Must reads

Must reads: april

Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.

1: Andre Aciman – Harvard square: Uitgeverij Anthos

Dit is een boek over de vriendschap tussen twee jongemannen tijdens hun studietijd aan het Harvard University van 1977. De één is een Joodse Egyptenaar, de ander een Arabier, Kalaj. Ze leiden een zorgeloos bestaan maar daar komt een einde aan wanneer de tentamens eraan komen en Kalaj dreigt uitgezet te worden. De Joodse jongen wordt gedwongen te kiezen tussen zijn vriendschap met Kalaj of zelf aansluiting vinden bij het moderne Westen. Harvard square lijkt me een mooie roman over de keuze tussen vriendschap en je eigen identiteit vinden. Ik zie hier erg naar uit.

andre aciman harvard square

2: Fransisco Azevedo – Familie is het moeilijkste gerecht: Uitgeverij Signatuur

Ik hou van familieromans en -verhalen. Dit is een Braziliaanse, waarin de 88-jarige hoofdpersoon Antonio, terugblikt op zijn familiegeschiedenis. Met name het verhaal van zijn tante Palma, die de gestrooide huwelijksrijst verzamelde en cadeau te doen. Ze haalde hiermee de woede van haar broer op haar hals, maar volgens Palma bezat de rijst bijzondere eigenschappen. Het is één van de vele magische verhalen die zijn tante hem vroeger vertelde. Dit boek belooft zowel wonderlijk als vermakelijk te zijn, dus ik hoop dat dit het Braziliaanse antwoord op Isabel Allende is.   

familie is het moeilijkste gerecht

3: Joanna Gruda – De jongen die met honden kon praten: Uitgeverij Cargo

Een opvallend boek met een nog opvallender titel. Een jongen die met honden kan praten? Wat moet je je daarbij voorstellen? Dit is een boek over de 7-jarige Julian, die op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog door zijn tante naar een weeshuis in Parijs wordt gebracht. Hij hoopt hier veilig te zijn, maar onderweg vertelt zijn tante hem een geheim dat zijn wereld op zijn kop zet. Eenmaal in het weeshuis sluit Julian vriendschap met een hond. Deze hond luistert zo goed naar hem dat de andere kinderen geloven dat hij met honden kan communiceren. Dan moet hij alsnog vluchten voor de oorlog.

de jongen die met honden kon praten

4: Daniel Calera – Met bloed doordrenkte baard: Uitgeverij Atlas Contact

Laat ik voorop stellen: ik hou van buitenlandse literatuur. Latijns-Amerikaanse literatuur heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad, dus ik kijk erg uit naar Met bloed doordrenkte baard. Het boek beschrijft de zoektocht van ‘X’ naar de waarheid achter de verdwijning van zijn grootvader. Na de zelfmoord van zijn vader is ‘X’ naar een zuidelijke badplaats getrokken, maar de mensen in deze plaats zijn hem vijandig gezind. Door een neurologische anadoening kan hij ook nog eens geen gezichten onthouden, en hij ontdekt dat hij langzamerhand zijn grootvader achterna gaat.

daniel calera met bloed doordrenkte baard

5: Jan van Mersberge – De laatste ontsnapping: Uitgeverij Cossee

De laatste ontsnapping waarnaar in de titel van dit boek van Jan van Mersberge verwijst is die van de vader-figuur in het verhaal. Hij ontvluchtte ooit zijn dienstplicht in Joegoslavië en treedt tegenwoordig in Amsterdam op met een ontsnappingsact. Dan krijgt hij een telefoontje van een 10-jarige jongen, genaamd Deedee. Hij beweert dat hij zijn zoon is. Wanneer ze elkaar in Zuid-Frankrijk voor het eerst zien is het duidelijk: de jongen lijkt sprekend op zijn jongere broer, die in Joegoslavië achterbleef. Tijdens het verblijf in Frankrijk komen prangende vragen naar boven, en blijkt zijn ontmoeting met Deedee meer te omvatten dan enkel een vader-zoon band.

jan van mersbergen de laatste ontsnapping

6: Merijn de Boer – De nacht: Uitgeverij Querido

Ik hoorde tijdens mijn workshop ‘Corrigeren en persklaarmaken van teksten’ voor het eerst over dit boek. We mochten een hoofdstuk lezen, en dat smaakte absoluut naar meer. Het verhaal gaat over Marcel en Lydia, die hun tienjarig samenzijn vieren met een vakantie naar een tropisch eiland. Daar ontmoeten ze een stel, met wie ze bevriend raken. Het is echter opgedrongen gezelligheid, en Marcel ontwikkelt een vriendschap met Zelda, de tienerdochter van het stel. Op een ochtend wordt hij alleen wakker; zonder Lydia. Samen met Zelda gaat hij op zoek.

merijn de boer de nacht

7: Bill Cheng – Als de hond het spoor kruist: Uitgeverij Anthos

Dit boek speelt zich af in 1927. De vriendschap tussen drie jeugdvrienden wordt bruut verstoord wanneer de Mississippi overstroomd. Robert Chatlam is alles kwijtgeraakt en trekt naar het diepe zuiden van de VS. Via een vluchtelingenkamp en een notoir bordeel vindt hij zijn plek bij een groep arbeiders. Dan beseft hij dat zijn werk, het droogleggen van het oude moerasland, verstrekkende gevolgen heeft, en dat niets meer bij het oude kan blijven.

bill cheng als de hond het spoor kruist

8: Jess Walter – Schitterende ruines: Uitgeverij Marmer

Ik ben altijd erg gevoelig voor aanbevelingen. Dit is hier een goed voorbeeld van. Schitterende ruïnes gaat in het kort over het volgende: In 1962 kijkt Pasquale, een jonge Italiaan en eigenaar van het enige hotel van het vissersplaatsje Porto Vergogna uit over de rotsen. Aan de horizon spot hij een boot met op het dek een prachtige, in wit geklede dame. Ze is een Amerikaanse actrice en doodziek, zo ontdekt hij als ze haar intrek neemt in zijn hotel. Vijftig jaar later in Hollywood betreedt een oudere, Italiaanse heer het kantoor van filmproducent Michael Deane op zoek naar de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten.

jess walter schitterende ruines

Advertenties

8 gedachten over “Must reads: april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s