Boeken

Mijn literaire elf

Het WK is bijna voorbij, en de heren van Oranje spelen vanavond hun laatste wedstrijd; de troostfinale. Voor ik mijn voetbalminnende week afsluit, wil ik jullie nog even kort voorstellen aan mijn literaire elf. Mijn elf favoriete boeken, die samen een allesoverwinnend team vormen.

Mijn literaire elf: wat denken jullie ervan? Standvast genoeg? :-)
Mijn literaire elf: wat denken jullie ervan? Standvast genoeg? :-)

De keeper: 

Mijn favoriete schrijver John Irving voert het elftal aan vanuit de goal. Met De wereld volgens Garp ging er voor mij een wonderlijke wereld open, namelijk de wereld van Irving. Een wereld waarin krankzinnige, originele, bizarre en ontroerende gebeurtenissen elkaar afwisselen voor je met je ogen kunt knipperen. Een wereld waarin beren en worstelen favoriet zijn. John Irving is voor mij een meesterschrijver, en verdient zijn plek op goal.

De verdediging: 

Voor deze posities heb ik gekozen voor boeken die staan als een huis. Dikke boeken, succesvolle boeken, spraakmakende boeken. Het huis met de geesten van Isabel Allende is mijn favoriet van haar, een boek dat ik er keer op keer bij kan pakken zonder dat het verveelt. 1Q84 van Haruki Murakami was een eyeopener voor mij, en mijn eerste kennismaking met het talent van deze Japanner. Nachtfilm van Marisha Pessl is een sensatie. Lees hierover vooral meer in mijn recensie, anders wijd ik teveel uit.

Het middenveld:

Voor het middenveld heb ik gekozen voor drie boeken die echte smaakmakers zijn, maar die zowel de kant van de verdediging als de aanvallers op kunnen. Waar is Bernadette? is nog altijd een van mijn mooiste leeservaringen van de afgelopen jaren. Laat je niet misleiden door de frivole omslag, dit boek sleurt je genadeloos mee in de fantasie en de creativiteit van Maria Semple. Tirza van Arnon Grunberg is een aaneenschakeling van prachtige zinnen, mooie beeldspraak, briljante verhaallijnen en grootse opzet. Dit boek overheerst op het middenveld. Niccolo Ammaniti maakt het drietal compleet met zijn geweldige Laat het feest maar beginnen!. Dit boek doet denken aan de schrijfstijl van Irving, maar is een klasse apart. Verwondering, verbazing en vermaak wisselen elkaar af.

De aanvallers

In de aanval heb ik vier boeken gezet die je raken, je grijpen en elk op zich een doorslaand succes zijn. Zoals het een echte aanvaller betaamt. J.K. Rowling staat op links met het derde deel van Harry Potter, De gevangene van Azkaban. Dit is en blijft mijn favoriete deel van deze meest succesvolle boekserie ooit. Sonny boy van Annejet van der Zijl heeft mij jaren geleden compleet overdonderd, en blijft scoren met onder andere een verfilming. Ditzelfde geldt ook voor Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay. Na dit boek heeft ze -in mijn optiek- nooit meer hetzelfde niveau gehaald, dus ik stel graag deze bestseller op. Een nieuweling in de voorlinie is Eva Kelders met haar schitterende boek Het leek stiller dan het was. Wie dit leest, raakt onherroepelijk in de ban van Seije en haar wereld. Een waarlijk talent dat absoluut niet mag ontbreken in de voorhoede.

Al deze boeken samen vormt de opstelling. Wat denken jullie, maakt deze combinatie kans tegen de Goddelijke Kanaries van Brazilië?

Update 20:57 uur: Ook anderen hebben hun WK elftal gemaakt, hieronder die van Kim, Jenny en Christina:

wk elftal kim
De literaire 11 van Kim
wk elftal jenny
De literaire 11 van Jenny
wk elftal christine
De literaire 11 van Christina

Update zondag 13 juli, 16:37 uur: Voor ik het vergeet wil ik nog een elftal met jullie delen. Gisteravond hebben verscheidene bloggers namelijk verwoede pogingen gedaan ook Sandra over te halen een WK elftal te maken. En dat is gelukt! Zie hieronder het resultaat:

WK elftal Sandra
De literaire 11 van Sandra

.

Advertenties

12 gedachten over “Mijn literaire elf

  1. Wat een heerlijke mix van schrijvers uit verschillende landen. Zal vast wel lukken. Wat een wisselend spel zal dat worden. :))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s