Boeken

Om tafel met Eva Kelder

Terwijl buiten de toeristen luid lallend op een bierfiets het cafe passeren, praatten wij, een groep bloggers van Een perfecte dag voor Literatuur onder aanvoering van Cathelijne Esser, binnen op serieuze, haast filosoferende toon met Eva Kelder over haar debuutroman Het leek stiller dan het was

Dat strookte goed met de Dag van de Filosofie, ook gisteren. Wat me opviel aan de middag was dat het geen vraag-antwoord opzet was, maar eerder een echt groepsgesprek. Er werden over en weer vragen gesteld en wanneer Eva Kelder iets uitlegde, haakten we daar als bloggers op in of ontstond er juist ruimte voor discussie.

De totstandkoming

Eva vertelt dat ze drie jaar aan Het leek stiller dan het was heeft gewerkt. “Het begon met een idee over een meisje dat zo eigenzinnig is dat ze nergens thuis hoort. Dat ze noodgedwongen haar eigen persoonlijkheid uitvlakt om er maar bij te kunnen horen. Om maar goed genoeg te zijn.”

Voor ze begon met schrijven aan Het leek stiller dan het was geloofde Eva niet in de quote van anders schrijvers die zeiden dat ‘het plot een loopje met ze nam’. “Romantisch gelul vond ik het. Tot het mij overkwam. Voor mij was het heel belangrijk om de stem van de kleine Seije door te laten klinken in het verhaal. Ik heb hele stukken gedelete, omdat het verhaal ineens een andere kant op was gegaan dan ik voor ogen had. Het verhaal heeft zich organisch ontwikkeld.”

eva kelder 2

Toen het verhaal er eenmaal lag en naar de drukker ging, was het nog een kwestie van een goede cover kiezen. “Ik had daar zelf een heel duidelijk beeld bij; thuis had ik een moodboard met ideeen voor de omslag. Gelukkig was ik zelf erg nauw betrokken bij het proces.” Het beeld dat is gekozen, een foto van een roodharig meisje in een weiland, is krachtig en de enige juiste optie voor Kelder. “Dit is Seije. Geen twijfel over mogelijk. Het had ook echt niet iemand anders kunnen zijn.”

Autobiografische elementen

Het boek beschrijft de zoektocht van een meisje naar haar eigen identiteit die ze is verloren door zichzelf steeds te conformeren naar wat maatschappelijk gewenst is. “Er zitten zeker autobiografische elementen in de basis van het verhaal. Ook ik heb geworsteld met het vraagstuk ‘ben ik wel goed genoeg?’. Seije, de hoofdpersoon, gaat daarin erg ver. “Ze wil op elk gebied slagen; werk, liefde, vriendschap. Het gaat bij haar echter zo ver dat ze zichzelf uitvlakt, haar persoonlijkheid bijna wist om geaccepteerd te worden.”

eva kelder 3

Over de locaties die worden opgevoerd in het boek -Vlieland, Edinburgh en New York- is Eva helder: “Ik kom uit Purmerend. Vlieland is gekozen om het isolement waarin Seije zit te versterken. Daarnaast vind ik het een sprookjesachtig eiland, waarbij het contrast met Seije, die overal spoken ziet, weer vergroot wordt.” De nauwkeurige beschrijvingen van het eiland komen voort uit herinneringen: Vroeger ging ze elk jaar naar Vlieland.

Edinburgh was een jaar lang Kelders woonplek. “Ik heb daar Engels gestudeerd. Een deel van de personages die in dit deel van het boek worden opgevoerd zijn gebaseerd op vrienden van mij.” New York tot slot is de ultieme plek waar Seije met zichzelf wordt geconfronteerd. “Amerika is het land van vallen en opstaan, en waar kan dat beter dan in de metropool New York, waar het leven gejaagd is en het makkelijk is jezef kwijt te raken?” Het was noodzakelijk voor het verhaal dat Seije naar het buitenland vertrok. “Ze moest weg van Vlieland, weg van haar situatie en denkpatronen.”

eva kelder 1

Literatuur 

Cathelijne stelde de vraag: “Wat is literatuur voor jou?”, een vraag waar we als lezersclub al langer mee worstelen. Eva zei hierop het volgende: “Ik wil met iets geconfronteerd worden. Dat je stilstaat bij iets waar je zelf nog helemaal niet aan had gedacht. Literatuur is voor mij een tekst die mij raakt, en dat kan zowel positief als negatief zijn. Dat, gecombineerd met een prachtige schrijfstijl is voor mij literatuur. Tommy Wieringa heeft bijvoorbeeld zinnen die me echt achteroverblazen: wow!”

Het was voor mij de eerste keer dat ik aanwezig was bij een dergelijke boekbespreking met de schrijfster zelf erbij, en ik was dan ook erg verrast door de spontaniteit, de gemoedelijkheid en de goede gesprekken die zijn gevoerd. Zowel tussen de bloggers onderling als met Eva Kelder. Ze signeerde al onze boeken, inclusief persoonlijke boodschap, en ik heb uiteraard een foto met haar laten nemen:

eva kelder foto

 

eva kelder signeer

Het was in alle opzichten een geslaagde middag! Komende dinsdag publiceren we allemaal onze recensie van Het leek stiller dan het was.

Eva Kelder werkt momenteel aan een verhalenbundel. Deze moet ze in oktober bij de uitgeverij inleveren. Ook heeft ze al een idee voor haar tweede roman. “Over een oude, blanke vrouw die in de jaren ’60 in Brooklyn woont en een relatie heeft met een zwarte, narcistische kunstenaar. Dat boek wil ik meer vanuit het mannelijk perspectief schrijven.”

Advertenties

16 gedachten over “Om tafel met Eva Kelder

  1. Dank je, het was ook echt een geweldige middag! Zo bijzonder om in een dergelijke setting in gesprek te kunnen met een schrijfster :-) Zeker als het zo’n prachtig boek is als Het leek stiller dan het was!

   1. Ja ik heb ook genoten van Het leek stiller dan het was. Ik vond het leuk om in je verslag te lezen hoe zij zelf op vakantie ging naar Vlieland en zelf in Edinburgh heeft gewoond.

 1. Klinkt als een geslaagde ontmoeting! Ik vind het altijd reuze interessant om te horen hoe een boek tot stand komt (van het eerste idee tot en met het omslag).

  1. Dat was het zeker. Ik heb ontzettend genoten van het samenzijn, zowel met Eva Kelder als met de andere bloggers.
   Het proces was inderdaad erg interessant. Ik hing volgens mij aan haar lippen, gretig alle informatie in me opzuigend haha :-)

 2. Je hebt de sfeer van de middag goed weten te treffen. Ik ben blij dat ik er zelf bij heb mogen zijn en niet alleen heb kennis gemaakt met Eva maar ook met jou. Tot een volgende keer!

  1. Ik vond het ook echt super! Zo leuk jou nu ook vast ontmoet te hebben, en de andere bloggers: superleuk! :-) En ja, het boek… heb net mijn recensie af! Ben nog niet eerder zo benieuwd geweest naar die van de anderen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s