Boeken

Mijn 1e Manuscripta

Hordes boekfanaten, uitgeverijen zij aan zij in hun kraampjes stonden en in het wild rondlopende schrijvers; Ik was zondag voor het eerst naar Manuscripta en heb mijn ogen uitgekeken. Wat een spektakel!

Van tevoren had ik een gameplan gemaakt. Ik wist precies welke schrijvers ik wilde spotten en welke interviews ik wilde bijwonen. Na enige twijfel heb ik besloten geen vuistdik verslag te maken -wat zo had gekund- maar de dingen die mij, twee dagen na dato, het meest zijn bijgebleven te benoemen. Ik wil jullie per slot van rekening ook niet vervelen met achthonderd regels sfeerverslag, hoe leuk dat zo uitgetypt in een zin ook klinkt.

 • De debutanten: Bij aankomst in Utrecht kon ik meteen doorlopen naar De Debutanten. Bregje Hofstede, Ru de Groen en Johan Goossens werden aan het publiek voorgesteld. Vooral naar Bregje Hofstede en de informatie over haar roman De hemel boven Parijs was ik erg benieuwd. Ze vertelde over het schrijfproces, dat in 2010 al begon, maar dat ze vorig jaar pas weer oppakte. Daarnaast vertelde ze over de intentie van haar roman, en de verwijzing in de titel naar de film Der Himmel uber Berlin. Na het gesprek was er tijd om de boeken van de auteurs te kopen en te laten signeren. Aangezien ik De hemel boven Parijs al in bezit en deels gelezen had, heb ik deze kans -uiteraard- gegrepen. Mijn boek wordt nu gesierd met een vrolijke krabbel van Hofstede.
 • Naast Bregje Hofstede heb ik ook de handtekeningen van Lisette Jonkman, Eline Stiekema, Herman Koch en Simone van der Vlugt in één van hun boeken/ in mijn notitieboekje gekregen. Op Twitter zei iemand: “Ik geef niet zoveel om handtekeningen.” Nu zijn ze voor mij ook geen goud waard, maar ik vind het erg leuk om te hebben, ter herinnering. Plus: het maakt het boek nét iets exclusiever. Iets meer eigen. Wat ik bijzonder leuk vond is dat Lisette Jonkman, Eline Stiekema en Bregje Hofstede míj ook kenden. Ik, Tessa, de boekblogger uit Leeuwarden. Zelfs mijn Instagram-naam was bekend!

kwartet

 •  The Young Folks: Dingen die mij zijn bijgebleven kunnen ook minder leuk zijn. De organisatie van The Young Folks, waarbij Philip Huff, Thomas Heerema van Voss en Hanna Bervoets werden geïnterviewd, had beter gekund. De zaal was klein, maar het aantal belangstellenden was groot. Erg groot. Mensen moesten staan -waaronder ik- maar een nog groter deel dat graag aanwezig was geweest, stond voor een dichte deur. Letterlijk, want de deur werd dichtgedaan. Jammer, want zo konden geïnteresseerden die niet meer in de ruimte pasten, niet meeluisteren. Want wat gezegd werd, was erg interessant. Alle drie vertelden enthousiast over hun nieuwe boek, en ik was bijzonder geïnteresseerd om te horen wat Hanna Bervoets over haar nieuwe roman Efter vertelde, waarin verliefdheid in een fictieve nabije toekomst als ziekte wordt gezien. Ze gaf me stof tot nadenken, want ze concludeerde: “ADHD is een relatief nieuwe stoornis. Als je een hersenscan van een verliefd persoon naast dat van een gestoord persoon legt, zie je veel overeenkomsten. Het kan best zijn dat iemand in de toekomst zegt: verliefdheid is eigenlijk ook een ziekte. Als ik verliefd ben, ben ik ook gek!”

young folks

 • Verder ontmoette ik ook een aantal mede-bloggers op de Schrijversmarkt. Judith van Leeswammes had ik al eens ontmoet, maar ik ontmoette er ook Shyama van Shyama in Boekenland en Soraya van Soraya Schrijft. Hen had ik nog nooit gesproken, ook al waren zij tegelijk met mij op het Bloggersevent van Meulenhoff Boekerij. Dames; ik vond het hartstikke leuk jullie te hebben gesproken! :-)
 • Ik ging naar Manuscripta met een lege arm, maar kwam terug met een volgeschreven onderarm. Er was namelijk de mogelijkheid om een ‘literaire tattoo’ te krijgen. Gratis en voor niks. Je kon kiezen uit een groot boek vol quotes uit boeken en van schrijvers, maar ik koos uiteindelijk voor de tekst op mijn shopper: ‘I like big books and I cannot lie‘. Helaas moest ik de zin er ’s avonds weer af spoelen in verband met mijn werk, maar man, wat voelde ik me stoer!

literaire tattoo

Dit waren mijn bevindingen. Ik vond Manuscripta druk, massaal maar vooral erg leuk. Ik heb interessante presentaties en interviews bijgewoond, leuke mensen ontmoet en de handtekeningen die ik wilde verzamelen, ook daadwerkelijk gekregen. Er schuilt eigenlijk een kleine fangirl in mij, en die kwam flink aan haar trekken zondag. Volgend jaar ben ik dus zeker weer van de partij!

16 gedachten over “Mijn 1e Manuscripta

 1. Wat een gaaf verslag Tessa!! Ik kan mij voorstellen dat je blij bent met je kwartet aan handtekeningen, natuurlijk mag iemand mag zeggen “Ik geef niet zoveel om handtekeningen”, maarrr, een handtekening EN een leuke (persoonlijke) boodschap in je boek van de schrijver vind ík erg gaaf.

   1. Workshop ging niet door deze week, ik heb vorige week vlak voor de lezing mijn voet zwaar gekneusd :( maar de voorbereiding an sich vond ik al gaaf ;)

   2. Weet ik niet, zou ik nog horen. Ja ik baalde ook echt, maar goed het is niet anders…. Ik benader het maar positief, het was een leuke ervaring om gevraagd te worden ;)

 2. Ik ben ook zo benieuwd naar Efter! Gelukkig kan ik hem lezen voor mijn lijst, dit jaar. Ik dien 15 boeken te lezen die het afgelopen jaar zijn uitgebracht (of nog uitgebracht moeten worden) en dit is er eentje van. Ik ga er voor! Ik wil ook heel graag een keertje naar Manuscripta. Volgend jaar dan maar!

  1. Ja, volgende maand verschijnt ‘ie al. Ik sta op de lijst van recensenten van de uitgeverij, yay!
   Volgend jaar zou ik zeker Manuscripta meepakken, het is een hele open, makkelijke manier om met fijne mensen in contact te komen :-)

 3. Hoi Tessa, leuk verslag en goed om te lezen dat je het naar je zin hebt gehad. Toen Manuscripta nog een evenement was waarvoor je tickets moest kopen, vond ik de sfeer eigenlijk leuker.
  Maar toch heb ik geen spijt gehad dat ik ben geweest!

  1. He Inge, dank je! Ik heb helaas geen vergelijkingsmateriaal, maar ondanks een paar minpuntjes vond ik het een erg geslaagde editie.
   Wat heb jij uiteindelijk nog kunnen zien? Heb je Adriaan van Dis nog goed meegekregen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s