Must reads

Must reads: augustus

Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.

1: Joanna Rakoff – Mijn jaar met Salinger: Uitgeverij Nijgh van Ditmar

Literatuur gemengd met een schets van een vervlogen tijdperk in een metropool. Dat is de mix die mij aantrekt in Mijn jaar met Salinger. Het boek beschrijft een jaar uit het leven van Joanna Rakoff, die in Williamsburg een baan krijgt bij het gerenomeerde literaire agentschap van J.D. Salinger. Ze is verantwoordelijk voor het beantwoorden van de fanmail van Salinger, en werkt met schrijfmachines en dictafoons. Ik ben erg benieuwd naar de beschrijving van de tijdsgeest en de ruimte die literatuur in dit boek krijgt.

mijn jaar met Salinger

2: Tracy Chavelier – De laatste vluchtelinge: Uitgeverij A.W. Bruna

Meisje met de parel moet ik nog altijd lezen, maar dat belet me er niet van deze nieuwe roman van Chavelier vast op mijn must read-lijst te zetten. Historische romans vind ik geweldig, en deze lijkt me erg interessant. Het verhaal gaat over de Engelse Honor die in het Ohio van 1850 bevriend raakt met twee vrouwen die haar kennis laten maken met de Underground Railroad. Deze geheime beweging hielp ontsnapte slaven te vluchten naar het vrije Noorden.

de laatste vluchtelinge

3: John Boyne – De jongen die zijn vader zocht: Uitgeverij Boekerij

Ah, John Boyne. Sinds De jongen in de gestreepte pyjama heb ik niets meer van hem gelezen, dus hoog tijd om daar weer verandering in te brengen. In deze nieuwe roman staat de kleine Alfie centraal. Zijn vader moet meevechten in de Eerste Wereldoorlog, maar raakt vermist na de oorlog. Dan leest Alfie de naam van zijn vader op een papier van een legerarts: zijn vader leeft nog en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie neemt een rigoreus besluit: hij gaat op zoek naar zijn vader.

john boyne de jongen die zijn vader zocht

4: Rianne Meijer – De onverschrokken lafaard: Uitgeverij Prometheus

De omslag is even simpel als aanlokkelijk. De titel is mysterieus en Rianne Meijer ken ik verder niet. Een boek gehuld in mysterie dus, en juist dat heeft een enorme aantrekkingskracht op me. Het verhaal gaat over 27-jarige Bram. Hij is 27 en weduwnaar. Hij wapent zich in haat sarcasme en moet niks van de buitenwereld hebben. Dan ontmoet hij, via Twitter notabene, Zwaan. Met haar voert hij nachtenlange gesprekken en zij doet hem terugdenken aan dingen die hij liever was vergeten. Het boek wordt omschreven als ‘een pijlsnelle roman over de dood, verknipte families en moderne media’. Mooi van binnen en van buiten dus.

rianne meijer de onverschrokken lafaard

5: Evelio Rosero – 34 zeer korte verhalen en een vogelkat: Uitgeverij Karaat

Voor 8Weekly.nl las ik vorig jaar Drie lilia’s, een prachtige novelle. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar deze verhalenbundel van zijn hand. Rosero werd beroemd met zijn boek De vertrapten, maar schrijft ook al jaren korte fictie. Zijn mooiste verhalen zijn nu gebundeld, in 34 zeer korte verhalen en een vogelkat. Ik ben hier absoluut razend nieuwsgierig naar. Ik wil zijn stijl verder ontdekken, en kijken of zijn fantastische manier van schrijven ook in korte -correctie: zeer korte- verhalen naar voren komt.

evelio rosero 34 zeer korte verhalen

6: Frank Gunning – Meisje van glas: Uitgeverij Querido

Dit boek is afgelopen week verschenen en wordt nu al overal bejubeld. Mij trekt de omslag en het verhaal enorm aan. Eva heeft een hartaandoening, situs inversus. Haar hart zit aan de verkeerde kant. Hierdoor heeft ze niet lang meer te leven. In een revalidatiecentrum zoekt ze liefde en vergetelheid in de armen van een begeleider. Al snel blijkt Eva’s ontroerende geschiedenis onderdeel te zijn van een groter geheel, een huiveringwekkend verhaal over schoonheid en dood, waarbij meerdere levens, waaronder dat van Flo, jonkheer H.U. Kampvliet van Beurden, Strijdvloed en Hanna.

frank gunning meisje van glas

9 gedachten over “Must reads: augustus

  1. Interessante boeken! Vooral ‘De onverschrokken lafaard’ en het ‘meisje van glas’ spreken me aan. Ik lees nu toevallig ‘Girl with a pearl earring’ en ik vind hem erg goed!

  2. Nummer 3 wil ik zeker gaan lezen, omdat ik alle boeken van hem heb gelezen en die vond ik stuk voor stuk erg goed, dus ben ook erg benieuwd naar dit boek. Nummer 2 en 6 lijken me ook wel wat, dus die gaan op de lijst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s