Boeken

Favoriete herlezers

Nieuwe boeken ontdekken is fijn, heel erg fijn. Maar het kan ook al zo lekker zijn om oude boeken opnieuw te lezen. Om lekker de ruggen te knakken (ik hoor het collectieve ‘oh neeee!’ door mijn scherm heen) en de paginahoekjes om te krullen. Om het boek totaal, compleet, eigen te maken.

Met het ene boek is dat verlangen -want dat is het- groter dan bij het andere. Een sterk, literair boek zal ik bijvoorbeel minder snel opnieuw oppakken dan een luchtige roman -uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Omdat ik eind augustus op vakantie ga (met mijn moeder, broer, zijn vriendin en mijn vriend op naar Zuid-Frankrijk) en ik niet al teveel nieuwe lectuur mee wil nemen -het is per slot van rekening vakantie- heb ik voor mezelf eens op een rijtje gezet welke boeken ik graag opnieuw wil lezen. Lees mee:

1: Helen Fielding – Mad about the boy: Ik en Bridget Jones, het is een match made in heaven. Ik geniet intens van de schrijfstijl van Fielding, de ongelukkige, beschamende maar ronduit hilarische situaties waarin ze Bridget terecht laat komen. Ook de films kijk ik graag opnieuw, maar dan het liefst met de kerst. Dit nieuwste boek over Bridget Jones heb ik slechts één keer gelezen, en daar moet verandering in komen.

2: R.J. Palacio – Wonder: Dit boek heb ik onlangs pas gelezen, maar het is echt een boek dat erom vraagt opnieuw te worden gelezen. Het verhaal is vlot, de personages hartverwarmend en de boodschap alleszeggend. Zodra ik het uit had gelezen wist ik direct dat ik Wonder opnieuw wil lezen. En waarom ook niet?

3: Maria Semple – Waar is Bernadette?: Dit was één van mijn lievelingsboeken van 2013. En sinds ik het heb weggelegd en gerecenseerd wil ik het boek opnieuw lezen. Zal ik net zo onder de indruk zijn van de vertelstijl? Zal ik net zo te spreken zijn over de humor, de scherpe zinnen en de opgezette verhaallijnen? Tijd om het te ontdekken!

Wanneer het zonnetje schijnt vind ik het heerlijk om bepaalde boeken te herlezen.
Wanneer het zonnetje schijnt vind ik het heerlijk om bepaalde boeken te herlezen.

4: Graeme Simsion – Het Rosie Project: Dit boek was de grote verrassing van 2013, een heerlijke, ontroerende en vooral grappige roman over Don Tillman, een autistische man die op zoek gaat naar een echtgenote. Dit najaar verschijnt het vervolg, en hoewel ik sta te trappelen van ongeduld om die te lezen, wil ik ook het begin van Rosie zo graag weer lezen. Om weer te kunnen schaterlachen om het Jas-incident, en alle andere vreemde hersenkronkels van Don.

6: Eva Kelder- Het leek stiller dan het was: Weten jullie nog dat ik in de eerste alinea schreef over het niet zo snel willen herlezen van literatuur? Schrap dat, want Het leek stiller dan het was is een boek om van te smullen. Elke zin is prachtig, elke zin is van toepas. Er staat niks overbodigs in. Een lust om te lezen, en vast ook een lust om te herlezen.

7: Annejet van der Zijl – Sonny boy: Sinds het verfilmen van dit boek knaagt het al bij me. Ik wil Sonny boy opnieuw lezen. Me opnieuw laten meeslepen door de tragedies, de romantiek en de fantastisch geschreven passages. Om daarna uiteraard de verfilming te zien, want ook dat heb ik nog altijd niet gedaan.

Welke boeken willen jullie nog eens opnieuw lezen?

