Uncategorized

Gabriel Garcia Marquez (6-3-1927 – 17-4-2014)

Gisteren bereikte mij, net als de rest van de wereld, het nieuws dat de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez is overleden. Dit was enigszins verwacht gezien de berichtgevingen over zijn verslechterende gezondheid vorige week, maar is niettemin een groot verlies voor de literaire wereld.

Garcia Marquez werd beroemd na het verschijnen van zijn bestseller Honderd jaar eenzaamheid. Hierna volgde Kroniek van een aangekondigde dood en Liefde in tijden van cholera, die ik zelf al eerder bestempelde als een van de mooiste liefdesverhalen die ik ooit las. Gabriels schrijfstijl was zowel poetisch en literair als sprookjesachtig. Hij wist altijd sprookjes-elementen toe te voegen in zijn boeken. Deze combinatie zorgde er bij mij voor dat ik lyrisch werd van zijn werk, en altijd een groot bewonderaar ben gebleven. Bewonderaar van zijn verhalen en zijn eigenzinnige, magisch realistische stijl.

gabriel garcia marquez

Wat bijvoorbeeld te denken van deze prachtige openingszin van Honderd jaar eenzaamheid:

“Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aurelio Buendia denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met ijs.”

De boeken van Garcia Marquez zijn niet zomaar uit de losse pols ontstaan. Hij liet zich onder andere inspireren door het ingewikkelde liefdesverhaal van zijn ouders en de verhalen die zijn oma hem vertelde. ‘Gabo’ zoals zijn publiekskoosnaam luidde, ontving in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij overleed in Mexico, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht.

Zijn bekendste werken zullen de komende weken weer volop verkocht worden, maar ik zal me vooral troosten met de boeken van Gabo die ik al heb liggen. Even vluchtig doorbladeren en zijn enorme schrijftalent beoordelen. Even wegdromen bij de magische werelden die hij creëerde. Met het overlijden van Gabriel Garcia Marquez is een groots schrijver heengegaan, zo niet de grootste Spaanstalige schrijver van de afgelopen eeuw.

Ik sluit graag af met (nog) een quote uit Honderd jaar eenzaamheid:

“There is always something left to love.”

In dit geval zijn dat de boeken, zijn levenswerk. Ik kan iedereen van harte aanbevelen eens een boek van deze grootmeester op te pakken. Je zult versteld staan.

Advertenties

2 gedachten over “Gabriel Garcia Marquez (6-3-1927 – 17-4-2014)

  1. Beste Tessa, ik ben het helemaal met je eens dat Marquez een grootmeester was. En ik ondersteun je aanbeveling van harte om zijn boeken te lezen. Een kleine onzorgvuldigheid is in je stukje geslopen. Een van zijn boeken heet “Kroniek van een aangekondigde dood” (en niet Onaangekondigde dood). Waarom ik dat zo goed weet, is omdat ik ruim 15 jaar geleden een theatervoorstelling maakte van dat boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s