Boeken

Van brievenbussen tot Eva Luna: dit is Bredevoort

Bredevoort. De Boekenstad van Nederland, blijkbaar. Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, tot het de volgende plek werd waar ik en mijn boeksisters van de Sisterhood of the Travelling Book Club naartoe afreisden.

Ik heb me verwonderd, ik heb me verbaasd en ik heb me vermaakt. En wel hiermee:

1: De sfeer

Kortgezegd: er is weinig sfeer in Bredevoort. Het enige echt aandoenlijke cafe/ restaurant in het dorp, de Bertram, is een Middeleeuws opgezette ruimte waar je op harde kerkbanken zit en je drinken in bierpullen krijgt. Van die ouderwetse, van steen gemaakt. De straten waren nagenoeg leeg, op een aantal enthousiaste fietsers na. We hadden het dorp bijna helemaal voor onszelf. Helaas waren veel winkels gesloten, of enkel op aanvraag open. “Zullen we ze gewoon opbellen? We zijn hier nu toch!” werd er geopperd maar we hebben het er maar bij gelaten. Er waren voldoende openlucht stalletjes met boeken om ons aan te vergapen.

Zomaar een pitoreske kar in de straat, vol met oude spulletjes.
Zomaar een pitoreske kar in de straat, vol met oude spulletjes.
Een boekenrek naast een woning: een van de vele plekken waar je naar hartelust kunt boekshoppen.
Een boekenrek naast een woning: een van de vele plekken waar je naar hartelust kunt boekshoppen.

2: Het aanbod

Dat brengt me meteen bij punt 2: het boekenaanbod. Ik had van tevoren een extra tas meegenomen en voldoende geld gepind zodat ik flink kon hamsteren. Dacht ik. Helaas was dat niet het geval. Het aanbod viel redelijk tegen. De meest verkochte titel -en dus ook het minst geliefd bij de inwoners zelf- was Eva Luna van Isabel Allende. Die zijn we wel zeven, acht keer tegengekomen. Ook andere titels van Allende deden het goed, alsmede ook het gehele oeuvre van Agatha Cristie, Remco Campert en Gerard Reve. Verder werd er veel Duits verkocht, en er was ook een behoorlijk aanbod van Engelstalige titels. Het merendeel van de boeken bestond echter uit streekromannetjes en echt oubollige, ouderwetse, haast antieke, Nederlandse boeken. Ik heb er in ieder geval niks leuks kunnen vinden.

Het lijkt heel wat, maar het aanbod viel helaas tegen.
Het lijkt heel wat, maar het aanbod viel helaas tegen.

3: Het vertrouwen in de mens

Overal waar we boeken konden kopen stond de volgende boodschap vermeld: ‘Gooi het geld in de brievenbus’. Serieus? Je kon gewoon boeken uitkiezen en in goed vertrouwen het daarvoor verplichte geld in de brievenbus gooien? Wauw. Dat zou ik hier in de wijk niet hoeven te proberen. Stof, knopen, briefjes met ‘loser’ en ander waardeloos spul zouden mijn brievenbus vullen. Niet geld. Nu hebben we ook weinig hangjongeren gespot, dus dat viel mee maar toch: het idee is ronduit nobel.

De mensen in Bredevoort lijken wel blind van vertrouwen:
De mensen in Bredevoort lijken wel blind van vertrouwen: “Boekengeld in dit potje aub”
Overal spotten we deze teksten: geld in de brievenbus aub. Nergens was een verkoper te bekennen, enkel gretige brievenbussen.
Overal spotten we deze teksten: geld in de brievenbus aub. Nergens was een verkoper te bekennen, enkel gretige brievenbussen.

4: De gekke titels

Er was, buiten het feit om dat er weinig tot geen goede titels te vinden waren, wel een aantal titels die me met de oren liet klapperen. Ronduit idiote titels. Ik spotte een Slavin van Napoleon -met een erg suggestieve cover-, een Please don’t eat the daisies (waarom zou je dat uberhaupt doen?!) een thriller met de verontrustende titel Satan in de polder en een Grimmige sprookjes – als verhaspeling van de sprookjes van de gebroeders Grimm. Maar deze twee staken er voor mij toch wel met kop en schouders boven uit:

bredevoort - paarden zijn varkens

bredevoort klotenacht

5: De pret

Ondanks het gebrek aan goede titels en ondanks het feit dat het merendeel van de winkels gesloten was, heb ik toch een fantastisch leuke middag gehad. Ik heb me ontzettend vermaakt en vooral veel gelachen. Om de boeken, om de mensen, om het totaalplaatje en vooral om elkaar. Sisters, het was een topdag!

Rara: welke Disney-prinses imiteer ik hier? (hint: het is geen lelijkerd)
Rara: welke Disney-prinses imiteer ik hier? (hint: ze is geen lelijkerd)

15 gedachten over “Van brievenbussen tot Eva Luna: dit is Bredevoort

  1. Wat een vrolijkmakende blogpost! Hartstikke leuk om dit te lezen, en wat een hilarische boektitels ben je tegengekomen, haha!

  2. Leuk verteld! Jammer dat Bredevoort niet veel voorstelt. Op welke dag was je hier dan, een zondag? Of is het altijd zo leeg. Die boeken, dat zie je van een afstand, dat is niet veel. Maar hopelijk heb je toch leuk gekletst met de dames!

    1. Het was gisteren, dus misschien lag het aan Hemelvaartsdag maar niemand in het dorp kon het ons vertellen ;-) Het was supergezellig met de dames, dus het was al met al sowieso een geslaagde dag!

  3. Wat een leuk verslag!! Ja dat doen ze hier ook bij de tuinders, fruitkraam dichtbij huis en een “gooi het geld maar in de brievenbus” briefje, ik vind het altijd zo’n vertrouwen uitstralen :)

    1. Haha ja inderdaad. Zo bijzonder. Ik kende het principe enkel van zomervakanties naar Frankrijk: daar heb je op veel plaatsen langs de weg onbemande fruitkraampjes staan waar het schaaltje klaarstaat om geld in achter te laten en het fruit vrij is om mee te nemen.

  4. Ik ken de plaats alleen van naam maar na jouw verslag nodigt het zeker niet uit om er een kijkje te gaan nemen! Wel een groot blijk van vertrouwen natuurlijk dat je het geld gewoon in de brievenbus moet gooien, zou hier niet echt gaan werken denk ik zo…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s