Must reads

Must reads: maart

Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.

Omdat de februari-editie wegens slechte voorbereiding/teveel vakantiedrukte in het water is gevallen pak ik deze keer groots uit. Bij deze mijn excuses voor het ontbreken van de februari-editie. 

1: Marvin Horvath – Moorkop, of hoe ik eropuit trok om de wereld te redden: Uitgeverij Anthos

Dit boek vertelt het verhaal van de kleine, naar eigen zeggen vijftienjarige, Ali, die beweert alles te zien, horen, kennen en weten. Hij slijt zijn dagen in een Weens asielzoekerscentrum, om 1 simpele reden: Hij wil zijn huisgenoten bevrijden van hun angsten en nachtmerries. Ali verleidt met verhalen en humor. Een bijzonder boek lijkt me, met een wonderlijke boodschap over moed en fantasie. Ik ben hier erg benieuwd naar.

moorkop

2: Yasar Kemal – Kleine Memed: Uitgeverij De Geus

Kleine Memed is het verhaal over de dappere Memed. Hij is de enige zoon van een Turkse weduwe, en hij komt in opstand tegen de wrede grootgrondbezitter Abdi Agha. Hij wordt vogelvrij verklaard en vlucht de bergen in. Daar sluit hij zich aan bij een roversbende maar wanneer hij hoort dat zijn geliefde is gearresteerd op verdenking van moord, komt hij terug naar zijn dorp. Dit boek lijkt me een prachtig, meeslepend avonturenverhaal in de stijl van de vroegere sprookjes als Ali Baba en de veertig rovers.

kleine memed

3: Wanda Bommer – De bijvangst: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar

Omdat ik onlangs Panorama West van Wanda Bommer las en daar erg enthousiast van raakte, ben ik ook erg benieuwd naar deze nieuwe roman. De bijvangst gaat over de toevallige ontmoeting tussen actrice Louise, haar puberdochter Merel en de autodief Titus. Zij treffen elkaar op een parkeerplaats langs de snelweg naar het zuiden. Het blijft niet bij deze ene ontmoeting, maar eindigt in een roadtrip door Toscane. Er worden constant verkeerde beslissingen genomen en alle drie moeten om zien te gaan met de nieuwe situatie waarin ze zich bevinden. Het verhaal klinkt erg interessant en ik ben dan ook zeer benieuwd naar hoe dit uitgewerkt is!

de bijvangst

4: Hallgrimur Helgason – Een vrouw op 1000 graden: Uitgeverij Arbeiderspers

Dit boek heb ik onlangs aangevraagd om voor 8Weekly te mogen recenseren (en ik heb er groen licht voor gekregen!) dus dit boek kan echt niet in deze lijst ontbreken. Het boek, met een wel heel bizarre titel, gaat over een oude vrouw die terugblikt op haar leven. Ze heeft besloten nog voor de kerst gecremeerd te worden en vertelt over haar leven terwijl ze wacht tot de oven de 1000 graden heeft bereikt. Haar leven was veelbewogen en en passant komt de Europese geschiedenis hierbij om de hoek kijken. Dit boek doet me denken aan Forrest Gump en De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, verhalen waarin wordt teruggeblikt op een leven. Persoonlijk hou ik hier erg van, dus ik ben hier dan ook razend benieuwd naar!

vrouw op 1000 graden

5: Esther Verhoef – De kraamhulp: Uitgeverij Anthos

Eindelijk! Er is weer een nieuw boek van de hand van Esther Verhoef verschenen. Via Facebook en Twitter werden fans al lekker gemaakt met kleine onthullingen en vooraankondigingen, maar nu ligt het boek dan eindelijk in de winkel. De kraamhulp gaat over een kraamhulp from hell. Maar het verhaal behelst meer dan dat. Drie vrouwen worden op tien beslissende dagen van hun leven gevolgd: de kersverse moeder Didi, politieagente Miriam en Hennequin, de kraamhulp. Het verhaal leek me sowieso al een echte must read, maar zeker door deze unieke opbouw ben ik extra nieuwsgierig.

de kraamhulp

6: Lisa Gardner – In haar naam: Uitgeverij Cargo

Van Lisa Gardner wil ik al langere tijd boeken lezen, maar ik ben er tot nu toe nooit aan toe gekomen. Zonde, want door topauteurs als Karin Slaughter worden haar boeken geroemd om de structuur en impact op de lezer. In haar naam is haar nieuwste boek en ik ben hier -mede door de huiveringwekkende maar prachtige- cover erg benieuwd naar. Hoofdpersoon Charlene is ervan overtuigd dat ze vermoord gaat worden. Haar twee jeugdvriendinnen zijn namelijk gedood, op dezelfde datum en hetzelfde tijdstip, de een een jaar na de ander. Omdat haar moment van sterven dichterbij komt, schakelt ze de hulp in van een rechercheur, maar die vertrouwt haar verhaal niet.

