Boeken

Geen Polare meer: en nu?

Het doek is definitief gevallen voor Polare. De winkels zijn nog één laatste dag open geweest, maar ze zullen nooit meer geopend worden. Het einde van een tijdperk, of goed nieuws voor de middenstand?

Ik moet zeggen dat ik behoorlijk schrok van het nieuws dat Polare in zwaar water verkeerde. Boekshoppen doe ik namelijk veel en graag bij hun vestiging in Leeuwarden, en ook de Groninger vestiging beviel behoorlijk goed. Mijn hersenen maalden dan ook direct: waar moest ik nu mijn boeken kopen? Gelukkig is Leeuwarden ook voorzien van een Van der Velde. Groots, mooi, ruim voorzien van nieuwe titels en er worden vaak signeersessies gehouden. Maar toch: geen Polare meer. Geen extra boek-kopen-optie meer. Jammer! En: kenmerkend voor de detailhandel. Steeds meer zaken gaan over de kop, en de leegstand -ook in Leeuwarden- is een treurig aangezicht.

Afgelopen week, woensdag om precies te zijn, heb ik nog een laatste ronde gedaan. Nog een laatste keer langs de voor mij o zo bekende aanbiedingentafel, de Top 20 Literatuur-tafel en de volle kasten vol andere, minder prominente maar daarom niet minder interessante titels. Ik hoorde de medewerkers spreken over ‘veel begrip’ van hun klanten, maar die klanten ontbraken op het moment van mijn aanwezigheid. De winkel oogde leeg, aan het eind van haar Latijn (dat het na vijf uur ’s middags was heeft vast ook niet geholpen). Ik heb uiteindelijk geen boek meer gekocht. Dat paste op één of andere manier niet bij het afscheid: vrolijk een boek kopen in een zinkend schip. Misschien had ik het moeten doen. Misschien had ik nog een laatste bijdrage moeten leveren aan de Polare-keten, maar feit blijft dat ik het niet heb gedaan.

polare
Bron: LC.nl

Ik kijk terug op een fijne Polare-tijd, ik was er graag klant, maar ga ik de Polare ook écht missen? Eerlijk: nee. Ik heb immers de Van der Velde nog. Mensen in kleinere steden hebben misschien minder geluk en zullen het wegvallen van een Polare-vestiging harder voelen in hun boekenhart. Maar ik vraag me af: Is het verdwijnen van de grote Polare-vestigingen wel zo slecht? Ik kan me namelijk voorstellen dat kleinere boekhandels, die hun klanten anders naar de grote commerciele winkels zagen gaan, nu blij zijn met extra klandizie. Natuurlijk: het is slecht voor de boekenwereld en de boekhandelaren an sich dat zelfs een grote keten als Polare het hoofd niet boven water weet te houden, maar is dit niet ook juist een uitgelezen kans voor de kleinere boekhandeltjes om zichzelf (weer) op de kaart te zetten?

Misschien ben ik te positief of zelfs niet realisitisch maar ik vraag me echt af: Hoe erg is het verdwijnen van de Polare voor de overige boekhandelaren in Nederland? Wat vind jij?

Advertenties

14 gedachten over “Geen Polare meer: en nu?

 1. Mooi geschreven! Ik kan er helaas niet veel over zeggen: ik ben nooit in een Polare geweest. Volgens mij ben ik ooit eens in De Slegte in Utrecht geweest, verder boekshop ik voornamelijk in Amersfoort (boekhandel Veenendaal) en Nijkerk (boekhandel Roodbeen).

 2. Ik heb in het verleden misschien twee keer een boek bij een Polare winkel gekocht. Niet dat ik bewust de winkel ontweek, maar we hebben er nu eenmaal geen in de directe omgeving. Daarom zal het voor mij geen ingrijpend gemis zijn. Wel vind ik het beangstigend. Niet alleen Polare verkeert in zwaar vaarwater, maar ook vele onafhankelijke boekhandeltjes én bibliotheken. Laatst heb ik ook ergens gelezen dat illegale Ebooks ook een groot probleem vormen voor de boekenindustrie in Nederland. Ik hoop echt dat mensen snel inzien dat boekwinkeltjes en bibliotheken onmisbaar zijn, en dat we ze zouden moeten ondersteunen.

  1. Klopt, het wegvallen van Polare is natuurlijk maar één voorbeeld. Het nieuws van het verdwijnen van bibliotheken vind ik heel eng, ik zou echt niet zonder kunnen, en mijn kinderen; dat worden net zulke boeknerds als ik, zou ik die dan niet eens langs de bibliotheek kunnen sturen? Ondenkbaar!
   Zelf ben ik met een paar andere bloggers bezig een leuk blogproject op te zetten om meer aandacht te schenken aan lokale boekhandels. Daar gaan we maar gauw vaart achter zetten!

 3. Ik heb volgens mij maar één keer een boek gekocht bij Polare, hier in Zeeland was er geen vestiging en we hebben hier andere, mooie boekwinkels :) Helaas heb ik nog wel een boekenbon liggen… :/

 4. Ik ben er in Groningen weleens binnengelopen maar heb er volgens mij nog nooit iets gekocht. Ik vind juist die kleinere boekwinkeltjes het mooist om in rond te struinen, het is wat dat betreft jammer dat je die hier niet zo veel hebt. In Duitsland juist wel maar hoewel mijn duits best wel goed is, lees ik toch liever gewoon in het nederlands…

 5. Van de week was de Polare-vestiging in mijn stad weer open, daar werd ik toch wel blij van (zo’n gesloten winkel met allemaal mooie boeken, da’s een treurig aanzicht). Ik bewaar goede herinneringen aan het rondstruinen bij DeSlegte en Selexyz, soms vergat ik de tijd en was ik even helemaal van de wereld, heerlijk! Gelukkig hebben wij hier ook nog een mooi filiaal van Van Stockum (waar ook literaire avonden en boekpresentaties zijn).

 6. Bij mij doet het wel enigszins pijn. Er zit hier niet echt iets anders in de buurt waar ik graag heen ga dan de polare. Erg jammer :( Ik vond het altijd een fijne winkel. Werd altijd vriendelijk geholpen en het zag er bij ons mooi uit.

 7. Ja, toch veel fijner! Ik zag vanmiddag dat de Polare nog steeds open was in Leeuwarden. Meende maar 1 dag, maar daar vergiste ik me dus in (stomme aannames na het lezen van internetberichten). Het scheelt dat je nog een andere winkel hebt om naar uit te wijken, dat heb ik dus met Van der Velde. Voor wie dat niet heeft, wordt het toch iets vervelender ben ik bang..

 8. Zelf vond ik de Van der Velde in Groningen een stuk beter dan de Polare (zeker nadat het Polare werd, ik kon maar niet aan de nieuwe inrichting wennen). Voor mij komt dat trouwens vooral neer op de selectie Engelse literatuur: die van de Polare in standaard en alleen enigzins up to date wat betreft de bestsellers, terwijl je bij Van der Velde binnen kunt lopen en ook veel van de longlist genomineerden, of boeken die gewoon erg goed/leuk/mooi/whatever zijn maar geen bestseller status hebben kunt vinden. Maar ja, ook ik was even geschokt dat Polare wegvalt. Heb dagen het nieuws gevolgd en was er ook een beetje ondersteboven van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s