Boeken

Achter de schermen

Ik postte een tijdje geleden een foto van mijn ‘kantoor’ op Facebook. Dit leverde veel leuke reacties op. Ik besloot daarom dat het tijd is voor een kijkje achter de schermen bij mijn blog. Hoe werk ik? Waar werk ik? En hoe pak ik dingen aan? Aan de hand van foto’s zal ik jullie wegwijs maken in mijn gestructureerde chaos :-)

Ik begin bij het begin: Mijn kantoor. Het is amper een kantoor te noemen, want ja..kijk zelf hieronder! Het is een Ikea-tafel met daarop mijn laptop, mijn notitieboekjes, mijn recensiestapel en andere kantoorartikelen. Een plant, een set kaarsen en andere prullaria mag voor de huiselijkheid van het tafereel niet ontbreken.

Controlled chaos, oftwel: mijn kantoor :-)
This is where the magic happens! ;-)

Zoals jullie op de voorgrond zien heb ik nogal wat notitieboekjes. Drie stuks om precies te zijn. En elk boekje heeft een eigen functie. Het bovenste boekje op de stapel bijvoorbeeld, Blog Notes, gebruik ik om ideeen in te krabbelen, planningen te maken (bijvoorbeeld tijdens mijn december/advent-maand) en overzichtjes te maken. Het boekje wordt echter al behoorlijk vol (lees: er kan niets meer bij) dus daarom heb ik tevens mijn groene uilen- en vosjesboekje gehaald (zie laptop). Zelfde idee, andere uitwerking want: meer ruimte, dus meer gepriegel en geplak.

Oud vs nieuw: mijn ideeen veilig bewaard!
Oud vs nieuw: mijn ideeen en plannen veilig bewaard!
Mijn drie notitieboekjes: zonder zou het pas echt chaos worden!
Mijn drie notitieboekjes: zonder zou het pas echt chaos worden!

Jullie merken: ik ben behoorlijk oldskool. Ik bewaar alles liever op print dan digitaal. Je weet immers maar nooit wat er gebeurt met een laptop (de crashmogelijkheden zijn eindeloos!) en bovendien vind ik het heerlijk om letterlijk te schrijven. In het vosjesboekje bijvoorbeeld, plak ik nu ook stickers, plaatjes en andere inspiratie-afbeeldingen. Het is echt een plakboek aan het worden.

Mijn derde boekje -die met de Kimmidoll- is mijn logboek. Ik hou er per week bij wat ik voor blogposts heb geschreven en wat voor activiteiten ik voor Boekreviews.nl en 8Weekly.nl heb gedaan. Een soort blogdagboek! Ik hou die ook heel nauwkeurig bij -een stuk nauwkeuriger dan bijvoorbeeld mijn vorderingen op Goodreads haha *note to self: moet Goodreads bijwerken!*. Mijn dagboek ziet er ongeveer zo uit:

Mijn 'dagboek'.
Mijn ‘dagboek’.

Dan is er -natuurlijk- de stapel boeken op de tafel. Dit zijn mijn recensieboeken. Boeken die een specifieke deadline hebben omdat ik dat heb afgesproken met bijvoorbeeld een uitgeverij, een leesclub of voor een site waar ik voor recenseer. Ik doe post-its tussen de bladzijdes zodat ik een duidelijk overzicht heb van de deadlines. Zo weet ik altijd welke boeken voorrang hebben op andere. En het werkt, want tot nu toe ben ik nog nooit in leesproblemen gekomen (afkloppen!).

DE leesstapel: de boeken met deadlines!
DE leesstapel: de boeken met deadlines!

En dan is er natuurlijk my precious, mijn alles, mijn steun en toeverlaat: mijn laptop! Jaren geleden heb ik mezelf verwend met een Macbook van Apple. Ik zag het destijds als een investering in de toekomst, en daar heb ik gelijk in gekregen! De laptop die ik daarvoor had -een Packard Hell- was na een jaar al hartstikke traag, duurde eeuwen met opstarten, was zwaar en zag er ook nog eens lomp uit. Tijd voor een nieuwe dus. Ik heb grif geld uitgegeven aan zowel deze Klein Witje het Officepakket voor de Mac. Ik heb hier al jaren profijt van, en de laptop is nog steeds virusvrij (afkloppen!), heeft nog steeds dezelfde snelheid en is heerlijk in gebruik.

Mijn standaard werk-houding: laptop aan, notitieboekjes ernaast en bloggen maar!
Mijn standaard werk-houding: laptop aan, notitieboekjes ernaast en bloggen maar!

Het laatste fijne onderdeel van mijn kantoor is het uitzicht. Ik woon in een appartement op de vierde verdieping, en daardoor kan ik fijn uitkijken over de stad. Ik zit -a la Carrie Bradshaw- met mijn gezicht naar het raam voor me uit te mijmeren, plannen te maken en briljante (ahum) teksten te schrijven.

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd: Hoe ziet jouw blogplek eruit? 

Advertenties

31 gedachten over “Achter de schermen

 1. Leuk om te lezen! Grappig dat jij zo veel met notitieboekjes doet. Ik heb juist bijna alles digitaal in een spreadsheet. Ik moet trouwens wel weer eens een nieuwe blog-agenda beginnen, want op het moment doe ik maar wat. Dat was altijd veel gestructureerder!

