Boeken

Genomineerden Opzij Literatuurprijs bekend

De genomineerden voor de Opzij Literatuurprijs 2014 zijn bekend gemaakt. Het lijstje dames dat dit jaar genomineerd is bestaat uit Hanna Bervoets, Miek Zwamborn, Jannie Regnerus, Saskia de Coster en Margriet de Moor. De Opzij Literatuurprijs is de prijs voor de beste roman uit 2013 van een Nederlandstalige schrijfster. Op 19 maart wordt de winnares bekend gemaakt.

Hanna Bervoets doet mee met haar roman Alles wat er was. Hierin wordt een groep overlevers van ‘de knal’ gevolgd in hun poging te overleven in een schoolgebouw. Afgezonderd van de buitenwereld moeten ze alles op alles zetten om te overleven. Dit gaat met vallen en opstaan, en de groepsdynamiek wordt gaandeweg behoorlijk aangetast. Alles wat er was is de derde roman van Bervoets. Eerder verschenen Of hoe waarom en Lieve Celine- waarmee ze vorig jaar genomineerd was. Daarnaast verschenen er columnbundels van haar hand, waarvan Opstaan, Aankleden, Niet doodgaan de meest recente is.

Miek Zwamborn is genomineerd met haar roman De duimsprong. Dit boek beschrijft de zoektocht naar een verloren neef, met wie de vrouwelijke hoofdpersoon een gedeelde fascinatie voor geologie heeft. De hoofdpersoon maakt reizen naar Zwitserland en Engeland om daar bijzondere fenomenen in de aardlagen te bestuderen. Na het verdwijnen van haar neef zet ze haar reizen voort in de hoop hem ergens onderweg tegen te komen. In de tweede verhaallijn wordt een beroemde, Zwitserse geoloog gevolgd. De duimsprong is de derde roman van Zwamborn. In haar eerdere romans werd het leven op een boorplatform en dat van een boomchirurg beschreven.

het lam

Jannie Regnerus is de derde genomineerde. Haar boek Het lam dingt mee naar deze literatuurprijs. Hoofdpersoon Clarissa s zoontje Joris is een kleuter wanneer hij zich verwondert over een dood lam dat op een marktplein is achtergebleven. Niet lang daarna plast hij bloed. Kanker. Machteloos moet Clarissa toekijken hoe haar kind slopende behandelingen ondergaat. Ze brengt hem uiteindelijk naar Gent naar Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck te aanschouwen en hem en zichzelf ervan te overtuigen dat lang niet alle lammeren doodgaan. Het lam is de debuutroman van Regnerus. Eerder publiceerde deze beeldend kunstenares en schrijfster enkele non-fictie titels.  

Ook Wij en ik van Saskia de Coster is genomineerd. In Vlaanderen wordt De Coster inmiddels tot de grootste schrijvers van het land gerekend. Wij en ik is alweer haar zesde roman en vertelt over het upper class milieu van Vlaanderen. Hoewel alles koek en ei lijkt, vindt er achter gesloten deuren toch het nodige leed plaats. Het wemelt er van de familiegeheimen en kleine en grote drama’s. Er wordt ingezoomd op de familie Vandersanden, waarvan elk familielid te kampen heeft met klein leed. Het boek wordt omschreven als “Een magistrale kroniek van een manke familie en van deze tijd.”

wij-en-ik

De laatste genomineerde dit jaar is Margriet de Moor met  Mélodie d’amour. In deze roman ligt de focus geheel en alleen op de liefde. De kracht van liefde, waartoe liefde kan leiden en de verschillene vormen die liefde aanneemt. Het boek bevat vier verhalen die vanuit verschillende perspectieven aan elkaar zijn geschakeld. De Moor schreef eerder verhalenbundels. In 1988 debuteerde ze met Op de rug gezien. Mélodie d’amour is haar negende roman. Het werk van De Moor is in 24 talen verschenen.

Zelf heb ik slechts één boek gelezen: Alles wat er was van Hanna Bervoets. Over de overige boeken kan ik -helaas- dus niet veel zeggen. Zijn jullie wel bekend met de andere genomineerden? Welk boek is jullie favoriet?

Advertenties

2 gedachten over “Genomineerden Opzij Literatuurprijs bekend

  1. Naar alle boeken ben ik zó benieuwd! Het ontbreekt me domweg aan tijd om ze te lezen. Het boek van Mieke Zwamborn trekt mijn aandacht: ik heb een zwak voor Zwitserland. Verder heb ik de schrijfster van ‘Het lam’ bij Boeken (Brands) zien spreken over haar roman, ik was ervan onder de indruk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s