Recensie

Recensie: Heller

Michael Berg – Heller: Uitgeverij The House of Books

Een tv-bons in het nauw gedreven. Via terugblikken wordt zijn levensverhaal verteld en de spanning steeds verder opgebouwd: wat heeft hij te verbergen?

Heller vertelt over Tobias Heller, eigenaar van zijn eigen productiebedrijf en bedenker van vele tv-formats. Hij wordt voor het programma Een goed gesprek geïnterviewd, maar is er met zijn gedachten niet helemaal bij; zijn zoon Marc wordt vermist op een Grieks eiland en bovendien denkt hij terug aan zijn verleden. Dit verleden is allerminst rooskleurig. De vader van Tobias was mijnwerker en alcoholist, en sloeg zowel Tobias als zijn moeder. Via een gastgezin krijgt Tobias de kans om te ontsnappen uit zijn uitzichtloze leven en hij vestigt een naam voor zichzelf in de televisiewereld. Nu, bijna zestig jaar oud, blikt hij terug op zijn carrière en persoonlijke leven.

Ondertussen wordt hij geïnterviewd door een journaliste die zich in het verleden niet erg positief over hem heeft uitgelaten. Hij voelt de spanning toenemen naarmate de avond vordert, maar wat heeft Tobias Heller te verbergen? Waar is hij zo bang voor? Bladzijde na bladzijde komt de waarheid steeds dichterbij, in een allesvernietigend slotakkoord waarbij alle kaarten op tafel worden gelegd.

hellerHeller is een bijzonder intelligent opgezette thriller. De spanning is op elke bladzijde merkbaar. Het mysterie van de verdwijning van Heller’s zoon, de spanningen van het interview, de strubbelingen thuis met zijn tweede vrouw Xenia; deze gegevens zorgen voor een zinderend spannend verhaal. De opbouw is wat dat betreft perfect uitgewerkt. Berg vertelt enkel vanuit Heller’s perspectief, en zit hem daarbij zo dicht op de huid dat elke nerveuze trilling, elk zenuwachtige trekje en elke zweetdruppel die valt worden dusdanig gedetailleerd en met aandacht beschreven dat je het letterlijk voor je ziet.

De terugblikken bouwen op tot een grande finale die zo schokkend is dat het jammer is wanneer deze is blootgelegd. De spanning die in het boek wordt opgebouwd voelde ik bij mezelf ook, dus de finale was in zekere zin een ontlading bij mezelf. Hoewel dit de eerste thriller is die ik van Berg lees, ben ik absoluut benieuwd naar zijn andere boeken. Uitgaande van Heller kan ik nu enkel zeggen dat zijn werk naar meer smaakt. Naar veel meer.

Heller – Michael Berg €19,99

Dit boek telt mee voor mijn leesuitdaging Ik Lees Nederlands!

ikleesnederlands

Advertenties

8 gedachten over “Recensie: Heller

  1. Dit boek las ik vorige maand ook en heb precies hetzelfde. Ik wil meer van Berg lezen! Zijn schrijfstijl spreekt me enorm aan, echt een aanwinst voor de Nederlandse thrillermarkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s