Boeken

Van stripnerd naar boeknerd

Mensen vragen mij vaak: “Waarom schrijf je zelf geen boek?” Verslaafd zijn aan lezen en er een blog over bijhouden leidt kennelijk tot de conclusie dat ik zelf ook een schrijfwens heb. Dat is niet zo. Ik heb namelijk al verhalen geschreven.

Say what? Ja, je leest het goed: ik heb vroeger verhalen geschreven. Getekende verhalen om precies te zijn. Over een dolfijn genaamd Luutje. Ik heb in totaal 7 stripboeken getekend en geschreven, elk 44 bladzijdes lang. Daar ben ik van groep 7 tot de eerste klas van de middelbare school mee bezig geweest. Heerlijk vond ik het; me in huis opsluiten en tekenen, tekenen en nog eens tekenen. Ik werd er dan ook steeds beter in – al zeg ik het zelf.

Mijn verzameling Luutje-strips: ik ben er nog steeds trots op :-)
Mijn verzameling Luutje-strips: ik ben er nog steeds trots op :-)

Waarom dolfijnen? Omdat dat nu eenmaal mijn lievelingsdieren zijn en ik daar fijn verhaaltjes voor kon verzinnen. Luutje en de drugsbende bijvoorbeeld, of Luutje en het wrak van La Tagra. Een drugsbende bestond in mijn ogen uit enkele ruige dolfijnen met blauw oog en hanenkam -want mensen met een hanenkam vond ik vroeger eng dus dat beeld kwam terug in mijn versie van de criminele dolfijn. Na drie strips kwamen er mensen bij in de verhaallijnen: Jack en Rianne. Geheel naar het script van Free Willy werden Luutje en zijn vriendjes gevangen door het Dolfinarium Harderwijk en geheel naar het script van Free Willy werden ze bevrijd en per vrachtwagen de Noordzee in gelaten.

inloggen op een computer deden mijn stripfiguren op Dolphin Planet!
Inloggen op een computer deden mijn stripfiguren op Dolphin Planet!

Andere strips draaiden juist om de oorlog tussen de dolfijnen en orka’s, of de problemen die Jack en Rianne op het land hadden waarnaast ik een andere verhaallijn bedacht om Luutje en co. bezig te houden. Geen verhaallijn was me te gek, en geen mogelijkheid me te maf. Dolfijnen met geweren? Geen probleem! Dolfijnen met een hightech onderwaterlaboratorium? Tuurlijk, waarom niet! En leerde ik nieuwe scheldwoorden? Dan kwamen die veelvuldig voor in mijn verhaal ;-)

Elke strip had dus 44 bladzijdes, voor en achterkant, en vaak moest ik een verhaallijn aanpassen zodat ik op 44 bladzijdes uitkwam. Ik moet nu nog lachen als ik zie wat ik had bedacht als uitgeverij: ‘Thuis in Leeuwarden‘. En elke achterkant van een strip had eenzelfde perkamenten rol waarin een korte samenvatting van het verhaal op stond, met Luutje en zijn vriendinnetje Flippie (hoe origineel!) ernaast.

Uitgeverij: Thuis in Leeuwarden ;-)
Uitgeverij: Thuis in Leeuwarden ;-)

Ik heb jarenlang enorm veel plezier gehad in het bedenken en uittekenen van verhaallijnen en ik kon me hier zodanig op concentreren dat ik urenlang niets at of dronk: voor ik het wist was de dag om en had ik vier of vijf pagina’s erbij getekend. Ik deed zelfs research voor mijn strips! Zo keek en pauzeerde ik vaak de film De kleine zeemeermin om zeebeelden uit te tekenen zodat ik die kon gebruiken in mijn strips.

Het blijft leuk om ze terug te lezen, al vallen ze van oudheid bijna uit elkaar!
Het blijft leuk om ze terug te lezen, al vallen ze van oudheid bijna uit elkaar!

Tegenwoordig vind ik het veel fijner om te lezen en me te verliezen in andermans fantasie dan zelf iets op papier te zetten. Ik ben en blijf creatief -zie deze blog- maar dat uit zich nu op een andere manier. De strips, die werden ingebonden op de drukkerij waar mijn vader werkte, heb ik allemaal nog. Het zijn heerlijke kinderherinneringen, en het is grappig om terug te lezen waar mijn kinderhoofd zo van in de ban was. Wie weet pak ik mijn Luutje-vertellingen ooit nog wel weer op, maar voor nu liggen de strips veilig opgeborgen onder het bed.

Hoe zit het met jullie? Ooit schrijfambitie gehad? Of hebben jullie dat nog steeds? Ik ben reuze benieuwd :-) 

Advertenties

26 gedachten over “Van stripnerd naar boeknerd

 1. Ik vind schrijven leuk maar ook moeilijk… ik heb een proefschrift geschreven en vind het leuk om nu een boekenblog te hebben, maar dat is toch heel wat anders dan fictie. Het leuke aan schrijven vind ik om erover na te denken hoe je je boodschap zo goed mogelijk overbrengen en hoe je moeilijke dingen het beste kunt uitleggen.

  Het schrijven van fictie laat ik graag over aan die vele anderen die dat veel beter kunnen dan ik, dan houd ik me wel bezig met het lezen ervan :)

  1. Ik ben het helemaal met je eens: schrijven is heerlijk maar erg moeilijk. Ik vond tijdens de opleiding Journalistiek de minor Creatief Schrijven ontzettend interessant, omdat je daarbij kon en mocht spelen met verschillende vertelvormen. Ik heb daar erg veel van geleerd.
   Het schrijven van fictie is ontzettend lastig. Ik denk dat veel mensen zich daarop verkijken!

 2. Wauw, wat geweldig zeg. Ik schreef vroeger ook veel. De eindmusical in de zesde klas was zelfs door mij geschreven. ;) Helaas is er niets bewaard gebleven.
  Verder blog ik, en dat vind ik ook schrijven.

 3. Heel leuk om te lezen! Je was erg creatief, zeg! Ik schreef vroeger verhalen en gedichten, vanaf het moment dat ik leerde schrijven. En ook een proefschrift, veel later. :-)

   1. Ze zouden nog wel ergens op zolder moeten liggen… samen met alle brieven die ik van mijn penvriendinnen kreeg tussen de leeftijd van 7 en 22 of zo. :-)

 4. Wow, dat was een serieuze hobby! Het ziet er behoorlijk ambitieus uit. Ik heb zelf ook geen literaire aspiraties, ondanks dat ik zo van literatuur houd.

  1. Haha dat kun je wel stellen :-)
   Word jij vaak gevraagd naar je literaire aspiraties? Ik krijg het idee dat je, omdat je enigszins bezig bent met lezen en literatuur (en dan druk ik me nog zacht uit), standaard die vraag krijgt :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s