Advertenties

19 gedachten over “Favoriete herlezers

 1. Oh neeeee ;-)

  Waar is Bernadette en Het Rosie project heb ik beiden klaarliggen om mee te nemen op vakantie, hopelijk ga ik er net zo van genieten als jij al hebt gedaan (al weet ik niet of het red ze te laten liggen tot september).

  Bedenk me heel vaak om iets te gaan herlezen, maar uiteindelijk doe ik het zelden, want ik lees dan toch liever iets dat ik nog niet eerder heb gelezen. Maar van Bill Bryson herlees ik ieder jaar wel iets.

  1. Hahaha! :-)

   Het zijn beide echt fantastische boeken! Ik ben nu steeds Het Rosie Project al deels aan het herlezen, vooral als ik ’s avonds in bed lig, heerlijk wegdommelen. Waar is Bernadette gaat in augustus denk ik mee naar Frankrijk/

   Van Bill Bryson heb ik nog nooit iets gelezen, maar als ik jou zo lees, moet ik dat toch maar eens gaan doen. Ik hoop trouwens ook dat ik aan alle boeken toe kom binnenkort, de realiteit is helaas dat ik continu andere boeken moet lezen -want: recensies, gekregen van uitgeverijen, plichtsgevoel etc.

 2. Er is een boek die ik door de jaren heen een paar keer heb gelezen en dat is Gejaagd door de wind. Margareth Mitchell. Doorgaans lees ik boeken maar 1 keer.

 3. Ik kan Nadja de zwarte engel van Konsalik blijven lezen, dat is het enigste boek dat ik heb herlezen. Misschien wel 10 x gelezen. Ik kan er nu over dromen het blijft mijn favoriete boek.

 4. Ik wist het….. het moment dat ik op de link klikte dacht ik nee he, moet ik weer titels overnemen bij Tessa, en ja hoor, bedankt :-P
  Alle gekheid op een stokje, ik herlees een boek zelden (zoals mijn BFF altijd zegt “ik snapte hem de 1e keer al”) maar sommige boeken wil ik wel herlezen. Het leek stiller dan het was ga ik met veel plezier herlezen voor de Twitterleesclub. Ik heb Sonny boy nog niet gelezen maar heb wel de film gezien (meestal doe ik het andersom), staat op mijn lijstje.

  *schrijft rest van titels over*

  1. Hahah wat een hilarische comment! :-)

   Leuk dat je Het leek stiller dan het was sowieso gaat herlezen, ben benieuwd hoe je de intensiteit van het boek gaat herbeleven.
   Wat vond je van de film Sonny boy?

   1. Ja daar ben ik ook benieuwd naar, of het mij weer zo tegen de grond smakt, alle emoties.

    Sonny boy vond ik zo prachtig, on-Nederlands goed! Ik vind NL films meestal maar zo zo, dit is echt een aanrader.

 5. Oei, zou wel willen, maar ja… heb die mega stapel hier gezien? Ik hoop dat als ik oud en grijs ben en ik niet zo nodig het nieuwste van het nieuwste hoef te lezen dat ik die pareltjes uit de kast er nog eens bij pak.

 6. Ik lees bijna nooit boeken opnieuw, maar ‘Het leek stiller dan het was’ wil ik nog een keer lezen voor de bespreking met @leestweeps eind september. Verder ga ik binnenkort ‘Vingers van marsepein’ van Rascha Peper nog een keer lezen, want dat was een paar jaar geleden mijn lievelingsboek. Wel spannend hoor: zou het weer net zo mooi zijn?

 7. Er zijn heel wat boeken die ik zou willen herlezen, te beginnen met alle Harry Potterboeken. Maar ook “1984” van George Orwell, “Waterschapsheuvel” van Richard Adams, “Lord of the flies” van William Golding, “In de ban van de ring” van Tolkien (en waarschijnlijk nog heel veel meer)

  Aan de andere kant zijn er ook veel nieuwe boeken die ik wil lezen, dus herlezen begin ik maar niet aan…

  – so many books, so little time –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s