Recensie

Recensie: Alles hiervoor

Andre Platteel – Alles hiervoor: Uitgeverij Arbeiderspers

Voor de online leesclub Een perfecte dag voor literatuur van Not Just Any Book heb ik dit jaar al verscheidene boeken gelezen. De hamvraag die binnen de groep steeds naar voren komt is: “Wat is literatuur?” Zo zat er een young adult-boek bij, al bleek die juist erg mooi en literair. Maar wat maakt een boek nu literair?

Voor deze maand las ik Alles hiervoor. Deze debuutroman gaat over Jonathan, die na het overlijden van zijn moeder en broertje de weg een beetje kwijt is. Voor het geven van toespraken is hij zeven jaar na dato in Californië, in het verlaten natuurgebied van Big Sur. Daar ontmoet hij een zonderlinge man, de Noor. Zijn bijnaam is de enige naam die hij als personage krijgt, en dit draagt meteen bij aan een zeker mysterie dat hem omhult.

Jonathan krijgt last van angstaanvallen en zit met zijn gedachten continu bij zijn prille liefde Bette. Dan blijkt de Noor gevaarlijker dan gedacht, en moet Jonathan afrekenen met de Noor voor hij zijn liefde met Bette vorm kan geven. De verhaallijnen lopen nogal eens door elkaar. Flashbacks en de tegenwoordige tijd wisselen elkaar in rap tempo af. Zo snel zelfs dat het erg moeilijk schakelen is. Het ene moment heeft Jonathan een heftige confrontatie met de Noor, het volgende moment waant hij zich weer een jongen die moet omgaan met het verlies van zijn broertje.

Platteel, Alles hiervoor LR

Dat deze zaken met elkaar samenhangen wordt gedurende het lezen wel duidelijk. Op Facebook opperde een medeblogger dat de Noor geen echt personage is, dat hij niet echt zou bestaan. Ik ben vanaf dat moment heel anders naar het verhaal gaan kijken: verhip, ja. Het zou zomaar kunnen. Is de Noor niet een verwezenlijking van Jonathans grootste angsten, niet een middel om zijn trauma’s vorm te geven, zoals Yann Martel dat zo mooi deed in Het leven van Pi? Beslis voor jezelf.

De verwarring die dit boek mij gedurende het lezen gaf, is ook na enkele dagen laten bezinken niet weggezakt. Hoe zit het nu werkelijk met dit verhaal? Is de Noor echt of niet? Wat is er uberhaupt echt van de situaties waarin Jonathan terecht komt? Platteel houdt de lezer gelukkig geboeid door in rake beschrijvingen, filosofische uiteenzettingen en slimme synoniemen zijn verhaal neer te pennen. Er staan prachtige verwijzingen in het boek en het taalgebruik is dan weer grof, dan weer poetisch. Zoals ook met de verhaallijnen schommelt ook de schrijfstijl van Platteel, maar altijd met een mooie uitkomst.

Wat literatuur is, wat een boek literair maakt, dat blijft een hekel punt. Ik vind Alles hiervoor hier echter wel onder vallen. Het boek zet aan tot nadenken, laat je verwonderd, zelfs enigszins beduusd, achter en blijft naspoken. De verwijzingen, synoniemen en manier van beschrijven vind ik bovendien van groot schrijftalent getuigen.

Alles hiervoor is een uiterst verwarrend boek vol omschakelingen en verrassingen, maar absoluut een prachtig geschreven boek. Wie houdt van heldere, duidelijke boeken kan deze beter laten liggen. Wie zich echter graag laat uitdagen gaat hier een hele fijne tijd mee beleven.

Alles hiervoor – Andre Platteel €17,95

Lees hier wat andere bloggers van dit boek vonden.

Dit boek telt mee voor mijn leesuitdaging Ik Lees Nederlands!

ikleesnederlands

Advertenties

17 gedachten over “Recensie: Alles hiervoor

 1. Klinkt als een mooi boek, wel verwarrend. De zomer draait bij mij vooral om boeken waarbij ik niet teveel na moet denken, dus deze zet ik sowieso nog even op de wachtlijst.

 2. Mooi verwoord! Ik had er nog niet zo naar gekeken, dat de Noor misschien niet daadwerkelijk bestaat. De beleving van het verhaal wordt dan inderdaad totaal anders! Mooi om over na te denken.

 3. Wat verrassend. Toen ik de trailer van dit boek zag leek mij dit boek helemaal niets voor mij. Blijkbaar gaf dat een verkeerd beeld, want als ik je recensie had gelezen had ik het boek wel gekozen. Lees je ook mee met Leeuwenstrijd. Ben er al in begonnen en het is erg boeiend.

  1. Grappig is dat hè, hoe je een totaal ander beeld van een boek kunt hebben dan waar je uiteindelijk mee eindigt :-)
   Leeuwenstrijd heb ik al eens gelezen met mijn boekzussen van SOTTBC, maar de recensie moet ik nog altijd plaatsen, dus wie weet :-)

   1. Ja heel bijzonder. Misschien is een booktrailer niet altijd even gepast. Het is slechts een interpretatie van de maker.
    Dat is een uitgelezen kans Tessa, gezellig meedoen ;)

   2. Haha ik denk dat ik mijn kans ga grijpen :-) Wanneer wordt er gepubliceerd?

    En je hebt gelijk wat betreft die trailer. Toen ik die zag begon ik juist te twijfelen over de te maken keuze, maar ik was toch te nieuwsgierig om deze te laten liggen. En maar goed ook: hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik te spreken ben over dit boek!

   3. Heel goed. Ben heel benieuwd wat jij er van vond. We bloggen de 30ste :).

    Nou heel goed dat jij wel de keus hebt gemaakt hoor. Goede reden voor mij om hem te lenen uit de bieb als ik deze zomer mijn mega stapel een beetje heb weg gelezen :).

 4. Ja zo omschrijf ik literatuur ook altijd (ook nog “ongrijpbaar”), dit boek komt boven aan mijn lijstje te staan, mooie recensie Tessa, precies het soort boek waar ik van houd, heerlijk!

 5. Lijkt me een interessant boek! Ik ben best wel benieuwd geworden. Ik denk ook dat iets literatuur is als het je tot nadenken zet, en ook als er eigenlijk meer achter zit dan in eerste instantie lijkt.

 6. Mooie beschrijving over hoe je het boek ervaren hebt, en hoe door die opmerking op facebook je anders naar het boek bent gaan kijken.
  Voor mij was dat ook het geval. Nadat ik het boek een week eerder gelezen had, kon ik er maar niet achter komen waarom of wat het nu precies was wat mij zo intrigeerde. Totdat ik afgelopen weekend ook die ingeving kreeg dat de Noor weleens niet zou kunnen bestaan. Daar ben ik toen verder over gaan nadenken en heb sommige stukken opnieuw doorgelezen. Waar ik in mijn bespreking wat verder op in ga.
  Dat is wat een goed boek met je kan doen :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s