Boeken

Gekke leesgewoontes

Iedere lezer heeft ze, en bij iedere lezer zijn ze anders: de leesgewoontes. Maffe gewoontes, bizarre gewoontes, herkenbare gewoontes en gewoon leuke gewoontes. Ik heb die van mezelf eens onder de loep genomen.

Zoals jullie weten lees ik veel en graag, en net als bij andere dingen die je veel en graag doet, ontwikkel je hier routine in. Of beter gezegd: de routine sluipt erin. Ik heb het een en ander over mezelf op een rijtje gezet en ben tot de volgende conclusies gekomen:

 • Ik ben de chiropractor onder de lezers: Een niet-geknakte rug is een slecht gelezen boek, zou mijn motto kunnen zijn. Ik vind het heerlijk om aan een boek te kunnen aflezen dat deze met veel zin en plezier is gelezen. Vergis je niet: afgeragde, versleten boeken gaat me net een stap te ver maar ik hou van rimpellijntjes in de boekenrug.
 • Ik ben een friemelaar. Ik hou ervan om -vooral bij een spannend boek- tijdens het lezen mijn nagels om de paginahoekjes te krullen. Ik pak hierbij steeds een paar groepjes bladzijdes, en ga hier zo in op dat ik pas merk dat ik het doe als ik bij de laatste pagina ben aangekomen. Daarna herhaalt het proces zich gerust een aantal keer.
 • Ik kan niet zonder boek het huis uit. Er moet altijd een boek in mijn tas zitten, anders voel ik me kaal. Anderen hebben dit wellicht met hun telefoon, maar ik kan niet zonder boek. Er dient zich immers altijd wel een moment aan om een paar bladzijdes te lezen, nietwaar?
 • Ik kan heel slecht tegen mensen die mij onder het lezen storen. “I’m reading, go away”, is de tekst van een omslaghoes die ik onlangs ergens zag, en die is echt op mijn lijf geschreven. Ik reageer dan ook heel kortaf als iemand me stoort, maar kan me daarna wel heel gauw weer verliezen in het vehaal dat ik lees. Ik zit helemaal in mijn eigen wereldje, tot ik wederom gestoord wordt.
 • Ik ben nog steeds gekker op mijn papieren boeken dan op mijn e-reader maar een e-reader heeft wel 1 heel groot voordeel: Het is onmogelijk om vooruit te lezen. Ik heb namelijk nogal eens de neiging om een paar bladzijdes vooruit te spieken. Lees: het is me meerdere malen overkomen dat ik mijn leesgulzigheid niet kon bedwingen en het einde vast las -met alle consequenties van dien. Met een e-reader heb ik dat probleem niet. Pfiew!

boek lezen

 • Nog even aanhakend op die e-reader: Het is natuurlijk reuze onhandig om terug te bladeren. Ook daar ben ik fan van: nog even een passage overlezen, nog even mijn beeld scherp krijgen. Met een e-reader is dat zo onpraktisch dat ik me daar niet meer aan waag. Dat geldt ook bij een papieren boek want: als het bij een e-reader niet kan maar het verhaal wel goed blijft hangen, dan moet me dat bij een papieren boek ook lukken.
 • Ik ben er zwaar allergisch voor als er in een boek wordt geschreven. Zelfs mijn naam met potlood op één van de eerste bladzijdes kladden vind ik een grove schending van de schoonheid van een boek. Ik sta dan ook met mijn oren te klapperen als ik hoor dat sommigen in hun boek schrijven, aantekeningen maken, zinnen onderstrepen. Gruwel! Doe dat in mijn bijzijn dan ook vooral niet, want er zal mij mogelijk een met afschuw vervulde gil ontglippen..
 • Ik ben stinkjaloers op frivole, lenige, gezellige meiden uit reclames of Hollywoodfilms die op hun buik op bed liggend een boek lezen. Bah! Ik wil dat ook zo graag, maar het is een onmogelijke houding voor mij. Mijn onderrug komt totaal klem te zitten als ik zo ga liggen, en de enige manier om mezelf weer in een zittende positie te krijgen is door langzaam en met veel gesteun en gekreun overeind te komen. Niet charmant. Maar, o, ik wil het zo graag! De enige leeshoudingen die ik kan aannemen zijn zittend, halfzittend, halfliggend, op mijn linkerzij, op mijn rechterzij en liggend. Op mijn rug, welteverstaan.

Tot zover mijn leesgewoontes. Valt best mee toch? Hoe zit het met jullie leesgewoontes?

Advertenties

28 gedachten over “Gekke leesgewoontes

 1. Wat een leuke lijst hahaha!!!
  Mijn gekke leesgewoonte: tijdens het lezen noteer ik tikfouten of taalfouten in het boek op een post it blaadje. Als ik het boek uit heb gooi ik het post it blaadje weg. Slaat echt nergens op, tsja?

  1. Haha jij hebt wat ze bij Querido noemen ‘Het boze oog’! Herkenbaar, althans, deels. Ik let ook altijd onbewust op tik- en taalfouten, maar ik schrijf ze niet op om daarna weg te gooien ;-) Leuke gewoonte!

