Uncategorized

Must reads: September

Een nieuwe maand, een nieuwe must reads. Vanaf deze maand pak ik het anders aan. Namelijk met maximaal vijf boeken. Niet omdat ik de stroom boeken anders niet aankan, maar omdat ik een betere selectie wil maken van aan te raden boeken. Boeken die ik wil lezen, boeken die op mijn NTL-lijst komen en boeken waarvan ik verwacht dat ze meerdere mensen zullen aanspreken. 

1:Bregje Hofstede – De hemel boven Parijs: Uitgeverij Cossee

Ik ben gek op debuutromans. De eerste kennismaking met een schrijver of schrijfster, in de meest pure vorm. Dit debuut lijkt mij bijzonder mooi. Het gaat over een professor kunstgeschiedenis die een jonge studente onder zijn hoede neemt. Hij geeft haar adviezen die hij zelf nooit heeft opgevolgd en zoekt tegen beter weten in toenadering. Zij, Fie, heeft echter haar eigen problemen. Ze twijfelt tussen ergens aan beginnen en er kapot aan gaan of nooit ergens aan beginnen om maar niet te falen. Het boek wordt door de uitgeverij beschreven als ‘een boek over de leugens die wij voor onszelf bedenken om niet te hoeven doen wat we het meest verlangen‘.

bregje hofstede hemel boven parijs

2: Hanneke Hendrix – De dyslectische-hartenclub: Uitgeverij De Geus

Het verhaal is kort maar erg krachtig: “Drie vrouwen met brandwonden delen een ziekenhuiskamer die onder voortdurende politiebewaking staat. Ze voelen zich bedreigd en schakelen hun bewaker uit. Er rest hen niets anders dan te vluchten.” Aargh, hiervan maken mijn hersenen overuren: Waarom staan ze onder politiebewaking? Waarom voelen ze zich bedreigd? Hoe komen ze aan hun brandwonden? De vragen stapelen zich op in mijn hoofd en hier is maar 1 remedie tegen: lezen dat boek.

hanneke hendrix hartenclub

3: Annie M.G. Schmidt – Impressies van een simpele ziel: Uitgeverij Querido

Annie M.G. Schmidt de kinderboekenschrijfster ken ik. Heel goed zelfs. Ik was vroeger verzot op haar boeken. Maar Annie M.G. Schmidt ook columns schreef, wist ik niet. Impressies van een simpele ziel verscheen in 1951 al en werd later opgevolgd door nog twee bundels. Wim Daniels selecteerde uit deze drie bundels de leukste columns, met deze nieuwe uitgave van Impressies van een simpele ziel als gevolg. Alleen de titel is al heerlijk tegenstrijdig. Annie M.G. Schmidt was namelijk alles behalve een simpele ziel maar een briljant vertelster. Ik neem graag een kijkje in haar ziel.

annie mg schmidt - impressies van een simpele zie;

4: Jo Nesbo – De zoon: Uitgeverij Cargo

Jo Nesbo en ik: een hele goede combinatie. Ik ben gek op zijn thrillers met Harry Hole in de hoofdrol, maar laat me net zo goed verrassen door een losstaand boek. In deze thriller, die op 9 september verschijnt, draait het om Sonny en zijn zoektocht naar de ware doodsoorzaak van zijn vader. Sonny zit echter in de gevangenis en moet de hulp inschakelen van de oud-partner van zijn vader tijdens zijn dienstjaren als politieagent, Simon Kefas. Samen besluiten ze zijn dood te wreken.

jo nesbo de zoon

5: Peter Zantingh – De eerste maandag van de maand: Uitgeverij De Arbeiderspers

Peter Zantingh ken ik nog niet als romanschrijver, maar enkel als redacteur bij de NRC. Daar viel me zijn losse, aantrekkelijke schrijfstijl al op, dus ik ben erg benieuwd hoe dit zich manifesteert in een roman. Hij schreef er al eerder eentje, Een uur en achttien minuten, maar deze nieuwe wordt mijn eerste kennismaking met zijn boeken. Het verhaal gaat over de aan dwangstoornissen lijdende Boris. Nadat het uit raakt met zijn vriendin gaat het bergafwaarts. Zijn vader besluit hem mee te nemen op een trip naar Praag, waar ze elkaar en hun problemen onder ogen moeten komen.

Tip: Vandaag -en enkel vandaag- is het mogelijk deze roman gratis als e-book te downloaden. Klik daarvoor hier

peter zantingh maandag vd maand

13 gedachten over “Must reads: September

 1. Mooie selectie weer! Het boek van Hanneke Hendix heb ik al uit, leuk boek voor tussendoor. Het boek van Bregje Hofstede maakt me nieuwsgierig, de titel, het omslag, de flaptekst, allemaal even intrigrerend.

 2. Mooi overzicht, De eerste maandag van de maand heb ik net ook gedownload, zag een aankondiging op Twitter en stond al op mijn NTL lijst, komt goed uit.
  De hemel boven Parijs klinkt erg interessant, die zet ik op mijn lijstje. Ik lees ook graag debuten (mits via een uitgever uitgegeven), vaak zijn dat de boeken die mij het meeste verrassen.

  1. dank je. Ik heb De eerste maandag van de maand inmiddels ook gedownload, ben er erg benieuwd naar; hij is altijd zo adrem en gevat in de krant :-)
   Ik kijk erg uit naar Bregje Hofstede op Manuscripta, yay!

 3. Leuke tips. Ik ben vooral benieuwd naar die columns van Annie MG Schmidt. Ik heb haar biografie een paar jaar terug gelezen, dus ben wel benieuwd naar deze columns. Hij gaat op mijn verlanglijstje

 4. Leuk zo’n lijstje van en voor mij onbekend iemand. :-) Ik ben inmiddels begonnen aan De Hemel boven Parijs. Ben geen snelle lezer maar meer en brede lezer (lees meerdere boeken tegelijk al naar gelang m’n mood, en naam ze ook niet allemaal af), maar deze vormt intrigerend aan tot nu toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s