Recensie

Recensie: Op zee

Toine Heijmans – Op zee: Uitgeverij Atlas Contact

Een vader en dochter samen op zeiltocht. Het is een eenzaam gegeven, de afhankelijkheid van elkaar is alleszeggend, en wanneer er iets onverwachts gebeurt, zet dit de wereld op zijn kop.

Zeiltochten over de wereld spreken tot de verbeelding; wat gebeurt er op zee, wanneer je compleet op jezelf bent aangewezen. De een kan goed met het sociale isolement omgaan, terwijl de ander mentaal instort. De vader in het verhaal, de ik-persoon, heeft net een tocht van drie maanden achter de rug en haalt in Denemarken zijn dochtertje Maria op. Zij vaart het laatste stukje met hem mee naar huis. Vlak voor de kust van Terschelling moet hij even wachten tot een naderende storm is afgezwakt, en dan kunnen ze beide naar huis. Naar Harlingen, waar de moeder, Harag, al op ze staat te wachten. Maar dan ontdekt de vader dat Maria niet in haar bedje ligt. Ze is verdwenen.

Jenna Aarts zorgde voor visuele ondersteuning; even onheilspellend als de woorden van Heijmans.
Jenna Aarts zorgde voor visuele ondersteuning; even onheilspellend als de woorden van Heijmans.

Op zee is niet alleen een erg treffend en dreigend geschreven boek, maar is ook voorzien van prachtige, onheilspellende illustraties, gemaakt door Jenna Aarts. De toon in het boek is er een van groot ongemak; je voelt en merkt aan alles dat er iets niet klopt, dat er iets goed mis is. Dit begint al direct op bladzijde een:

“De wolken had ik niet gezien. Ze moeten zich hebben verzameld achter mijn rug. Ze moeten, op bevel van iets, naar voren zijn getrokken. Daar hangen ze nu in slagorde voor de boeg. Als platte kiezels, leigrijs in de lucht. Een gigantische mobiel van wolken, zoals er vroeger ook een hing boven haar babybed. De wolken maken de ochtend donker. Ze halen het licht weg van zee. Urenlang bescheen de maan de golven, en waakte over de boot als een nachtlamp. Maar nu is het licht uit en sta ik er alleen voor.”

Met korte, krachtige zinnen leidt Heijmans zijn lezers door het verhaal. Je voelt je opgejaagd, wordt aangespoord om snel verder te lezen. De verwarring bij de vader wordt jouw verwarring. Hoe kan Maria zomaar verdwenen zijn? Wat is er gebeurd? Waar is ze? Ik snakte naar antwoorden, en voelde me richting het einde toe steeds onrustiger worden. Toen de verlossing eindelijk kwam, bevestigde dit een vermoeden dat bij mij was ontstaan.

op zeeOp zee is een onrustig, ongemakkelijk maar vooral erg mooi geschreven boek dat me totaal in zijn greep had. Het ongemak, de onrust, het jachtige schrijven van Heijmans; het draagt allemaal bij aan een zeer prettige, goed geslaagde roman. Jammer van het beperkte aantal bladzijdes, 192. Ik had graag meer gelezen.

Op zee – Toine Heijmans €12,50

Dit boek telt mee voor mijn leesuitdaging Ik Lees Nederlands!

ikleesnederlands

11 gedachten over “Recensie: Op zee

  1. Ja, die illustraties zijn een geweldige toevoeging aan dit geweldige boek. Onlangs was de verfilming van ‘Op zee’ te zien, een korte telefilm. Diezelfde sfeer, je wilt weten wat er aan de hand is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s