Boeken

Nieuw blogproject

Ik Twitterde al over, en ik maakte mensen al nieuwsgierig. Ik ben de afgelopen weken bezig geweest met het uitwerken van plannen voor een nieuw blogproject. Een blogproject dat mij maandenlang zoet zal houden. Een blogproject waar ik bovendien ontzettend veel zin in heb.

Het idee heeft zich nu dusdanig goed gevormd in mijn hoofd dat ik mijn nieuwe blogproject graag met jullie wil delen. Ik ga *denkbeeldig tromgeroffel* elke maand een boek van Haruki Murakami lezen. Het project zal heten ‘Elke maand een Murakami’ en mijn ‘Maandelijkse Murakami’s’ zal ik hier recenseren. Bij deze recensies zal ik tevens verwijzen naar het volgende Murakami-boek dat ik zal lezen, zodat er iets om naar uit te kijken is.

Waarom Murakami? Ik hoor het je denken. Ik liep onlangs over de Deventer Boekenmarkt en toen bekroop mij het plotselinge verlangen om een Murakami te ‘scoren’. Ik snapte op dat moment niet goed waarom, maar toen ik er langer over nadacht bleek het eigenlijk heel logisch te zijn; ik hou namelijk van afwijkende verhalen. Hiermee bedoel ik niets naars, integendeel. Ik word erg geprikkeld door absurde, maffe en ronduit gekke verhalen. Dit blijkt ook wel als je je bedenkt dat mijn favoriete schrijvers John Irving en Niccolo Ammaniti zijn. Haruki Murakami past wat dat betreft prima bij dit rijtje. Zijn trilogie 1Q84 heb ik met zowel verbazing als veel plezier gelezen; wat een verhaal!

Dat Murakami ook andere boeken schrijft dan surrealistische verhalen weet ik. Heus. Hij schrijft ook liefdesverhalen, waarvan Norwegian Wood uiteraard de bekendste is. Dit boek ben ik momenteel aan het herlezen, en ik geniet er met volle teugen van. Wat een intelligent opgezette, prachtige dialogen! Inmiddels heb ik vast een aantal extra Murakami’s in huis gehaald om mijn blogproject goed te kunnen starten. Ik kocht Ten zuiden van de grens, De jacht op het verloren schaap en Kangoeroecorrespondentie. Natuurlijk valt er nog veel meer te ontdekken.

nieuwe murakamis

Ik heb ze geteld: nog 17 boeken. Plus in 2015 de twee romans die Atlas Contact uitbrengt, Luister naar de wind uit 1979 en Flipperen in 1973 uit 1980, en in 2016 een nieuwe verhalenbundel getiteld Mannen zonder vrouwen is de eindscore 20 boeken. Dus 20 maanden Murakami. Ik ga zijn boeken niet in een willekeurige volgorde lezen. Niet op jaar van verschijning bijvoorbeeld. Liever wissel ik zijn surrealistische en romantische boeken af. Bovendien zijn er boeken die bij elkaar horen, zoals De jacht op het verloren schaap, Luister naar de wind en Flipperen in 1973, die samen de Trilogie van de rat vormen.

Dus, samengevat: ik ga me de komende maanden (jaren zelfs) -naast het lezen van andere boeken en het schrijven van andere blogposts, wees gerust- richten op het oeuvre van Haruki Murakami, een schrijver waarvan ik al tijden meer wil lezen maar nooit de tijd voor nam. Op een vast moment in de maand, denk: de laatste week van de maand, zal ik mijn recensie van de Maandelijkse Murakami plaatsen en tevens aankondigen welk boek er voor de maand erop op de planning staat. Ook zal ik andere Murakami-gerelateerde blogposts schrijven, zoals leuke weetjes over de schrijver, quotes en andere aanverwante zaken. Ik zal zelfs niet vies zijn van een beoordeling van de verfilming van Norwegian Wood, of het lezen van Auke Hulsts reis naar Japan om Murakami te interviewen: Zoeken naar Haruki M.

