Must reads

Must reads: mei

Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.

1: Herman Koch – Geachte heer M.: Uitgeverij Anthos

Eindelijk: een nieuwe roman van Herman Koch. Ik heb ontzettend genoten van zowel Het diner als Zomerhuis met zwembad, dus ik zie erg uit naar dit nieuwe boek. In Geachte heer M. staat de in vergetelheid geraakte schrijver M. centraal. Hij had groot succes met een roman over een geruchtmakende verdwijning van een geschiedenisleraar. Zijn onderbuurman vertrouwt hem echter niet: heeft hij wellicht iets met de zaak te maken?

geachte heer m

2: Adelle Waldman – Het liefdesleven van Nathaniel P.: Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Dit fijne boek mag ik lezen voor Een perfecte dag voor literatuur van Not just any book, fijn! De Amerikaanse Waldman debuteert met dit verhaal over Nate Piven en zijn liefdes. De vrouwen heeft hij voor het uitkiezen. Zo is er de journaliste Juliet, de extreem knappe ex Elisa en de grappige, lieve en slimme Hannah. Ik heb via internet het eerste hoofdstuk van dit boek gelezen en dat smaakte 100% ontegenzeggelijk naar meer. Veel meer.

liefdesleven van nathaniel p

3: Sebastian Barry – De tijdelijke gentleman: Uitgeverij Querido

Dit boek lijkt me een prachtige geschiedschrijving van het leven van een enkele man. Een tijdelijke gentleman: wat houdt dat in? Ik kan niet wachten die vraag beantwoord te zien. In het boek schrijft Jack McNulty zijn memoires. Zijn levensverhaal is een nogal grillige: hij was als Ier in dienst van het Engelse leger -maar nooit vast- en ook zijn huwelijk met Mai -het mooiste meisje van het dorp- is geen lang leven beschoren. Na vele omzwervingen, als soldaat, ingenieur en observator voor de VN komt hij in Accra terecht, waar hij begint te schrijven.

tijdelijke gentleman

4: Jonathan Lethem – De dissidenten: Uitgeverij J.M. Meulenhoff

Een boek over New York en haar bijzondere inwoners: mijn interesse is gewekt. De Zimmers staan centraal in De dissidenten. De ‘Rode Koningin’ van Sunnyside Queens, Rose Zimmer: zij tiranniseert de buurt en haar familie en is verstokt communiste. Dan is er haar dochter Miriam. Zij ontvlucht haar verstikkende moeder om de hippiecultuur in Greenwich Village te omarmen. Gedurende hun levens passeren meerdere mannen de revue; echtgenoten, minnaars, excentrieke neven en een briljante zoon.

de dissidenten

5: Paul Verhuyck – Inmiddels op aarde: Uitgeverij Arbeiderspers

Het wordt enigszins eentonig en voorspelbaar maar: ik hou van levensverhalen, familiekronieken en vertellingen waarin de wereldgeschiedenis als decor dient. Het boek gaat over elf jongens die op het gymnasium eindexamen doen en stuk voor stuk een prachtige toekomst tegemoet gaan. Alle elf gaan naar de universiteit, briljant als ze zijn. Hun carrieres nemen een vogelvlucht maar uiteindelijk plegen ze alle elf zelfmoord, of iets wat daarop lijkt. Dit lijkt me een pittig maar wel mooi boek. Ik ben benieuwd.

inmiddels op aarde

6: Sabine Durrant – Onder je huid: Uitgeverij Q 

Onder je huid wordt beschreven als een psychologische thriller voor de fans van S.J. Watson en Nicci French. Nu doen die laatste mij niet erg veel, maar ik ben gek op psychologische thrillers. Deze gaat over Gaby Mortimer. Ze heeft het perfecte leven: goede baan, leuke man, fijn gezin en een groot huis in Londen. Als ze tijdens het hardlopen op het lijk van een jonge vrouw ontdekt, vallen al haar zekerheden een voor een weg.

onder je huid

7: Jan Siebelink – De blauwe nacht: Uitgeverij De bezige bij

Toen ik eens op mijn blog meldde dat ik het boek Knielen op een bed van violen van Jan Siebelink had gekocht kreeg ik als reactie: Nee, dat is niet het goede boek van hem. Wat dan wel het goede boek was, werd mij niet verteld. Knielen op een bed van violen heb ik nog steeds niet gelezen -iets met een overmatig grote NTL-stapel- maar met De blauwe nacht wil ik alsnog een poging doen Siebelink te lezen. Het boek gaat over de hypersensitieve Simon Aardewijn die tegen het decor van het Parijs van de jaren ’60 zichzelf verliest in zijn intensiteit.