in haar naam

7: Terry hayes – Ik ben Pelgrim: Uitgeverij A.W. Bruna

“De thriller van het jaar”, “Deze moet je gelezen hebben”: Werkelijk iedereen die ik hierover hoor, geeft aan dat dit de beste thriller is die ze ooit hebben gelezen. Het boek wordt overal de hemel in geprezen, dus ik kan natuurlijk niet achterblijven: Ik moet deze thriller lezen. En wel snel. Ik ben Pelgrim is een 700 pagina’s tellend boek over de topspion ‘Pelgrim’. Het is een mysterieuze man die flink carriere maakte en voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Door dit boek belandt hij een jaar later in een motel in Manhattan, waar een jonge vrouw onherkenbaar is verminkt. Het onderzoek leidt tot de zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

ik ben pelgrim

8: Elizabeth George – Verloren onschuld: Uitgeverij A.W. Bruna

Dit lijkt me een heerlijk, spannend boek. Het gaat over de verdwijning van het jonge, Britse meisje Hadiyyah. Omdat ze verdwijnt terwijl ze met haar moeder was, staat de politie machteloos. Ze blijkt met haar moeder naar Italie te zijn gegaan, maar daar wordt Hadiyyah vijf maanden later ontvoerd. Sergeant Barbara Havers, persoonlijk betrokken bij de zaak, wil koste wat kost afreizen naar Italie om de dader op te sporen, maar wordt niet gestuurd. In plaats daarvan laat ze de Italiaanse sensatiemedia weten wat er is gebeurd. Hierdoor, en door de taalbarrieres, wordt de zaak echter alleen maar bemoeilijkt.

verloren onschuld

9: Sophie Kinsella – De vraagprijs: Uitgeverij The House of Books

Onlangs was ik in de boekhandel en toen zag ik dit boek van Sophie Kinsella. Misschien niet de allernieuwste of meest spraakmakende in haar oeuvre, maar wel een boek dat ik nog niet van haar kende. En daarom staat deze chicklit op mijn lijst: omdat het heerlijk is om nieuw werk van Sophie Kinsella te ontdekken. De vraagprijs gaat Liz en Jonathan, die een mopperende puberdochter, een berg schulden en twee hypotheken hebben. Wanneer makelaar Marcus in hun leven verschijnt gaat alles ineens van een leien dakje. Algauw zijn de levens van alle betrokkenen ook aan een renovatie toe, maar weet Marcus daar ook raad mee?

de vraagprijs

10: Deborah Meyler – De boekwinkel: Uitgeverij The House of Books

Een boek over mijn favoriete plek in de wereld: de boekwinkel. Die kan ik toch niet zomaar aan me voorbij laten gaan?! De boekwinkel gaat over de New Yorkse Esmee, die kunstgeschiedenis studeert. Ze is zwanger wanneer haar vriend haar dumpt, en ze besluit het kindje alleen op te voeden. Ze neemt een baantje aan bij De Uil. Dit is een rommelige boekwinkel met een kleurrijke personeelsbezetting en gekke, maffe, eigenzinnige vaste klanten. Esmee voelt zich hier helemaal op haar gemak, tot haar ex ineens alles op alles zet om haar terug te krijgen. Niet alleen een goede titel dus, maar ook een fijn verhaal! Ik kan niet wachten om deze in huis te halen.

boekwinkel

11: Martin Sixsmith – Philomena: Uitgeverij Xander

Deze heb ik op mijn leesstapel liggen voor Boekreviews.nl, dus verwacht hier binnenkort sowieso een recensie van op mijn blog! Philomena is het waargebeurde verhaal over de wanhopige zoektocht naar een gestolen kind. Het is de jaren ’60 van Amerika wanneer de 18-jarige, ongetrouwde Philomena, bijgestaan door de nonnen, bevalt van een zoon. Na drie jaar moet ze haar zoon verplicht afstaan en wordt hij verkocht aan adoptieouders. Hoewel haar leven gewoon doorgaat kan ze haar eerstgeborene nooit vergeten. Vijftig jaar later vertelt ze haar verhaal aan haar dochter, en begint alsnog de zoektocht naar haar zoon. Het boek is inmiddels verfilmd.