Hoewel ik dit project grotendeels voor mezelf doe, om meer van Murakami’s werk te lezen, hoop ik hiermee ook anderen enthousiast te maken voor de literatuur van Haruki Murakami. En wees niet ongerust; ik blijf op dezelfde manier verder bloggen, alleen met een extra hoekje voor Murakami erbij ingericht.

P.s: Het eerste boek dat ik ga lezen is Ten zuiden van de grens. Deze zal eind september op mijn blog worden besproken.

79 gedachten over “Nieuw blogproject

   1. Ik heb de volgende titels in mijn kast staan en als ik ze bij jou zie passeren dan (her)lees ik met je mee:
    After the quake – gelezen
    After dark – gelezen
    Kafka on the shore – nog niet gelezen
    The wind-up bird chronicle – nog niet gelezen
    Norwegian wood – gelezen
    1q84 – nog niet gelezen
    Het zijn er dus maar zes ipv de acht die ik zelf dacht te hebben…

   2. Mooi lijstje! Heel gaaf dat je meeleest! :-) Kafka moet ik ook nog, net als De opwindvogelkronieken. Leuk dat er nu al een verschil zit in het Engels vs in het Nederlands lezen.

 1. Wat gaaf :) Van Murakami wil ik ook zeker meer lezen, dus jouw blogs gaan me vast helpen om te kiezen welke het worden, want 20 boeken… nouja, als ik maar lang genoeg leef moet het lukken :)

 2. Wat leuk! Ik ben echt nog een beginneling wat Murakami betreft, misschien dat jouw enthousiasme aanstekelijk werkt, waardoor ik deel twee van de 1q84 ga lezen.

 3. Wat een leuk idee Tessa! Ik heb nog nooit iets van Murakami gelezen, dus wie weet ga je mij inspireren. Wat jij zegt over surrealistische verhalen, moet ik dan denken aan boeken als Alles wat er was van HB of is dat iets totaal anders? Ik houd zelf van schrijvers die net naast de lijn lopen, niet de makkelijke weg kiezen of bij 3 boeken 3 dezelfde kunstjes doen, Murakami klinkt wat dat betreft aantrekkelijk.

  1. Dank je :-) Hoop dat ik je zal inspireren!
   Wat betreft surrealisme; denk eerder aan De drie levens van Tomomi Ishikawa van Benjamin Constable, in het kwadraat ;-)
   Murakami biedt voor ieder wat wils. Hij schrijft niet alleen surrealistisch maar ook romans en verhalenbundels. Ik heb echt zin om meer van hem te lezen.
   En stiekem denk ik dat ook jij Murakami zeker kunt waarderen, en dat zeg ik niet enkel om Murakami-zieltjes te winnen ;-)

   1. Je maakt mij iig zeer nieuwsgierig!! De 2 schrijvers die je noemt ken ik ook al niet, sorry :(

    Weet je wat, verras mij maar, ik ruil e-books met vriendinnen en zie dat ik de serie IQ84 heb (alle 3 boeken) en Norwegian food, welke moet ik volgens jou lezen dan doe ik in december met je mee?

   2. Haha het is Norwegian Wood ;-) Denk dat dat een heel mooi kennismakingsboek is. 1Q84 is zijn magnus opus, óók heel mooi maar meteen een trilogie van in totaal meer dan 1200 pagina’s haha

   3. Hahahahahahaha ja ehm, het is etenstijd, helpt dat? *smacks forehead*
    Oké dan ga ik voor Norwegian Wood :-) *maakt notities*

 4. Wat een leuk idee! En een groot project! Daar kom je inderdaad flink wat maanden mee door. :) Erg leuk, ik ben benieuwd naar de recensies en je beleving. Ik heb nog niets van Murakami gelezen, hoewel ik dit zeker nog wel eens wil doen. Nu al helemaal als ik dit zo lees. Werkt meteen inspirerend!

 5. Hee leuk! Ik ben een groot Murakami fan en heb al heel wat, maar niet alles, van hem gelezen. De jacht op het verloren schaap is een van mij favoriete boeken van M. maar de andere twee uit dje trilogie vond ik niet geweldig. Het VIERDE deel van de trilogie, Dans, dans, dans is wel weer heel goed.

  Veel plezier met het lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s