Boeken

De beste boekverfilmingen

“Never judge a book by its movie”. Het is misschien wel mijn favoriete boekslogan. Het kan ook niet minder waar zijn: boekverfilmingen zijn vaak slecht, incorrect en voegen niks toe aan de belevenis van het verhaal. 

Ik denk soms wel eens dat Hollywood-regisseurs en producers liggen te slapen in plaats van een boek echt lezen. Waarom gaat het anders zo vaak mis? Gelukkig gaat het ook weleens goed, getuige mijn te volgen lijstje. Ik wil me namelijk niet alleen maar richten op verfilmingen die verkeerd zijn gegaan, maar ook belichten welke boekverfilmingen in mijn ogen juist heel goed zijn gelukt. Op zo’n vrolijke, zonnige dag als vandaag heb ik toch helemaal geen zin in negatief doen? :-)

O zo waar!
 

Dit zijn mijn favoriete boekverfilmingen – in willekeurige volgorde:

 1. The Hunger Games: Catching Fire – Dit tweede deel van de trilogie is in mijn ogen bijzonder goed geslaagd. De arena waarin Katniss en de anderen het tegen elkaar op moeten nemen is briljant verbeeld en ook de verhaallijn is goed uitgewerkt. Ik heb echt genoten van deze film.
 2. Bridget Jones – Ik stond met mijn oren te klapperen toen ik vernam dat een Amerikaanse (!) Renee Zellweger de rol van de op en top Britse Bridget Jones op zich zou nemen. Schande! Maar… het is goed gekomen. Sterker nog: ik kan niet wachten tot het kerst is en Bridget Jones weer op tv komt. (P.s: Bridget Jones is ook direct de enige film waarin ik Renee Zellweger te pruimen vind)
 3. Life of Pi – Het boek van Yann Martel dat onmogelijk te verfilmen zou zijn, toch verfilmd door Anh Lee. Een monsteropgave, zo zei hij zelf ook. Dat Lee het boek wel goed heeft gelezen en goed heeft begrepen blijkt wel uit het resultaat: de special effects zijn geweldig, het verhaal subliem uitgewerkt en de boodschap komt helder over. Anh Lee heeft het onmogelijke toch mogelijk gemaakt en heeft van Life of Pi een schitterende verfilming gemaakt.
 4. The Help – Deze film heb ik in het vliegtuig naar Thailand gekeken, en ik heb er met open mond naar zitten kijken. De verfilming van Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett is grappig, oprecht, meeslepend en gewoon goed geslaagd. Daarnaast zijn de personages goed gekozen -een absolute must voor een geslaagde boekverfilming- en spelen ze hun rol erg fijn.
 5. Harry Potter – Voor ik fan werd van de boekenreeks was er de eerste film; Harry Potter and The Philosopher’s stone. Ik heb me lange tijd met hand en tand verzet tegen het fenomeen Harry Potter maar er was na de eerste film en daarna alle boeken geen houden meer aan: ik heb zowel de boeken als de films verslonden, vermalen, in me opgezogen. De magische wereld van J.K.Rowling had niet beter in beeld kunnen worden gebracht, en het is niet vreemd dat dit de meest succesvolle filmreeks ooit is. Mijn favoriete film blijft Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, heerlijk!

Dit zijn er slechts vijf, maar er zijn natuurlijk meer verfilmingen die ik goed geslaagd vind. Deze vijf springen er voor mij gewoon echt uit.

Welke boekverfilmingen zijn in jullie ogen goed gelukt? En welke juist absoluut niet? (er volgt ook nog een blogje over mijn minst favo boekverfilmingen, maar dat komt wel als het wat druiliger weer is)

28 gedachten over “De beste boekverfilmingen

 1. Harry Potter, The Help en Bridget Jones ben ik het helemaal mee eens (en ook dat Zellweger alleen in Bridget Jones te pruimen is ben ik met je eens, haha). De anderen ken ik niet, dus kan ik weinig over zeggen.
  Een paar weken terug zag ik 12 years a slave in de bioscoop. Daarna kocht ik pas het boek (en dat moet ik nog lezen). Meestal lees ik eerst het boek en kijk daarna pas eventueel de verfilming. In dit geval denk ik dat de impact van beeld het nog veel indrukwekkender maakt dan alleen tekst dat zou kunnen. Dus wat mij betreft een zeer geslaagde verfilming.
  Ook de boekverfilmingen van Roald Dahl boeken (Matilda en De Heksen) vond ik als kind enorm goed.
  Een slechte boekverfilming staat me niet direct bij.

 2. Ik vind Harry Potter goed verfilmd. De twilight serie op het eerste gezicht absoluut niet. Dat wil zeggen, de trailers vond ik heel slecht. Toen ik de films een paar weken terug eindelijk ging kijken viel het me toch nog reuze mee.

 3. volgende week gaat ‘De boekendief’ draaien en daar ben ik enorm benieuwd naar.

  Ik vond ‘The bridges of Madison County’, ‘The piano’ en alle LOTR-films geweldig.

 4. Catching Fire vond ik ook echt heel goed gelukt! Ik was echt bang dat die film tegen zou vallen, haha :P Verder is Harry Potter and the Chamber of Secrets mijn favoriete Harry Potter film!

 5. Er was me al iemand voor, maar ik moest net als haar meteen aan de Roald Dahl-verfilmingen denken. En natuurlijk de Harry Potter-verfilmingen. In beide gevallen had ik wel de boeken gelezen vooraleer ik de film zag. Dat probeer ik altijd te doen. De enige keer dat het niet lukte was toen ik tickets voor de AP van ‘Beautiful Creatures’ had gewonnen vooraleer ik ‘Betoverd’ van Garcia & Stohl had gelezen. Gelukkig maar dat er ook enkele films zijn die breken met de regel. Beter als het boek heb ik ze nog niet tegengekomen, maar een goede verfilming is natuurlijk al heel veel waard.

   1. Ik zal het boek nog ‘even’ lezen, haha. Ik denk dat ik maar gewoon moet gaan, en het daarna lezen. Anders wacht je maar op mij.

 6. Haar naam was Sarah vond ik mooi verfilmd! Maar ook: Terug naar de kust, Gelukkige huisvrouw en Komt een vrouw bij de dokter.
  De slechtste verfilming vind ik De Eetclub. Slechte dialogen, geen spanning en gewoon rondweg saai tot het eind. Was een foute keus van de regisseur.

  1. Komt een vrouw bij de dokter vond ik juist tegenvallen. Te populistisch gedaan en gebracht, wellicht.
   De eetclub heb ik nog niet gezien, maar als ik dit zo lees hoef ik dat ook niet te doen haha :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s