Recensie

Recensie: De Middlesteins

Jami Attenberg – De Middlesteins: Uitgeverij Agathon

Obesitas in Amerika; ze lijken bijna hand in hand te gaan. Onafscheidelijk met elkaar verbonden. De Middlesteins gaat hier dieper op door, op een behoorlijk zwartgallige, confronterende manier.

Centraal staat het gezin Middlestein. Moeder Edie heeft een eetprobleem, een behoorlijk eetprobleem. Zij en haar man Richard leven een doorsnee leven in een buitenwijk van Chicago, maar hun leven wordt beheerst door de vreetzucht van Edie. Ze kan er maar niet mee ophouden, en is inmiddels een gevaar voor zichzelf. Als ze niet snel ophoudt met eten, zal ze niet lang te leven meer hebben.

Richard kan de druk niet meer aan en verlaat zijn vrouw, tot weerzin van zijn kinderen Robin en Benny. Robin koestert veel wrok tegen haar vader en Benny probeert iedereen te vriend te houden. Zijn vrouw Rachelle is een healthfreak en probeert haar schoonmoeder juist aan te sporen tot gezond eten, maar slaat hierin door: het wordt een obsessie voor haar. Elk proberen ze een antwoord te vinden op de vraag waarom Edie zoveel eet, en allen proberen haar te helpen, voor het te laat is.

middlesteins

Het verhaal begint direct goed. “Edie, 28 kilo”, is de kop van hoofdstuk een. Dit is een trend die zich doorzet in het boek. Edie’s levensfases kenmerken zich door het benoemen van de aantallen kilo’s, niet door een leeftijd. Een passage over eten als troost biedt vast een mooi kijkje in de psyche van Edie:

“Haar mondje open, verwachtingsvol en toch loom, als een pasgeboren vogeltje. Brood in het mondje. Zat er maar leverworst op. Ze droomde van elfjes.(..) Voedsel was liefde en liefde was voedsel.”

Het eten met liefde en aandacht associëren zit er bij Edie al vroeg in, en hoezeer haar kinderen en man ook proberen haar op het gezonde pad te krijgen, het lukt niet. De enige die Edie accepteert is een Chinese restaurant-eigenaar, die haar aanbidt. Haar en haar eetlust. Het is mooi om te lezen hoe Attenberg haar verhaallijnen met elkaar verbindt. Ze schrijft een genadeloos portret over een gezin dat ten onder gaat aan consumptie maar weet hier tevens een hoge dosis compassie, begrip en humor in te verwerken.

Elk gezinslid heeft iets goeds, maar zeker ook iets slechts. Geen karaktereigenschap wordt gespaard, elk detail wordt onder een vergrootglas gelegd en breed uitgemeten. Ik heb tijdens het lezen meerdere keren vol verbazing de bladzijdes omgeslagen, maar even zoveel keren heb ik gegrinnikt om treffende beschrijvingen en genadeloze analyses. De Middlesteins is geen grootse, meeslepende roman maar een heerlijk venijnige, zwargallige kijk op de excessen van de Amerikaanse consumptiemaatschappij.

Dit boek lezen is genieten en je rijk rekenen met het leven dat je zelf hebt. Want het kan altijd erger; het had zoals Edie kunnen zijn. Maar dankzij de vele hamburgers en patatjes die op de omslag staan krijg ik steeds weer als ik het boek zie liggen, zin in fastfood. Hoe ironisch. Bedankt Attenberg..

De Middlesteins – Jami Attenberg €19,99

5 gedachten over “Recensie: De Middlesteins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s