Recensie

Recensie: Pogingen om iets van het leven te maken

Hendrik Groen – Pogingen om iets van het leven te maken: Uitgeverij Meulenhoff

Dat bejaarden leuk en pittig kunnen zijn bewees het tv-programma Benidorm Bastards, maar dat er ook een zekere charme schuilt in het dagelijks leven van een verzorgingshuis is minder bekend. Hendrik Groen, al dan niet een pseudoniem, 83 jaar en inwoner van een niet nader benoemd verzorgingshuis in Amsterdam-Noord, zet het denkbeeld van Nederland over ‘bejaarden die wegkwijnen achter de geraniums’ voorgoed op zijn kop.

Groen is namelijk vastbesloten de dood nog even een tijdje uit te stellen en zit niet bij de pakken neer. Hij besluit een jaar lang een dagboek bij te houden. Hendrik is redelijk eenzaam, zonder vrouw of (klein)kinderen om hem te bezoeken, maar hij vindt steun bij zijn beste vriend Evert. Evert is een geweldig personage: dwars, altijd in voor een geintje en met humor nét op het randje. Hij deinst er bijvoorbeeld niet voor terug de vissen in het aquarium tot twee keer toe te doden door er meerdere plakken cake in te gooien, of zijn medebewoners op andere wijze te choqueren:

“Evert vroeg laatst plompverloren of er nog mensen waren die hun schaamhaar een beetje fatsoenlijk bijhielden. Had je die gezichten moeten zien.”

Naarmate het jaar vordert, ontstaan er meer vriendschappen. Samen met nog een aantal inwoners beginnen Hendrik en Evert de Oud-Maar-Niet-Dood club, die dagjes weg met elkaar onderneemt waarbij de drank vaak rijkelijk vloeit. Eefje komt in het leven van Hendrik, en met haar ontwikkelt hij een warme, hechte vriendschap. Het dagboek van Hendrik biedt een eerlijk, rauw beeld van het leven in een verzorgingshuis. Hij schuwt commentaar op zijn medebewoners niet, maar spaart zichzelf en zijn vrienden ook zeker niet.

Bovendien wordt het boek serieus op momenten waarop blijkt dat Hendriks vrienden langzaam maar zeker achteruit gaan. Grietje bijvoorbeeld. Zij moet zich voorbereiden op de aftakeling die bij haar ziekte Alzheimer komt kijken. En Evert moet wegens ziekte enkele lichaamsdelen laten amputeren. Hard, maar het is dagelijkse werkelijkheid.

hendrik groen

Het boek barst van de fijne steekjes onder water, scherpzinnige inzichten en constateringen en streken van zowel Hendrik als Evert.

“Wat je noemt een topdag voor ons huis gisteren: een beroerte, een gebroken heup en iemand bijna gestikt in een bastogne koek. De ziekenwagen reed af en aan, drie keer op een middag. Niet bij te houden, zoveel onderwerpen van gesprek bij de koffie en thee.”

Maar er zitten ook gevoelige, persoonlijke passages in het boek. Hendrik twijfelt over euthanasie maar trekt zich de achteruitgang van zijn vrienden ook erg aan. Gelukkig kan hij altijd bij Evert terecht:

Ik ben naar Evert gegaan om uit te huilen. De bedoeling was figuurlijk, maar er ontsnapten toch ook een paar echte tranen. Evert schonk een twintig jaar oude whisky in, ‘voor speciale gelegenheden’, liet Surinaams eten brengen en daarna hebben we een oude dvd van Herman Finkers gekeken. Toen ging het wel weer.”

Pogingen om iets van het leven te maken is een ontroerend, gevoelig en vooral erg lief boek. Het maakt je aan het lachen, en doet je meeleven met oude mensen die hun dagen in een verzorgingshuis slijten waar hen steeds meer wordt afgepakt. Het boek is inmiddels een culthit, en dat is niet verwonderlijk. Nooit eerder is er zo openhartig en eerlijk geschreven over het dagelijks leven van de bejaarde mens.

Dat ouderen nog barsten van het leven en hun venijn, humor en doorzettingsvermogen maken ze uniek. Hendrik Groen, al dan niet een bestaand persoon, begon zijn dagboek op de site torpedomagazine.nl en dit groeide uiteindelijk uit tot dit boek. Ik ben blij dat het initiatief, door wie dan ook, is genomen want dit is een van de fijnste boeken die ik dit jaar heb gelezen. Het ontroert, verwarmt en stemt positief. Bovendien valt er ook genoeg bij te lachen. Pogingen om iets van het leven te maken is in alle opzichten een aanrader.

Pogingen om iets van het leven te maken – Hendrik Groen €18,95

Dit boek telt mee voor mijn leesuitdaging Ik Lees Nederlands!

ikleesnederlands

14 gedachten over “Recensie: Pogingen om iets van het leven te maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s