Recensie·Uncategorized

Recensie: De kraamhulp

Esther Verhoef – De kraamhulp: Uitgeverij Anthos

Stel je voor: je hebt net een baby gekregen, je bent ontslagen uit het ziekenhuis en bereidt je voor op je herstel in de veilige omgeving van je eigen huis. Je wordt bijgestaan door een vriendelijke kraamhulp die je begeleidt naar herstel en voor jou en je kindje zorgt. Maar wat nu als die kraamhulp niet het beste, maar het slechtste met je voor heeft? 

Dat is het uitgangspunt van de nieuwste thriller van Esther Verhoef. In haar boek volgt ze drie vrouwen; Didi, de nieuwe moeder, Hennequin, de kwaadaardige kraamhulp, en Miriam, politiechef in Rotterdam. Didi is zwak na de bevalling; na bekkeninstabiliteit en een zware bevalling is ze bijna geheel aan bed gekluisterd. Haar man Oscar is niet de steun en toeverlaat die ze van hem verwachte, en de zorg voor dochtertje Indy komt op haar schouders terecht. Gelukkig heeft ze hulp van Hennequin, die ze volledig vertrouwt. 

Hennequin ervaart het prille gezinsgeluk echter op totaal andere wijze. Ze is vastberaden alle drie de leden van het gezinnetje te vermoorden, en hier heeft ze zo haar eigen redenen voor. Miriam kent Hennequin persoonlijk. Het is haar ex-schoonzus. Hennequin was getrouwd met haar broer Bram, maar die overleed onder -voor Miriram- mysterieuze omstandigheden. Ze heeft haar zinnen gezet op Hennequin, en nu zij weer terug blijkt te zijn in Rotterdam laat ze zich door niemand tegenhouden; ze moet en zal erachter komen wat er met Bram is gebeurd en wie Hennequin nu werkelijk is, maar of ze hiermee ook op tijd het leven van Didi, Oscar en Indy kan redden? 

kraamhulp

Met dit boek speelt Verhoef in op de grootste angst van moeders; de bedreiging van je gezin in je meest kwetsbare momenten, door iemand die je volledig hoort te vertrouwen. Dit gegeven is al luguber genoeg om je te doen huiveren maar de psychologische achtergrond van de kraamhulp in kwestie voegen nog een extra dimensie ongemakkelijkheid toe. Hennequin is vastbesloten zowel Didi, Indy als Oscar uit te schakelen. Bij Oscar begint ze direct met een dodelijk verleidingsspel, en ze zorgt ervoor dat de kleine haarscheurtjes in hun relatie openbarsten. Ze gaat uiterst behoedzaam maar tevens doeltreffend te werk, en het is beangstigend om te lezen hoe makkelijk het bedrog haar af gaat. 

De speurtocht van Miriam naar de achtergrond van Hennequin is spannend, leerzaam en ontzettend interessant. Wie is de vrouw achter deze gestoorde kraamhulp? Waarom heeft ze het op dit gezin voorzien en wat is haar einddoel? Je leert steeds meer over haar, en daarmee wordt het gevaar voor Didi’s gezin alleen maar groter. De spanningsboog die Verhoef mede hierdoor aanspant, blijft continu strak staan. Er komt geen moment van rust, de vaart zit er constant in. Daardoor is De kraamhulp een ijzersterk, spannend boek geworden.

Een boek dat moeilijk weg te leggen is. En bovendien een boek met een verrassend einde. Maar dat ontdekt ieder voor zich maar. De kraamhulp heeft me verrast door de spanning, goed uitgewerkte personages en de hoeveelheid duisternis die het bevat. Het is in alle opzichten een prachtige thriller, die ik iedereen aanraad. 

De kraamhulp – Esther Verhoef €19,95

12 gedachten over “Recensie: De kraamhulp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s