 2. Wat een leuke post, erg leuk om te lezen hoe je te werk gaat en wat een hemelse plek moet jij hebben om te schrijven. Ik heb ook tientallen notitieboekjes. De belangrijkste zijn: mijn book journal, daarin houd ik bij wat ik van het boek vond (erg makkelijk als ik later pas een recensie schrijf). Een boekje waarin ik al mijn ideeën opschrijf wat betreft artikelen maar ook ideeën om mijn website te optimaliseren, deze heb ik met tabbladen opgedeeld, erg handig! En dan nog mijn van alles en nog wat boekje, hier werk ik soms een heel artikel uit (ik vind het ook heerlijk om ‘letterlijk’ te schrijven. Maar in dit boekje staat ook mijn bucketlist, soms planningen die ik maak. Echt van alles. Maar ik kan ook niet zonder mijn agenda.

  1. Heerlijk, dat klinkt als een fijne verzameling boekjes! Lekker is dat he, om nog letterlijk te kunnen schrijven? :-) Ik had laatst ook naar een bloggersmeeting mijn aantekeningen van een Word-bestand overgeschreven om mee te kunnen nemen naar de meeting, gewoon: omdat ik dat veel fijner vind!

 3. Wat grappig, we hebben zowel dezelfde laptop als dezelfde tafel! Al is mijn laptop nog een generatie ouder geloof ik, en door zwaar intensief gebruik wel een beetje op. Leuke post om zo te zien!

  1. Dank je! :-)
   Jouw plek klinkt ook erg fijn, en helemaal als iets wat ik ook fijn vind. Soms heb ik ook echt geen zin om helemaal plaats te nemen achter de tafel (zie hoe lui dat klinkt??) maar doe ik het -zoals nu- lekker lui op de bank :-)

 4. Wat enorm leuk om te lezen hoe jij dit doet Tessa! Voorheen gebruikte ik ook pen en papier en zeulde dat dagelijks met mij mee (onder het mom, bloggen kun je overal) maar sinds een maand of drie doe ik alles digitaal omdat ik er dan overal toegang tot heb, zowel thuis als elders (ik ♥ Dropbox) en niks hoef mee te slepen. ik zal er binnenkort ook een blogpost aan wijden, leuk om op deze manier een kijkje in de “keuken” te krijgen bij jou Tessa!

  1. Dank je, wat leuk! :-) Ik hou inderdaad ook erg van Dropbox, maar ik ben denk ik te nostalgisch ingesteld: laat mij maar lekker zeulen met een boekje en een pen, haha
   Ik ben benieuwd naar jouw blogpost!

 5. De bank is mijn voornaamste plek om te bloggen :) Lekker met een muziekje of – welkom guilty pleasure – GTST op de achtergrond. Blog ik voor een van mijn fotografie-websites dan doe ik dat echter op de werkkamer op zolder, met een veel snellere iMac.

  1. De bank IS ook een fijne, multifunctionele plek. Thuis gebruik ik ‘m bijvoorbeeld voor een sporadische blogsessie, eten, tvkijken, slapen en natuurlijk lezen!
   Wat gaaf dat je een eigen werkkamer hebt! Dat wil ik later ook, en dan natuurlijk helemaal gevuld met (vak)literatuur!

 6. Wat een leuk kijkje achter de schermen. Ik heb tijdens het lezen een notitieboekje bij de hand om aantekeningen te maken. En verdere planningen, aangevraagde of nog aan te vragen recensie-exemplaren en verdere administratie hou ik bij via de app 2Do. Tot nu toe bevalt dat prima.

  1. 2Do? Dat ken ik niet, klinkt interessant! :-) Ik ga het meteen opzoeken in de App-store.
   Ook handig om tijdens het lezen vast aantekeningen te maken, komt de recensie waarschijnlijk enkel ten goede!

 7. Leuk om te lezen! Ik houd ook alles bij, maar dan wel digitaal. Netjes op een rij welk boek ik als volgende moet lezen ivm deadlines etc. En dan het liefst met de laptop op schoot op de bank, maar ons ding wordt ook een beetje oud, de accu houd het niet lang meer vol. Dus dan moet ik weer slepen met snoeren en daar heb ik een hekel aan…

 8. Wat een leuk stukje! Notitieboekjes mogen wat mij betreft wel heilig verklaard worden. Wel is het verwarrend om bij iemand anders dezelfde layout tegen te komen, haha!

 9. Hier herken ik mezelf wel deels in. Bij mij is het een combinatie van digitaal en pen & papier. Ideetjes voor blogposts staan in een schriftje, recensie-notities worden ook in een schrift genoteerd. Maar mijn planning van blogposts hou ik dan weer via de laptop bij. Mocht ik niet ook enkele lijstjes via tekstverwerking aanmaken, dan lag het hier binnen de kortste keren vol lijstjes allerhande.

 10. Wat leuk om te zien zeg! Nu denk ik bij elk artikel aan jouw creatieve domein, haha. Mooie plek hoor, en uitzicht hebben over de stad is absoluut fijn. Ik keek eerder uit over onze drukke straat en nu over de tuin. Ik mis de straat eigenlijk. Het mijmerde fijner omdat er altijd wel wat te zien was. Geinig dat je zoveel notitieboekjes gebruikt, leuk om te lezen hoe je dat doet. Je witte Mac is moooooi trouwens!

  1. Haha wat leuk :-) Voor je uit mijmeren en een beetje in het iets staren is zó fijn inderdaad. Heb je nu geen leuk uitzicht?
   En tja, ik en mijn notitieboekjes..het is een verslaving aan het worden haha ik denk er zelfs over om een aparte agenda te kopen, speciaal voor mijn blog -maar dat wordt een beetje too much, gok ik ;-)

 11. Ik zeg eigenlijk precies hetzelfde als hierboven haha: wat leuk om te zien hoe jij dat doet. Ook heel leuk om te zien hoe jij het dan weer anders doet dan ik bijvoorbeeld. Ik krijg sowieso gelijk zin om aan een nieuwe blog te beginnen op deze manier. Bedankt voor de inspiratie. :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s