   1. Noem het maar een leuke gewoonte, ik vind het zooooo vermoeiend hahaha! Ik heb ooit ergens gewerkt waar ze panisch werden als ik teksten van collega’s moest redigeren: niet.met.de.rode.pen.alsjeblieft. :-P

  1. Hahah ik ga het onthouden: yoga! ;-)
   Ik hou ook heeel goed bij wie wat van me leent, en ik ben net zo scherp als een incassobureau: wie me bedondert krijgt mijn boekwraak over zich uitgestort!

 2. Ik herken me een aantal punten :)
  Maar ook in je laatste punt, soms zie je mensen zo relaxt een boek lezen en als ik die houding over probeer te nemen, dan heb ik binnen vijf minuten pijn bij mijn schouders of onder in mijn rug. Ik heb zelfs ooit een speciaal leeskussen gehad. Dat was fantastisch! Mijn kat kreeg ik er niet meer van af :p scheelde een mand. Om te lezen zat het afschuwelijk.

 3. Wel aan boek frunniken maar niet schrijven… tja… Ik vind allebei not done! Op mijn buik liggen lezen, lukt me ook niet, want dan val ik geheid zo in slaap. En ook ik sjouw vaak genoeg een boek mee want je zal maar net even ergens moeten wachten en je kapot vervelen, dan is een boek natuurlijk altijd een uitkomst!

  1. Haha tsja, ik vind klooien aan de ‘buitenkant’ van een boek minder erg dan klooien aan de binnenkant. Bovendien: een boek is onverkoopbaar wanneer erin geschreven is, maar is charmant en ‘op en top tweedehands’ wanneer er een paar leuke ezelsoren in zitten :-)

 4. Ik vind het ook geen punt wanneer je aan een boek ziet dat het gelezen is, juist een goed teken, vind ik. Daarom – ik durf het bijna niet te bekennen – maak ik soms ezelsoren: niet om te onthouden waar ik gebleven ben, maar als geheugensteuntje dat er op die plek een mooie scene of sleutelpassage staat.

  1. Haha dat valt toch reuze mee? Kan me hier prima in vinden, heel herkenbaar :-) Jij doet het tenminste nog met goede reden, ik doe het om de spanning tijdens het lezen uit mijn lijf te geleiden.

 5. Leuk om je lijst eens door te nemen. Sommige kom ik volledig in overeen. Als ik weg ga heb ik steeds een boek mee (sierlijke handtassen waar geen boek in kan zijn dan ook helemaal uit de boze :) ) en de ‘Shut up, I’m reading’ beker die ik met kerst cadeau kreeg wordt altijd super snel afgewassen zodat ik hem weer kan gebruiken. :)
  Ruggen plooien doe ik dan weer niet, maar net als jij word ik er wel gek van wanneer ik zie dat iemand in een boek heeft geschreven. Zeker wanneer het een bibliotheek boek is. Wat mensen met hun eigen boeken doen is natuurlijk ook hun eigen keuze, maar een boek dat niet van jou is zou je zeker goed moeten verzorgen. Of ben ik nu te naief?

 6. Grappig om je gewoontes te lezen :-).
  Ik wil altijd graag overdag tussendoor ook wel eens lezen, dat doe ik soms dus gewoon met mijn 3 kids om me heen en heb dus geleerd om echt in alle lawaai te kunnen lezen. Ondertussen ben ik nog wel aanspreekbaar hoor. Alleen lees ik een bladzijde soms wel een aantal keren omdat ik per bladzijde een paar keer iets tussendoor moet doen en dan weer bovenaan de pagina begin als ik terugkom bij mijn boek.
  De raarste plek om te zitten lezen is hier bovenaan de trap als ik de kinderen net naar bed heb gebracht. De jongste vindt het fijn als ik boven blijf tot hij slaapt. Nou, met een goed boek hou ik dat best vol hoor!

 7. Grappige post. Veel dingen zijn herkenbaar. Heb ook altijd een boek mee, zeker als ik met het OV moet. Mocht je stranden kun je je in ieder geval vermaken. En dat zo charmant op je buik liggen lezen werkt bij mij ook niet. Alleen in bed, dan kan ik gelijk in slaap rollen na afloop :-)

 8. Leuk om te lezen. Heel herkenbaar ook. Ik kan ook de deur niet uit zonder een boek mee te nemen. Je zal maar ergens moeten wachten. Ik maak er ook een sport van om een paperback zo mooi mogelijk te lezen. Zodat er dus eigenlijk geen knak in de rug zit. Maar dat lukt eigenlijk nooit. Ik stoor me er dan weer niet aan. Een boek hoort gelezen te worden, dus dat mag je ook wel zien. Ook fijn om te lezen dat meerdere mensen moeite hebben met het op de buik of in een andere houding liggen lezen :)

 9. Haha, leuk om te lezen! Ik heb er ook nog eentje: ik heb meerdere toffe boekenleggers, maar ik gebruik er standaard een treinkaartje, visitekaartje of foldertje voor. Rare gewoonte!

  1. haha wat grappig!! :-)
   Ik gebruikte ook altijd van alles en nog wat als boekenlegger maar ik heb sinds een paar maanden ontzettend schattige boekenleggers die ik overal tussen leg: boeken, tijdschriften, foldertjes van de Albert Heijn (het zijn er 3 in totaal dus ik kan hun taken onderverdelen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s