Boeken

Augustus: tijd voor klassiekers

Mede-blogster Sandra heeft voor de komende maand een themamaand in het leven geroepen: Augustus klassieke literatuur maand. En ik doe mee!

Klassiekers zijn er in allerlei vormen. Buitenlandse, Nederlandse, Engelstalige, Nederlandstalige, boeken die tot de verbeelding spreken en niet zo bekende boeken. Zelf vind ik augustus de uitgelezen maand om eindelijk mijn in Vietnam gekochte boek To Kill a Mockingbird van Harper Lee te lezen. In het Engels, jawel. En ik heb er onwijs veel zin in. Het boek ligt me al zo lang aan te staren dat het de hoogste tijd wordt er eens in te beginnen. Bedankt dus, Sandra!

Maar To Kill a Mockingbird is niet de enige klassieker die ik aankomende maand wil lezen. Ik wil ook een Nederlandse klassieker lezen. Van Multatuli, W.F. Hermans of Couperus. Ik heb getwijfeld, maar ik ben er inmiddels uit, mede dankzij de fijne zomerleestips van Inge. De Nederlandse klassieker die ik ga lezen komende maand is Nooit meer slapen van W.H. Hermans.

Engels en Nederlands: ik doe mee met de Klassiekers maand!
Engels en Nederlands: ik doe mee met de Klassiekers maand!

Lees hieronder de flapteksten:

  • To Kill a Mockingbird – Harper Lee: “To Kill a Mockingbird is een ontroerende en hartverscheurende roman over onrecht in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de groveongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader de advocaat Atticus alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van deverkrachting van een blank meisje. Het boek verscheen voor het eerst in 1960 en geldt als een van de grootste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur van de twintigste eeuw.”
  • Nooit meer slapen – W.F. Hermans: “Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat, dat zijn naam aan een belangrijk wetenschappelijk feit zal worden verbonden. Deze ambitie hangt samen met het verlangen het werk van zijn vader, die door een ongeluk tijdens een onderzoekstocht om het leven kwam, te voltooien. Nooit meer slapen is een grootse roman over grote dromen.”

Twee mooie klassiekers dus. Ik ben reuze benieuwd. Deze week zal ik in mijn klassiekers beginnen, en na volgende week verschijnen hiervan de recensies online. Lees hier meer over de Klassieke literatuur maand van Sandra!

Advertenties

14 gedachten over “Augustus: tijd voor klassiekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s