Uncategorized

Boeksetting

‘Het is noodzakelijk dat we een verhaal precies op het juiste moment in ons leven tegen het lijf lopen.’

Bovenstaand citaat komt uit het boek De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar van Gabrielle Zevin. En het kan niet minder waar zijn. Ik ondervind het deze vakantie aan den lijve. Van tevoren had ik een heel plan bedacht en boeken op mijn e-reader gezet waarin ik zin had om te beginnen. Marion Pauw, Stephen King, John Boyne; allen zijn ze mee naar Frankrijk. Maar..niet allen worden ze gelezen. Ik ben namelijk redelijk wispelturig als het om het uitkiezen van boeken gaat.

Zo kan ik het ene moment bijna snákken naar een spannende thriller, terwijl ik een paar dagen daarna juist ontzettend zin heb in een goed, stevig, literair werk. Ik heb na het lezen van deze zin uit Zevins roman nagedacht over dit persoonlijke fenomeen en er een term voor bedacht: boeksetting.
Het principe werkt hetzelfde als mindsetting, oftewel: het is maar net hoe de vlag erbij hangt.

image
Hij stond niet op mijn lijst maar is toch mee: John Green

Tijdens de bloggersbijeenkomst bij Meulenhoff/Boekerij hoorde ik iemand zeggen: ‘In de zomer heb ik echt geen zin in zware lectuur. Doe mij dan maar een fijne YA of chicklit.’ Zo ver gaat het bij mij niet -ik wissel juist graag de verschillende genres af- maar dit is wel een goed voorbeeld van boeksetting. Van tevoren kun je je wel van alles in het hoofd halen qua gewenst leesvoer, maar als mijn vlag niet naar ‘thriller’ hangt, dan hangt ‘ie er niet naar. En dus heb ik deze vakantie -nog- niet Hemelen van Marion Pauw gelezen, maar haar andere boek op mijn e-reader, De wilden. En ik heb ervan genoten (recensie volgt nog).

Ook heb ik op de valreep tóch nog een extra vakantieboek gekocht; Papertowns van John Green. Stond niet op mijn lijstje van interessante-nog-te-lezen-boeken, stond ook niet in mijn reisplanning van nog aan te schaffen boeken, maar is toch in mijn reistas mee gegaan. Ook hiervan volgt de recensie nog, want hoe kan het ook anders met John Green; die boeken zijn zo uit. Het wordt dus alsnog een hele fijne vakantie, maar íets anders dan ik het me had voorgenomen.

Kunnen jullie je vinden in mijn omschrijving van boeksetting? Hoe ervaren jullie dit?

10 gedachten over “Boeksetting

  1. Ik herken dat wel een beetje… soms heb ik echt even geen zin een thriller maar ga ik juist voor een historische of literaire roman. Net als met een dikke pil… afgelopen weken vrij veel dikke pillen gelezen van ± 700 pagina’s en nu wil ik gewoon even wat minder dikke pillen ondanks dat het stuk voor stuk goede boeken waren hoor maar gewoon omdat je er voor je gevoel zo lang mee bezig bent…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s