Boeken

Vliegveldbibliotheek

Oke, oke. Bij deze een laatste verwijzing naar mijn vakantie. Geheel boekgericht, beloofd. Toen ik namelijk op Schiphol rondliep, ontdekte ik namelijk iets heel handigs voor boekminnende reizigers: De Airport Library. 

Say what? Juist: de Airport Library. Ik had er (ook) nog nooit van gehoord, maar het concept is even simpel als briljant. Het is de eerste bibliotheek op een vliegveld waar dan ook ter wereld. Op de site valt te lezen dat de Airport Library een ‘verblijfsbibliotheek is om te lezen, luisteren en kijken.’ Dit houdt in dat er Nederlandse fictie gelezen kan worden, vertaald in dertig talen, er kan muziek van Nederlandse musici beluisterd worden en er kunnen fotoboeken, fotopresentaties, filmpjes en kleine expositities bekeken worden over de Nederlandse cultuur.

Want ja, laten we wel wezen: Een bibliotheek op een Nederlandse luchthaven, dat is natuurlijk gefocust op de Nederlandse cultuur en literatuur. Om reizigers een nog mooier en completer beeld te geven van alles wat Nederland te bieden heeft. De bibliotheek heeft geen medewerkers, je zult hier zelf je weg moeten vinden. Bijkomend voordeel daarbij: De bibliotheek is 24/7 open! Er is dus altijd de mogelijkheid om een boek te lezen voor je vertrekt. Ongeacht welk tijdstip. Met een collectie van meer dan 1250 boeken moet dat goed komen, toch?

Een bibliotheek voor wereldreizigers die nog net een laatste boek willen uploaden: hoe ideaal?
Een bibliotheek voor reizigers die nog net een laatste boek willen downloaden: hoe ideaal?

Er kunnen ook boeken en muziekstukken gedownload worden zodat je tijdens je vlucht nog even verder kan genieten van Nederland. Daarmee is Nederland uniek in de wereld. Ik weet dat er in Taiwan ook iets als een E-Library bestaat, maar deze schijnt qua beleving totaal onder te doen aan de Airport Library op Schiphol. Zo zou de apparatuur slecht werken en het downloaden van boeken niet mogelijk zijn, hoewel ze dit bij de opening wel pretendeerden.

Toen ik me via internet meer verdiepte in het fenomeen Airport Library kwam ik erachter dat deze al vanaf 2010 bestaat. Wauw. Dat is al best lang. Ik had echter geen idee dat dit concept bestond, jullie wel? En heeft een van jullie hier ervaringen mee? Zelf was ik te zenuwachtig voor het vliegen en te slecht voorbereid om echt van de bibliotheek gebruik te maken, maar ik hoor graag van jullie wat jullie belevenissen hiermee zijn zodat ik de volgende keer beter voorbereid ben!

23 gedachten over “Vliegveldbibliotheek

 1. Leuk dat je er bent wezen kijken. Ja, ik wist wel dat die bestond maar had geen idee wat je er precies kon vinden. Ik dacht toch meer aan een aantal stukgelezen Dan Browns. Klinkt heel leuk!

  1. Ik voelde me ook zo sullig: zelfverklaard boeknerd onwetend over het bestaan van een vliegveldbieb…! Maar het is inderdaad een goed concept waar ik de volgende vliegvakantie flink misbruik van ga maken :-)

 2. Hallo Tessa, je hebt echt een leuke site. Ik vraag mij af of je ook bekend bent met “Bookcrossing”?
  De bedoeling daarvan is dat je een boek van jezelf gewoon ergens achter laat. Degene die hem vindt, mag hem houden. En wellicht zelf ergens een boek achter laten. Ik vind dat altijd superleuk. Vriendelijke groet, Gerda.

 3. Beste Tessa, dank voor je positieve aandacht voor Airport Library, de vestiging van de gezamenlijke openbare bibliotheken op Schiphol. Ze bestaat inderdaad al bijna vier jaar en heeft intussen meer dan een miljoen bezoekers getrokken. Ken jij als zelfverklaard boeknerd de fraaie art deco bibliotheek op station Haarlem al, de eerste bibliotheek voor treinforensen? Daar zijn we ook heel trots op. Kijk even op http://www.facebook.com/bibliotheekophetstation. De bedoeling is dat er meer stationsbibliotheken volgen.

  1. Dag meneer Van Tol,
   Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik nog niet bekend was met dit fenomeen. Ik ben nu wel erg geneigd om dit weekend een retourtje Leeuwarden-Haarlem te boeken, enkel om deze bibliotheek te bezichtigen.
   Ik vind het een prachtig initiatief, en ga hier op mijn blog zeker nadere aandacht aan schenken. Bedankt voor het attenderen, ik zie uit naar meer stationsbibliotheken!
   Groetjes, Tessa

   1. Tessa, je bent van harte welkom, maar check vooraf wel de openingstijden: op werkdagen in de ochtend- en avondspits. (Nog) niet in het weekend dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s