mannelijk collega’s ontstaat, tot de komst van Martine, de nieuwe huishoudster. Voor haar voelt hij meteen een diepe verwantschap en er ontstaat, aarzelend, voorzichtig en teder, een geheime relatie. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, zetten Peter en Martine zich in voor het verzet. Dit is echter niet zonder gevaar, en de pastoor merkt dat hij, ondanks zijn goede intenties om van Veenhuizen een betere woonplaats te maken voor zowel de werkenden als de gevangen, constant gedesillusioneerd achterblijft.

hollands siberie

Naast een gedetailleerde geschiedschrijving over het gevangenisdorp Veenhuizen is Hollands Siberië een prachtige roman over een man die worstelt met zijn identiteit. Hoewel hij zich de rol van pastoor heeft toebedeeld is dit niet wie hij van binnen is. Hij snakt naar een ander leven, maar voelt zich gevangen in Veenhuizen. Met Martine bereidt hij uiteindelijk, na de oorlog, een vertrek uit Veenhuizen voor, maar ook dit gaat niet zonder slag of stoot. Meester weet goed in het hoofd van de pastoor te kruipen en geeft subtiel de veranderingen in zijn karakter weer.

Zowel de gevoelens van pastoor Pex als de boeiende maar beklemmende omgeving van Veenhuizen worden op nauwkeurige wijze door Meester beschreven. Bijzonder knap hierbij is is dat ze weet te voorkomen dat het een opsomming van feiten en gebeurtenissen wordt, maar de details over het gevangenisdorp feilloos weet te verweven met het verhaal van pastoor Pex. Dit levert een interessante kijk op een leven die bij het grote publiek wellicht niet zo bekend is, namelijk dat van een geestelijke en zijn medewerkers in Veenhuizen.

Ik vond het erg prettig om op deze manier kennis te verkrijgen over het reilen en zeilen van het gevangenisdorp, en werd bovendien vermaakt met een onderhoudend verhaal. Hollands Siberië is wat mij betreft een aanrader, in alle opzichten.

Lees hier wat andere bloggers van dit boek vonden.

Hollands Siberië – Mariët Meester €19,95

Dit boek telt mee voor mijn leesuitdaging Ik Lees Nederlands!

ikleesnederlands

3 gedachten over “Recensie: Hollands Siberië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s