Boeken

Tussen kunst en boek

Boeken alleen om te lezen? Welnee, boeken zijn veelzijdig. Dit bewijzen de vele internet-voorbeelden van book art. Ik koos tien favorieten. Geniet mee! 

1: Cara Barer legde haar overtallige boeken in water, en keek hoe ze vervormden. Het resultaat is verbluffend mooi. Haar werk is te zien op www.carabarer.com

book art

2: De Russische Ekaterina Panikanova doet iets heel anders met boeken; ze schetst en tekent eroverheen en maakt het tot een boeiend, apart geheel. Haar werk is terug te vinden op haar eigen website; www.ekaterinapanikanova.com

book art 2

3: Het werk van Brian Dettmer is even fantastisch als bizar indrukwekkend. Hij geeft aan met zowel mesjes en nagelschaartjes te werken en doet pagina voor pagina. “Images and ideas are revealed to expose a book’s hidden, fragmented memory. The completed pieces expose new relationships of a book’s internal elements exactly where they have been since their original conception”, zegt hij zelf over zijn werk. 

book art 3

4: Drowning in obsession; een toepasselijkere titel bestaat er niet voor dit indrukwekkende staaltje kunst van Thomas Wightman. De details en de minuscule bewerkingen maken dit tot een lust voor het oog. Meer van zijn Wightmans werk is terug te vinden op www.thomaswightman.co.uk

book art 4

5: Nick Georgiou creëerde dit prachtige gezicht uit oude boeken en tijdschriften. Het kleurgebruik en de structuur vind ik bijzonder mooi geslaagd. Meer van zijn werk is te vinden op www.myhumancomputer.blogspot.com. Dit werk heet ‘Bon papier’. 

book art 5

6: Kunstenaar en illustrator Jonathan Wolstenholme is op een heel andere manier creatief met boeken. Hij gebruikt de boeken zelf niet, maar illustreert over boeken. De boeken vertellen over boeken, en zijn werk komt voort uit zijn eigen liefde voor boeken, literatuur en lezen. In prachtige illustraties met oog voor detail, treffend kleurgebruik en humor brengt hij zijn liefde voor boeken over op bewonderaars. Meer voorbeelden van zijn werk kun je hier vinden.

book art 6

7:Lisa Occhipiniti gebruikt oude boeken om ze nieuw leven in te blazen. Haar kunst is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Ze kneedt, knipt en vormt oude boeken om tot nieuwe items die niet zouden misstaan in VT Wonen; een boekmobile, een boeklamp, een boekenvaas of een boekenvogelhuisje. Alles is even mooi en opmerkelijk. Haar werk is terug te vinden op www.locchipinti.com

book art 7

8: Van Nederlandse bodem komt er ook prachtige book art. Annemarieke Kloosterhof heeft deze kunstvorm geheel eigen gemaakt en weet zelfs boodschappen over te brengen met haar werk, waaronder haar boom, groeiende uit een boek met de titel ‘The growth of Alfabetism‘. Over elk kunststuk doet ze gemiddeld 25 uren, geeft ze aan op haar website. Onderstaand werk is getiteld ‘The smell of Literature‘ en vind ik persoonlijk een van de mooiste. Meer werk vind je op haar site.

book art 8

9: Noriko Ambe is een Japanse ‘book cutter’/ kunstenares. Ze snijdt de pagina’s van een boek een voor een tot er bizarre en mooie vormen en structuren ontstaan. Ze heeft al vele boeken gesneden en tot kunst gemaakt en heeft een behoorlijk portfolio opgebouwd. Kijk voor meer werk op haar website: http://www.norikoambe.com/index.html

book art 9

10: De laatste in deze blogpost is zeker niet de minste. Jodi Harvey-Brown heeft een behoorlijk portfolio opgebouwd. Ze maakt papieren scenes uit de literatuur, die allen even herkenbaar als schitterend vormgegeven zijn. Zo heeft ze Moby Dick, To Kill a Mockingbird, The Odyssee en The It vormgegeven, maar ook Alice In Wonderland, waarvan ik onderstaande foto heb bijgevoegd – de Mat Hatter Tea Party illustrerend. Op haar website is zelfs een landschap met windmolen te vinden waarvan de molen aangedreven wordt door een klein motortje zodat de wieken kunnen draaien.

book art 10

Advertenties

9 gedachten over “Tussen kunst en boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s