philomena

12: Charlotte de Monchy – Zes maanden zonder: Uitgeverij Meulenhoff Boekerij

Zes maanden zonder lijkt me een heerlijke chicklit. Het verhaal? Robin beseft dat het tijd voor voor grootse veranderingen in haar leven. Niet meer uit verveling met haar baas naar bed, niet meer bij haar ouders wonen en niet meer zonder invulling in haar leven haar dagen slijten: het roer gaat om! Met haar zus gaat ze de weddenschap aan een half jaar geen alcohol meer te drinken en met niemand het bed in te duiken. Ze reageert op een advertentie waarin de Ierse Connor McFarland een kindermeisje zoekt, op het platteland van Ierland. Kortom: de perfecte omstandigheden om haar weddenschap te winnen. Connor is echter niet wat ze verwacht had, en ze maken dan ook constant ruzie. Hoe houdt ze dit zes maanden vol?

zes maanden zonder

13: Juan Marsé – Ringo: Uitgeverij Signatuur

Soms komt er een boek voorbij waarvan je bij een blik op de cover al weet dat het een mooi boek is. Ringo is zo’n boek. De cover intrigeert me, en het verhaal des te meer. “Een jeugd in Barcelona” is het onderschrift, en dat is kort door de bocht wel de opzet van het verhaal. Een jongen die zichzelf Ringo noemt vertelt hoe hij in een republikeinse familie opgroeide in het naoorlogse Barcelona. Van een onschuldige, onwetende en niet-begrijpende jongen wordt hij een jongeman aan wie veel van de geheimen van volwassenen geopenbaard worden, en die zich bewust wordt van zijn verlangen om schrijver te zijn.

ringo

14:Sophie McKenzie – Sluit mijn ogen: Uitgeverij A.W. Bruna

Acht jaar geleden verloor Geniver haar dochter tijdens de bevalling. Ze kon de gedachte aan deze dochter, Beth, nooit loslaten. Totdat op een dag alles verandert. Een onbekende vrouw staat op de stoep en beweert dat Beth nog leeft. Ondanks de waarschuwingen van haar man en vrienden en hun bezorgdheid voor haar welzijn gaat Geniver op zoek naar de waarheid. Het zaadje van hoop is nu eenmaal geplant in haar hart. Haar zoektocht levert echter meer vragen dan antwoorden op, en algauw vraagt ze zich af wie ze eigenlijk nog kan vertrouwen.. Dit lijkt me een spannende, emotionele thriller. Ik ben hier erg benieuwd naar.

sluit mijn ogen

15: Ellen Lina – Ooit zal ik je weer zien: Uitgeverij Ellessy

Hoewel dit boek al in november 2013 is verschenen, heb ik het nu pas -via andere bloggers- ontdekt. Ooit zal ik je weer zien is een aangrijpend boek over de liefde tussen Julia en Sean. Deze jeugdgeliefdes zijn door een heftige gebeurtenis de weg naar elkaar kwijtgeraakt. Alcoholmisbruik en huiselijk geweld spelen de relatie parten. Dan ontmoet Julia Ryan, een man die bij haar gevoelens opwekt die ze daarvoor enkel bij Sean kreeg. Ze lijkt hem bovendien ergens van te kennen, maar waarvan? Sean zakt ondertussen steeds verder af en wanneer hij achter het contact tussen Julia en Ryan komt, komt uiteindelijk het onmogelijke bovendrijven. Het stelt Julia tot een keerpunt in haar leven: is ze er echter wel aan toe om haar verleden los te laten?

ooit zal ik je weer zien

Advertenties

15 gedachten over “Must reads: maart

 1. Mooi lijstje zeg. De kraamhulp heb ik van de week in een paar uurtjes uitgelezen, razend spannend. Ik ben Pelgrim en de nieuwe Wanda Bommer staan ook op mijn wishlist.

  1. Bedankt Miranda, fijn om te horen! Ik baalde zo dat ik de must reads van februari was vergeten voor te bereiden voor ik op vakantie ging, dus ik heb hier extra mijn best op gedaan.
   De kraamhulp lijkt me echt geweldig, goed om te lezen dat het een spannend boek was! :-)

 2. Oh, daar zitten een paar boeken tussen waar ik heel nieuwsgierig naar ben! Ik ben Pelgrim heb ik inmiddels liggen en wil ik ook zeker snel aan beginnen. Ook Ringo lijkt me erg goed, heb net zijn boek De laatste middagen met Teresa binnen dus ben benieuwd. Een vrouw op 1000 graden lijkt me ook wel wat, net als Philomena… pfff, NTL groeit weer hard!

  1. Haha heerlijk toch, op zo’n manier ideen opdoen? :-) Mijn NTL-lijst groeit ook met de dag, maar het is bijna Boekenweek dus dan mag ik weer maximaal 3 boeken van mezelf kopen. Dat wordt alsnog ienemienemutte maar het scheelt toch weer 3 NTL’s haha

 3. Prachtige lijst, ik zou zo alle titels over kunnen nemen naar mijn te lezen lijst haha!
  Ja ik hoor ook van iedereen dat Ik ben Pelgrim fantastisch is, ik ben er ook erg benieuwd naar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s