Uncategorized

Recensie: Koortsmeisje

Elisabeth Ostnas – Koortsmeisje: Uitgeverij De Geus

Het is een dun boekje, slechts 156 bladzijdes. Maar de inhoud is zo groots, zo onmetelijk indrukwekkend; het is een wonder dat dit allemaal op 156 pagina’s past.

De plot van Koortsmeisje is kort en simpel: Luna loopt op een warme nazomerdag in het Zweden van de 19e eeuw verdwaasd door huis en vindt het levenloze lichaam van haar vader en ‘zij’; de vrouw waar ze zo’n hekel aan heeft, de vervangster van haar moeder nadat die overleed. Ze zijn duidelijk vermoord, maar wie is de dader? Luna zelf beweert dat er ‘een man was’ maar de politie verdenkt Luna van de moorden. Wie heeft gelijk?

koortsmeisje

Koortsmeisje is een boek om de tijd voor te nemen, om alle prachtig geschreven zinnen tot je door te laten dringen, om de broze, breekbare emoties van Luna te omarmen, om de schitterende schrijfstijl van Ostnas tot je te laten spreken. Met haarfijne precisie maar toch op zeer gevoelige wijze beschrijft zij de verwarring van Luna; van bladzijde één tot de laatste baldzijde is het verhaal -dat vanuit Luna’s perspectief wordt verteld- een grote puzzel. Een doolhof van angsten, dromen, herinneringen, waanbeelden, schuldgevoelens en gemis. Langzaam, heel langzaam, maar zeker wordt de gruwelijke waarheid onthuld.

Zonder al te veel woorden vuil te willen maken aan dit boek, over dit boek, wil ik een ieder die dit leest vooral aanraden Koortsmeisje zelf te lezen. Zelf te ervaren. Het is beklemmend, beangstigend en schokkend maar vooral ontzettend mooi geschreven. Dit is een psychologische thriller pur sang. Lees en geniet, ik raad het je aan.

Koortsmeisje – Elisabeth Ostnas €14,95

12 gedachten over “Recensie: Koortsmeisje

  1. Soms is het wel lekker om een dun boekje te lezen.
    De prachtige zinnen waarover jij het hebt, kan idd een waar genot zijn om te lezen..ik heb dat met een aantal boeken van Corine Hartman,( nog voor de Jessica Haider serie) en het prachtige boek Het Ontwaken van laura Kassischke.

  2. Wat een prachtige blogpost! En ja, ik ben het met je eens dat Koortsmeisje aandacht verdient. Ik vind het jammer (dat heb ik ook in mijn eigen blogpost over dit boekje geschreven) dat het een literaire thriller wordt genoemd. Het is zoveel meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s