Boeken

Q&A met Edward Hendriks

Ik was er helaas niet bij toen een groep bloggers Edward Hendriks ontmoette, maar ik heb via uitgeverij De Fontein Spanning alsnog de mogelijkheid gekregen een interview met hem af te nemen. Per mail vroeg ik hem naar het ontstaan van het verhaal van Gezworen vrienden, zijn voorbeeldschrijvers en zijn schrijfproces.

Net als uw eerste boek Bloedgeld is ook Gezworen vrienden een thriller. Vanwaar deze keuze?

“Het was niet echt een keuze voor mij. Als ik een verhaal bedenk, wordt het automatisch een spannend verhaal. Misschien dat ik nog eens iets anders ga proberen, maar de volgende thriller zit al in mjin hoofd en ook deels in de computer.”

Q: Welke (thriller)schrijvers leest u zelf graag? Zijn er schrijvers die u als voorbeeld ziet?

A: “Ik lees graag Stephen King. Hij is de beste, in mijn optiek. Het schijnbare gemak waarmee hij verhalen van 800 pagina’s of langer schrijft, zonder dat ze zo lang aanvoelen…Echt knap. Ik heb ook veel gehad aan zijn ‘schrijfboek’ Over leven en schrijven. In het verleden las ik ook veel science fiction van Isaac Asimov. In het Nederlandse taalgebied vind ik onder andere Charles den Tex en Tim Krabbé erg goed.”

Q: Dit is uw tweede boek. Zijn er dingen die die u anders heeft gedaan of anders heeft aangepakt in vergelijking met Bloedgeld?

A: “Het verhaal was meer ‘af’ toen het bij de uitgever terecht kwam. Ik heb ook meer tijd genomen om het zo goed te maken als ik kon. Daarnaast was ik natuurlijk ook weer wat verder in mijn schrijfervaring.”

Q: Hoe is het idee voor Gezworen vrienden ontstaan?

A: “Ik wilde iets met het idee van een vriendengroep en een groot geheim doen. Het leek me interessant om dat te contrasteren met de bankwereld. Scouting en de financiele sector: het kan niet verder uit elkaar liggen. Als voordeel had ik dat ik kon putten uit mijn eigen jeugdherinnring van scouting. Met niet veel meer dan deze ingredienten ben ik begonnen met schrijven. Gezworen vrienden is het resultaat.”

Q: Zitten er autobiografische elementen in? Zo ja: welke? Zo nee: wat voor onderzoek heeft u gedaan voor uw boek?

A: “Ja, ik denk dat iedere schrijver die wel gebruikt. In mijn tijd bij Scouting had ik ook een vriendengroep en we speelden ook weleens ‘oorlogje’ in de tijd van dat Tour of Duty op tv was. Maar ik ben niet de ik-persoon en mijn vrienden van toen zijn niet de andere personages. Ik heb niet veel onderzoek hoeven doen omdat ik me makkelijk kon inleven in de wereld van de personages. Wel ben ik naar het kampterrein in Nunspeet geweest (waar we in het verleden echt op kamp waren) en ik heb ondermeer in Nijmegen op het station research gedaan voor de scenes die zich daar afspelen.”

Q: Wat vond u lastig bij het schrijven van Gezworen vrienden?

A: “Eigenlijk ging het schrijven me vrij gemakkelijk af. Het lastige is dat je op een gegeven moment de minder relevante onderdelen in je verhaal moet schrappen.”

Q: Stond het einde van het verhaal bij het begin van het schrijfproces al vast of is dit tijdens het schrijven ontstaan?

A: “Nee, dit is gaandeweg ontstaan. Ik had verschillende opties voor het einde maar dit vond ik uiteindelijk het beste.”

edward hendriks

Q: Heeft u het verhaal chronologisch opgeschreven of hanteerde u een andere aanpak?

A: “Het verhaal is chronologisch tot stand gekomen. Ik heb dus niet eerst alle scenes van 1988 geschreven en daarna pas de verhaallijn van 2013. Wel heb ik later de hoofdstukvolgorde aangepast en scenes beter over het verhaal verdeeld.”

Q: Hoe lang zat er tussen het oorspronkelijke idee en de eerste druk?

A: “Ik begon dit verhaal al ruimschoots voor Bloedgeld in mei 2012 uitkwam maar in eerste instantie was het niet wat ik wilde en ik had er ook te weinig tijd voor. Begin 2013 heb ik het flink onder handen genomen en het was tegen de zomer klaar om naar de uitgever te sturen. Toen heeft het dus nog bijna een jaar geduurd voordat het boek er was. Dat heeft vooral te maken met timing; ik was net te laat om in de najaarscatalogus van De Fontein mee te gaan.”

Q: Welke schrijfrituelen heeft u?

A: “Ik heb niet echt schrijfrituelen. Ik gebruik het schrijfprogramma ‘Scrivener’, waarmee het fijn werken in scenes is. Verder heb ik vooral koffie en tijd nodig.”

Q: Welke reacties kreeg u van uw directe omgeving op Gezworen vrienden?

A: “Ik heb eigenlijk nog niet veel reacties van mijn directe omgeving gekregen. Ik geloof dat nog niet iedereen het heeft gelezen ;-)”

Q: Waar bent u momenteel mee bezig?

A: “Ik ben bezig met een spannend, nieuw manuscript. Helaas (of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt) ben ik momenteel erg druk met mijn werk als copywriter waardoor de eerste versie nu ligt te verstoffen. Maar ik heb goede hoop dat ik binnenkort het verhaal weer op kan pakken. Ik kan vast verklappen dat het op een groot aantal locaties speelt -van Friesland tot Zwitserland en van Duitsland tot Spanje- en dat het draait om een internationale samenzwering. En het wordt natuurlijk razend spannend! Ik leg de lat hoog voor dit nieuwe verhaal, dus ik neem de tijd om het goed te schrijven.”

Edward Hendriks is op 27 juni, in de Maand van het Spannende Boek, aanwezig in de boekhandel in Velp. Hendriks: “Dat is leuk voor de mensen hier uit de buurt, waaronder mijn oude scoutinggroep. De boekpresentatie zelf was namelijk in Amsterdam.” Daarnaast houdt Hendriks op zijn website www.edwardhendriks.nl en zijn Facebookpagina bij om lezers te informeren over acties en nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s