Boeken

Latijns-Amerikaanse favorieten

Met het overlijden van Gabriel Garcia Marquez is er een groot schrijver weggevallen. Garcia Marquez betekende veel voor Latijns-Amerika, maar hij is -gelukkig- niet de enige grootheid die Zuid-Amerika heeft voortgebracht. Wat te denken van deze schrijvers?

1: Evelio Rosero (Colombia)

Het eerste boek dat ik voor 8Weekly.nl mocht recenseren en tevens het eerste boek dat ik van Rosero las is De drie Lillia’s. Ik werd meteen gegrepen door de poetische insteek die Rosero aan zo’n beetje elke zin geeft en de subtiele symboliek die in zijn verhaal verwerkt is. Na De drie Lillia’s volgde voor mij al snel De vertrapten, zijn bekendste boek.  Het is de vertelling van een oudere man die in zijn dorp de verschrikkingen van de Colombiaanse burgeroorlog aan den lijve meemaakt.Ook dit boek greep me enorm aan.

2: Isabel Allende (Chili)

Ik denk dat ik van alle Latijns-Amerikaanse schrijvers Isabel Allende het meest op voorraad heb thuis. Ik las zo’n beetje alles van haar, van Het huis met de geesten en Portret in sepia tot De stad van de wilde goden en Eva Luna. Het huis met de geesten heb ik drie keer gelezen: prachtig! Ik ben sowieso erg gek op familiesaga’s, en Isabel Allende is op dit gebied -voor mij- nog steeds de meesteres. Haar verhalen zijn meeslepend, bevatten gekke, bizarre of ronduit treurige gebeurtenissen maar worden aangevuld met een vleugje magie.

latijns amerikaanse voorraas
Een klein deel van mijn Latijns-Amerikaanse voorraad boeken thuis. Ik ben er trots op!

3: Juan Gabriel Vasquez (Colombia)

Ik geef het meteen toe: Ik ken het werk van Juan Gabriel Vasquez (nog) niet, maar werd geraakt door zijn optreden in Hier is…Adriaan van Dis. Zijn boek Het geluid van vallende dingen werd hier uitvoerig in besproken, en het is een boek dat ik absoluut wil lezen. Net als vele andere Latijns-Amerikaanse schrijvers is hij de stem van een generatie. Hij schrijft in Het geluid van vallende dingen onder andere over de drugshandel in Colombia en de strijd tegen de kartels die ook de burgerbevolking raakten.

Deze drie schrijvers hebben allen 1 ding met elkaar gemeen: Ze zijn niet bang om de lelijkheid van hun land, van hun generatie en hun afkomst op te schrijven. Ze houden Latijns-Amerika, en de rest van de wereld, een spiegel voor. Dat, verpakt in prachtige romans die allen een klein tipje van de sluier oplichten van de cultuur en rijkdom van hun regio, is een enorme succesformule. Voor mij althans.

Ik kan intens genieten van de schitterende formuleringen, de gepassioneerde verhaallijnen en de geschiedenis die en passant altijd de revue passeert. Ja, het overlijden van Gabriel Garcia Marquez is een groot gemis voor de literaire wereld, maar gelukkig staan deze drie grootse schrijvers nog steeds fier overeind.

– – – Speciale vermelding: Roberto Bolano (Chili) – – –

Hoewel Roberto Bolano in 2003 overleed, vergaart hij nu pas wereldwijde faam. Zijn boek 2666 is afgelopen jaar door de lezende wereld opgepakt. Bolano is Latijns-Amerikaanse tegenhanger van John Williams. 2666 wordt zijn magnus opus genoemd, en ik heb het boek nog altijd thuis liggen om te lezen. Ook zijn boek Naziliteratuur in de Amerika’s spreekt mij erg aan, al is maar vanwege de geweldige titel. Zijn derde boek, De wilde detectives, verscheen maart dit jaar bij Lebowski.

Advertenties

3 gedachten over “Latijns-Amerikaanse favorieten

  1. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo van de Latijns-Amerikaanse boeken ben. Heeft er vermoedelijk mee te maken dat de cultuur in het algemeen me ook niet zo trekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s