Boeken

Het oog is groter dan het boekenhart

Hebben jullie dat ook weleens? Dat je meer shopt dan je aankan? Dat je meer boeken in huis haalt dan je eigenlijk kan verwerken (a.k.a. lezen)? Ik vond mezelf altijd al een overmatige shopper, maar dit weekend drong de omvang ervan pas goed tot me door. 

Ik was namelijk met Judith en Jenny naar het Boekenfestijn in Utrecht, en hebberig als ik ben begon ik mijn zelfbeheersing steeds meer te verliezen. Zeker met de 2 J’s, enthousiast als ze zijn, aan mijn zijde was het makkelijk graaien. In het kader van ‘budget’ en ‘Leeuwarden komt er nog aan, daar ga ik pas goed shoppen’ heb ik me goed in weten te houden -ik heb zelfs boeken teruggelegd! Thuis dacht ik echter na over de boeken die ik nu heb gekocht. Zou ik die wel echt gaan lezen?

Vorig jaar, op het Boekenfestijn in Leeuwarden, heb ik me namelijk totaal, compleet, over de rooie, laten gaan. Ik kwam thuis met een indrukwekkende en tevens angstaanjagende stapel van 19 boeken! 19..! Dat is veel. Heel veel. Je zou denken: die titels heb je natuurlijk verslonden, met kaft en inkt. Nee, niet echt. Sterker nog: er liggen nog heel veel van die titels te verstoffen in de woonkamer. Ik heb van de 19 nog steeds 9 boeken niet gelezen. Dat is veel. Heel veel.

Het scheelt niet veel maar zo zou mijn huis er na 4 Boekenfestijn-bezoekjes uit kunnen zien ;-)
Het scheelt niet veel maar zo zou mijn huis er na 4 Boekenfestijn-bezoekjes uit kunnen zien ;-)

Ik vind dus eigenlijk dat ik deze kleine NTL-stapel binnen mijn grotere NTL-stapel eerst ‘op’ moet voor ik nieuwe boeken mag kopen. Maarja, ik ken mijzelf: dat gaat nooit lukken. Er komt altijd een ander boek dat gelezen MOET worden, een ander boek dat ik MOET hebben. Ook op het Boekenfestijn. Of: juist op het Boekenfestijn. In juni ga ik daarom ook heus wel een aantal boeken kopen, ik zou over een bovennatuurlijke zelfbeheersing beschikken als ik dat niet zou doen.

Het zal alleen met mate moeten. Boekshoppen met mate op het Boekenfestijn; hoe gaat me dat lukken?? Ik zie er nu al tegenop. De boekenstapels in huis worden echt te gek, dus ik moet en zal me beheersen. Daarom neem ik bij voorbaat vast enkel contant geld mee, zodat ik letterlijk een grens heb. Zucht. Het wordt zwaar, maar het zal me lukken. Heus!

Hebben jullie ook zoveel boeken ongelezen in een hoekje liggen? En kampen jullie ook weleens met schuldgevoelens? 

 

Advertenties

38 gedachten over “Het oog is groter dan het boekenhart

 1. Je wilt niet weten hoeveel boeken ik nog ‘moet’ lezen. De enige remedie die bij mij helpt is niet te gaan…. maar ja dan verzin ik een smoes als ‘wie weet scoor ik wel een leuk kado voor …..

 2. Feest der herkenning deze blog ;-) Het boekenfestijn is echt killing, juist van die boeken die je normaal niet zou kopen, maar voor 2 euro dan toch maar meeneemt liggen bij mij vaak lang ongelezen op een stapel. Blijkbaar wil ik die dan toch niet echt graag lezen of zijn er weer nieuwere aankopen die ik liever lees. Toevallig heb ik van mijn buit van het boekenfestijn in Rotterdam al de helft gelezen. Dat is al meer dan meestal ;-) Alleen contant geld meenemen is idd een goed idee, word je vanzelf wat selectiever.

