Uncategorized

SOTTBC + Zwolle = Waanders

Wanneer de Sisterhood of the Travelling Book Club bij elkaar komt, betekent dat gezelligheid, veel boekpraat en sightseeing. Gisteren was date 4, in Zwolle.

En waar staat Zwolle bekend om? Juist: Waanders in de Broerenkerk! Zou het net zo mooi zijn als ik in mijn hoofd had? Zou het boekaanbod groots en verrassend zijn? Allemaal vragen die gisteren beantwoord werden. Maar voor we naar Waanders gingen, begonnen we de SOTTBC-dag zoals gebruikelijk met een uitgebreide lunch en boekbespreking. Van tevoren hadden we allemaal Jetset van Marion Pauw gelezen, plus -als verrassing- allen het boek van boekzuster Petra Kruijt: De mannenmaker. Ze was gelukkig aangenaam verrast door ons nieuwtje!

We waren het er allemaal over eens: De mannenmaker is een hartstikke leuke chicklit. In november verschijnt haar nieuwe boek, en ook daar kijk ik erg naar uit. Voor wat betreft Jetset van Marion Pauw waren de meningen minder lyrisch. Ons eindoordeel: leuk verhaal, vlot leesbaar maar over the top en de uiteindelijke dader was behoorlijk vergezocht. Bovendien werd er op bepaalde zaken niet duidelijk ingegaan en kwamen andere dingen -zuignapjes?!- nogal uit de lucht vallen. Ik vond zelf de manier waarop Pauw de verschillende personages beschreef, als het ware als karikaturen van het stereotype rijkelui, erg grappig. Isabel, onze door ziekte afwezige boekzuster, heeft op Goodreads haar eigen kijk op het boek gegeven.

Na de besprekingen was het tijd voor Waanders. Wat is dat mooi zeg! Het orgel dat vroeger in de kerk stond heeft zijn prominente plek behouden en ook het plafond is onaangetast. In het restaurantje dat erbij in zit is nog een prachtig stuk glas-in-lood raam intact gebleven. Echt prachtig om deze details terug te vinden in de boekenwinkel die het nu is. Daarnaast is Waanders gewoon enorm groot. Het heeft meerdere verdiepingen met verschillende namen als ‘willen weten’ voor non-fictie boeken over geschiedenis, geografie, economie en psychologie, ‘lekker binnen’ voor de afdeling koken, ‘lust voor het oor’ voor de muziek- en dvdafdeling en ‘Kijk nou toch!’ voor kunst.

waanders orgel
Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is het enorme orgel: prachtig!
Het plafond is schitterend om te zien.
Het plafond is schitterend om te zien.
Het glas-in-lood raam vond ik een van de hoogtepunten van de boekenkerk.
Het glas-in-lood raam vond ik een van de hoogtepunten van de boekenkerk.

Ik moet echter toegeven: ik heb meer mijn ogen uitgekeken dan mijn geld uitgegeven. Ik heb geen enkel boek gekocht. Waarschijnlijk is dit omdat ik nog te verdiept ben in Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Volgende week plaats ik hiervan mijn recensie online -ik verwacht dat ik er niet heel lang meer over zal doen- maar ik kan vast verklappen: Dit is een mustread!

Voor de volgende keer hebben we weer een fijn boek gekozen: Leeuwenstrijd van Thomas van Aalten. Die leek me sowieso al erg goed, dus het komt goed uit dat we die nu met zijn allen gaan lezen en bespreken. Ik ga gauw weer verder lezen in Ik ben Pelgrim, fijne zondag iedereen! :-)

14 gedachten over “SOTTBC + Zwolle = Waanders

 1. Klinkt als een hele leuke dag. Die kerk-boekenwinkel wil ik graag ook een keer bekijken. Zijn jullie ook van plan naar Maastricht te gaan? Die zou het allermooiste moeten zijn.

   1. Dat is inderdaad een Polare, mijn vader is er twee weken geleden nog geweest en hij zou voorlopig wel open blijven. De uitbater zocht trouwens investeerders :-)

 2. Wat een prachtige boekenwinkel zeg en wat een leuk verslag! De chicklit De mannenmaker klinkt als een fijn tussendoor boek, ik zet hem op mijn lijstje.
  Oooh Ik ben Pelgrim staat hoog op mijn verlanglijstje, ik ben benieuwd naar jouw mening.

 3. Leuk dat ook date 4 weer zo geslaagd was! Ik zal de volgende keer in Zwolle toch eens binnenstappen bij Waanders, lijkt me erg leuk om daar eens rond te struinen. Ik ben inmiddels ook in Ik ben Pelgrim begonnen en wat een goed boek he? Ik kan het amper wegleggen! Ben ook erg benieuwd naar je recensie hiervan!

 4. Was echt zo’n leuke verrassing!!! :)

  Ik vind Waanders in de Broerenkerk mooier dan de Dominicanen-Polare in Maastricht, al zijn ze allebei gaaf. Wat ik vooral zo bijzonder vind, in beide gevallen, is dat de panden meer ruiken naar boekhandel dan naar kerk. En dat is een goed ding.

 5. Leuk dagje zeg. Die boekhandel in Zwolle kende ik helemaal niet, toevallig las ik er van de week wat over in de Flair (geloof ik). Ziet er prachtig uit. En Dominicanen in Maastricht staat ook nog op mijn verlangslijstje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s