Recensie

Recensie: De belofte

Nadine Ahr – De belofte: Uitgeverij Querido

Na het zien van The Notebook ben ik eigenlijk nooit aan het boek begonnen. Ik vermoedde dat het boek de film geen eer aan zou doen, of iets anders vaags. Met De belofte gaf ik het concept van een grootse liefde en dementie alsnog een kans.

In De belofte schrijft de Duitse Nadine Ahr het liefdesverhaal van haar opa en oma op. Een bewogen liefde, die eindigt in een groot drama: haar oma Ria herkent haar opa Edwin niet meer. De dementie doet haar vergeten hoe ze hem heeft liefgehad, naar hem heeft verlangd en hoe ze haar leven met hem heeft ingedeeld. Edwin kan hier moeilijk mee omgaan en ondanks zijn belofte haar nooit in de steek te laten, moet hij dit toch doen: Ria wordt naar een verzorgingstehuis gebracht. Edwin blijft alleen achter.

De liefde die ze samen beleefden is prachtig en ontroerend. Ze werden verliefd als jonge tieners, vlak na de oorlog, maar Ria moest lijdzaam aanzien hoe Edwin met een andere vrouw trouwde -een belofte die hij zowel het meisje als zijn familie had gemaakt en niet meer kon verbreken. Na veertig jaar vinden ze elkaar terug, en kan hun leven samen eindelijk beginnen.

nadine ahr de belofte

Nadine Ahr heeft een memorabele liefde beschreven. Dat ze er zelf nauw bij betrokken was -het zijn per slot van rekening haar opa en oma- maakt het verhaal des te intenser. Haar observaties zijn persoonlijk en intiem, en de grootse liefde tussen Edwin en Ria wordt klein, teder en gevoelig beschreven. De liefde krijgt alle respect die het verdient.

Ahr schakelt tussen verleden en heden, waardoor het verhaal prettig weg leest. Een chronologische volgorde had de impact van het verhaal geen goed gedaan. Deze valkuil heeft ze dus op handige wijze weten te ontwijken. En toch: De belofte had niet zo’n enorme impact op me als The Notebook. Ja, de liefde was zowel treurig als mooi, maar het ‘deed’ me niet zoveel. Misschien kwam dit door de filosofische insteken die Ahr hier en daar er tussendoor verweeft, of de persoonlijke overpeinzingen over oud worden en beloftes maken, maar dit voegde voor mij weinig toe.

Had Ahr het verhaal objectiever opgeschreven, dan had het me wellicht meer in zijn greep gehouden. Maar of dat de intensiteit van het liefdesverhaal zelf ten goede had gedaan? Dan betwijfel ik. Hoe dan ook is De belofte een prachtig verhaal over liefde, het verliezen en weer terugvinden, en natuurlijk omgaan met dementie.

De belofte – Nadine Ahr – De belofte €19,99

Advertenties

3 gedachten over “Recensie: De belofte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s