blauwe nacht

8: Michiel Stroink – Tilt: Uitgeverij J.M. Meulenhoff

Tilt won de publieksprijs bij de Diopharte Jongeren Literatuurprijs. Zijn boek gaat over Max, een 30-jarige pokerprofessional. Hij leeft en werkt volgens een strak schema maar moet zichzelf met drank en drugs op de been houden. Als hij wordt geveld door accuut leverfalen loopt zijn plan om via de pokertafel miljonair te worden in het honderd. Hij komt niet in aanmerking voor de noodzakelijke levertransplantatie en ziet daarom nog maar een uitweg: hij moet pokeren met de mensen in zijn directe omgeving als speelkaarten.

tilt

Advertenties

12 gedachten over “Must reads: mei

 1. Goede lijst weer! Ik heb Knielen op een bed violen WEL gelezen. En ik kan hem je wel aanraden :). Voor mij was het erg mooi om te lezen omdat het gaat over de jeugd van mijn schoonmoeder. Haar vader ging naar dezelfde kerk als de hoofdpersoon. Die heeft namelijk echt bestaan. Ik ben ook erg benieuwd naar M van Koch en Tilt. Die laatste ligt nog te wachten… ga hem misschien ook tussendoor lezen ;). De vrouw op 1000 graden kost stiekem best wat tijd.

 2. Hahaha. Je moet misschien even wennen aan de ‘Siebelink-stijl’, maar ik vond het zeer intrigerend. Het boek 1000 graden is zeker pessimistisch, maar dat ervaar ik alleen als het boek zich in het heden afspeelt. De stukken in het verleden zijn wat naïever nog. Ze ontdekt daar het leven en helaas krijgt ze niet veel positiefs mee, vooral van vrouwen uit haar omgeving. Maar ik moet er ook wel erg om lachen soms.

 3. Mooie lijst! Ik kijk ook uit naar de nieuwe Koch, tot mijn schrik vond ik Eten met Emma niet leuk, dus ik snak naar een nieuw boek van deze schrijver om deze herinnering (als je alle boeken leuk vindt van een schrijver en dan opeens niet, voelt het als een shock ;)) uit te wissen.

  De tijdelijke gentleman van Sebastian Barry lijkt mij mooi, ik schrijf hem op mijn lijstje.

 4. Ben vooral erg benieuwd naar nr 5 en 6! Maarre, deze ga je echt allemaal deze maand lezen? Pfff… ik wilde maar dat ik zoveel tijd had om te lezen, want mijn stapel met nog te lezen boeken groeit en groeit alleen maar!

  1. Haha het zou mooi zijn als ik ze allen kan lezen deze maand (met een gemiddelde van 2 boeken per week zou het ook moeten kunnen) maar het is meer een indicatie naar welke boeken ik erg uitzie, welke boeken ik graag terug zou zien in mijn boekenkast :-)

 5. De nieuwe Jan Siebelink wil ik ook lezen. In ‘Tilt’ ben ik vorig jaar begonnen, maar het verhaal trok me totaal niet, dus ik heb het boek niet uitgelezen. Naar Herman Koch ben ik uiteraard ook benieuwd, al ben ik nog nooit aan ‘Het diner’ toegekomen.
  Zelf wil ik deze maand ook nog ‘Bestemming Soerabaja’ van Ilse Akkermans lezen, omdat ik van de geschiedenis van Nederlands-Indië houd.

  1. Heb je Zomerhuis met zwembad wel gelezen? Ik hou erg van de stijl van Koch, dus ik laat me graag opnieuw verrassen. Bestemming Soerabaja had ik inderdaad langs zien komen in mailings van uitgeverijen, maar ik moet me er nog in verdiepen. Nederlands-Indie is sowieso een dankbaar onderwerp, ook bij mij. Heb je ook Een tropische herinnering van Eric Schneider gelezen? Is ook erg mooi.

   1. Ja, ‘Een tropische herinnering’ heb ik ook gelezen. Viel mij wat tegen (zeker het tweede verhaal), misschien had ik té hoge verwachtingen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s