  En sinds ik begonnen ben met bloggen heb ook iets meer dan anders boeken gekocht onder het mom “het is voor mijn blog”.

  Ik probeer me af en toe wel een beetje in te houden, mag van mezelf bijvoorbeeld deze maand geen boeken kopen. Om weer een beetje door mijn stapel ongelezen boeken heen te komen. Maar heb dan wel weer 4 boeken uit de bieb meegenomen, haha.

  1. Haha heerlijk, ik voel me helemaal verwant met je ;-)
   ‘Maar het is voor mijn blog’ is een verdraaid goede reden om te hamsteren! Oh oh!
   Lenen uit de bieb telt in mijn ogen niet mee, want die hou je zelf niet. Maar: het zijn wel weer extra boeken waardoor je niet aan je oude stapel toekomt haha :-)
   En ik herken helemaal wat je zegt over het laten liggen, omdat je een boek dus niet ZO graag wil lezen. Het is dus puur de prijs waar je voor gaat. Heel fout, maar o zo typisch Hollands! :-)

 3. Zeer herkenbaar dit. Ik ben vorig jaar voor het eerst naar zo’n boekenfestijn geweest. Ik kwam thuis met 13 boeken en dat vond ik al veel. Maar ik heb er nog steeds geen van gelezen. Ik neem me wel steeds voor om nu eens te beginnen aan mijn NTL stapel, maar ik ga ook nog regelmatig naar de bieb en daar zit nou eenmaal een leentermijn aan ;)

 4. Heel herkenbaar! Ik heb nu met mezelf afgesproken eerst eens wat boeken te lezen die al heel lang ongelezen in de kast staan, voordat mijn nieuwe aankopen gelezen mogen worden.

  1. Wat goed! Welke stok heb je voor jezelf achter de deur om je ook echt aan je eigen afspraken te houden? Kortom: hoe voorkom je dat je NIET verleid wordt door al het boekmoois om je heen? :-)

 5. Daarom probeer ik dat soort evenementen zoveel mogelijk te vermijden, waarbij het dan scheelt dat het vaak een stukje rijden is, want vorig jaar ben ik er naar 2 geweest en in totaal iets van 15 boeken gekocht waarvan ik nog wel 10 moet lezen maar ja, er komen steeds weer nieuwe boeken bij die ik dan eigenlijk weer eerder wil/moet lezen…
  Het is maar goed dat ik er niet ben als Leeuwarden begint…

 6. Herkenbaar! Een paar jaar terug verhuisde onze bibliotheek en ze deden heel veel boeken weg. Je mocht voor 2,50 een tasje vullen. Ik ben drie keer op en neer gefietst en had uiteindelijk acht tassen vol. het grootste deel ligt te verstoffen bij mijn ouders, terwijl er toch wat pareltjes bijzitten ;)

   1. Inderdaad. Heb nu ook de regel dat ik voor ieder nieuw boek een oude moet lezen. Hopelijk kom ik er zo doorheen :)

 7. Neeee daar heb ik uiteraard geen last van….. há dus wel ;)

  Ik heb deze maand een “booknobuy” en koop normaliter 1 nieuw boek per maand (soms 2, ligt aan de prijs) en 2 ebooks (die ruil ik met vriendinnengroepje, we overleggen wie wat koopt en ruilen als we ze uit hebben).
  Ik vond dat mijn ongelezen stapel te hoog was geworden (stuk of 20 ongelezen boeken in de kast buiten de recensie exemplaren om) en dat vond ik niet kunnen, boeken hebben liefde en aandacht nodig, niet alleen maar kastruimte.
  Maarre knap dat je niet meer gekocht hebt in Utrecht!

  1. Oh wat een leuk idee om de e-books te ruilen binnen een vast groepje :-) heel origineel, én kostenbesparend!
   Boeken hebben inderdaad meer liefde en aandacht nodig! Haha goede slogan voor een blogcategorie: omdat dit boek aandacht en liefde nodig heeft pak ik ‘m er eens bij ;-)

   1. Ja het is handig dat ruilen van e-books, onze smaken komen redelijk overeen, al neig ik meer naar literatuur en zij meer naar thrillers, ze lezen keurig wat ik ze voor zet haha (en vice versa, zo lees ik soms boeken die ik nooit zelf zou uitkiezen).

    Yep, boeken zijn net planten ;-) Ben je weer helemaal hersteld trouwens??

   2. Haha dat is een nóg betere slogan! ;-)
    Ik ben weer goed opgeknapt, gelukkig! Ben nog wel ontzettend megaverkouden met alle hoofdpijn van dien, maar morgen weer fijn terug aan het werk: ben zó slecht in thuiszitten!

 8. big smile :-) Dit voorjaar heb ik het fenomeen boekenfestijn voor het eerst meegemaakt en overleefd, maar het ene boek wat ik daar gekocht heb voor mezelf (ja,ja wat een zelfbeheersing…) moet ik idd nog lezen. Maar ik herken het wel steeds iets nieuws willen terwijl er nog veel te lezen is, wat te denken van de onzichtbare stapel op de ereader of heb jij die niet? Die ik ongemerkt vul met de ‘aanbiedingen’ die voorbij komen.

  1. Het Boekenfestijn overleefd met slechts 1 aankoop? Hulde!!
   Haha, ik heb ook inderdaad een digitale NTL-stapel, maar omdat die me niet steeds aan staart vanaf de andere kant van de kamer heb ik daar minder last van ;-)

   1. Je kunt natuurlijk ook gewoon kopen en weggeven, ik geloof dat ik een stapeltje van 6 heb, en nu bedenk ik me idd dat er ook twee pockets bij zitten die ik ook gewoon ter decoratie heb gekocht, omdat de covers zo mooi waren.

   2. Hahah shoppen ter decoratie, wat fijn! Welke pockets waren dat? (voordeel van pockets: ze nemen zo weinig ruimte in dus: er mag meer van gekocht worden, toch?)

 9. Och ja, erg he. Normaal weet ik me redelijk in te houden (ongeveer 3 boeken), maar in Utrecht (en in Nieuwegein) ben ik echt losgegaan. Ik koop dan verder geen boeken meer in de boekhandels, dus daardoor denk ik dat ik me extra mag laten gaan daar. En ik ben ook altijd bang dat ik de boeken uiteindelijk helemaal niet ga lezen.
  Ik merk ook dat ik stiekem best beïnvloed raak door andere boekenbloggers. Dan zie ik die stapels boeken voorbij komen en dan wil ik ook!

 10. Ik kijk voor me & er liggen nog drie boeken (waarvan één van 600 pagina’s) die ik nog moet lezen. Schuldig voelen? Nee hoor. Eerder denken: “Help tijd tekort, tijd voor vakantie”. Toen ik ooit naar Curacao ging, nam ik 16 boeken mee (we mochten 30 kilo p.p.) meenemen, voor elke dag één. Mag ik weer naar Curacao?

 11. Ik heb onlangs voor de Unread Book Tag een som gemaakt en kwam toen op 110 ongelezen en 229 gelezen boeken uit. SInds ik recensieboeken krijg toegestuurd blijven mijn eigen boeken nog wat langer in de kast staan als voordien. Begin mei ging ik naar het Boekenfestijn en kwamen er toch weer enkele aanwinsten bij. Blijkbaar is het volgende week opnieuw Boekenfestijn maar dit keer in Antwerpen en ja hoor … ik ben toch aan het overwegen om eens ‘snel’ te gaan kijken

  1. Haha succes met ‘snel’ kijken!
   Leuke tag trouwens, die moet ik ook maar eens uitproberen :-) Altijd fijn om te weten hoe hoog de stapel nu werkelijk is (en ja, ik ben op voorhand vast bang)
   Ik ben ook echt bang voor het Boekenfestijn in Leeuwarden: zal ik opnieuw eenzelfde soort zelfbeheersing kunnen hanteren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s