Boeken

Memorabele boekmomenten in Vietnam

Wie mij op Instagram volgt -en goed oplet bij de homepagina van mijn blog- heeft meerdere vakantiefoto’s van boeken langs zien komen. Ik blogde er ook al over: ook op vakantie ben en blijf ik een actieve boeknerd. Gisteren postte ik mijn hoogtepunten van de vakantie an sich, vandaag blog ik over mijn favoriete boekmomenten op vakantie!

Want stilzitten, daar ben ik erg slecht in. Lekker zonnen in de zomer? Pfff, na 10 minuten hou ik het vaak al voor gezien en loop ik snel het huis in voor wat te drinken, zomaar wat heen en weer lopen of een snackje. Ik kan gewoon niet goed stilzitten of -liggen. Behalve wanneer ik verzonken ben in een goed boek. Dan vergeet ik de tijd en waan ik me helemaal in de wereld van de personages die beschreven worden (quelle surprise: ik verbrand dus ook best snel omdat ik ook de zon uit het oog verlies). In Vietnam heb ik me ook meerdere malen ondergedompeld in de wereld van mijn boeken. Niet omdat het land Vietnam niet bijzonder genoeg was, maar omdat ik als boeknerd nu eenmaal niet op kan houden met lezen. Zelfs niet op een tropisch, paradijselijk eiland.

Dat brengt me meteen bij ‘memorabel leesmoment’ nummer 1: De boeken die ik las op Phu Quoc. Wat was het heerlijk om op Phu Quoc de hectische omgeving van het vasteland te ontsnappen. Zowel vriendlief als ik kwamen hier echt even bij zinnen, hadden uitgebreid de tijd om stil te staan bij de prachtige omgeving en te genieten van elkaars gezelschap. En, niet geheel onbelangrijk, ik had eindelijk eens tijd om een boek te lezen. Echt te lezen, want mijn eerdere leespogingen bestonden uit vluchtig een hoofdstuk lezen voor het slapengaan. Op Long Beach, bij het Saigon Beach Resort, en op Cau Beach, bij het Coco Palm Resort, heb ik dan ook heerlijk kunnen lezen.  Ook in Vung Tau heb ik een klein beetje gelezen, maar omdat we daar met vrienden waren, heb ik me daar niet heel erg als boeknerd gedragen.

Boek 1 mee naar het strand: Duel met paard van Pauline Genee
Boek 1 mee naar het strand: Duel met paard van Pauline Genee
Bij het Coco Palm Resort verloor ik mezelf in een roman van Hanna Bervoets.
Bij het Coco Palm Resort verloor ik mezelf in een roman van Hanna Bervoets.
Ondanks de gezelligheid met mijn vrienden heb ik toch -heel dapper- een paar bladzijdes in het boek van Maartje Laterveer gelezen.
Ondanks de gezelligheid met mijn vrienden heb ik toch -heel dapper- een paar bladzijdes in het boek van Maartje Laterveer gelezen.

Maar ik heb niet alleen gelezen. Ik heb ook boeken gekocht! Ja ja, Saigon bleek wel degelijk een goed vindbare boekenwinkel te hebben waar ze ook Engelstalige boeken verkopen. Sterker nog: ik liep er bij toeval tegenaan. In District 1, nabij de Vietnamese Notre Dame en het oude postkantoor, zit Tri Books gevestigd. Het is niet te missen, want ernaast zit een heerijke smoothiebar, genaamd Book & Juices. Hier kocht ik To kill a Mockingbird van Harper Lee, en ook in de shoppingmalls van Saigon was het goed boekshoppen. In Vincom Plaza, ook nabij het postkantoor en de Notre Dame, kocht ik voor omgerekend 5 euro de roman The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry van Rachel Joyce. Deze wilde ik steeds al lezen, maar ik kwam er steeds maar niet aan toe om deze te kopen (lees: ik wilde liever andere boeken van mijn geld kopen). Ook op straat heb ik een boek gekocht, al is dat een beetje een beschamend verhaal.

Overal en nergens worden namelijk boeken verkocht in kleine kraampjes, midden op straat. Het aanbod varieert niet echt. Vijftig tinten grijs is zo’n beetje de top van de literatuur die hier verkocht wordt. Maar er liggen ook veel Lonely Planet-gidsen. Heel veel Lonely Planet-gidsen. Van elk land denkbaar, zelfs Nederland lag ertussen. Dit wist ik op onze eerste dag in Saigon echter nog niet. Toen ik dus in een kledingwinkel tevens een vol rek met Lonely Planet-gidsen zag staan, graaide ik enthousiast tussen de boeken: oeh, dat was goedkoop! Omgerekend maar 4 euro voor een dikke pil over Vietnam! Wauw, dat was nog eens een koopje. Ik bedoel: ik wist dat Vietnam en Azië goedkoop zijn, maar zo goedkoop?! Ik kocht de gids dan ook direct. Zonder aarzelen liep ik ermee de deur uit, helemaal blij met mijn koopje. Ik ben en blijf tenslotte wel een Hollandse hè?

Eenmaal in het hotel pakte ik de in plastic verpakte gids uit. Wat bleek? De bladzijdes waren allemaal zwart wit. De boel was gewoon gekopieerd van een echte gids! Ha! Ik stoorde me er niet eens heel erg aan: ik had alle informatie van de Lonely Planet-gids, maar dan veel goedkoper, en helaas niet in kleur maarja…De informatie is belangrijker dan de foto’s, toch? Toen ik tijdens de busreis naar de Cao Dai-tempel en de Cu Chi tunnels in de gids zat te bladeren, viel mij echter iets heel wrangs op. Ze hadden zowaar een kopje gewijd aan het waarschuwen voor namaakgidsen. Ze zijn moeilijk te ontdekken, de enige graadmeter om te ontdekken of je gids echt of nep is, is door te kijken naar de prijs. OEPS! Ik heb er smakelijk om gelachen, maar het is natuurlijk wel een domme fout. Sorry, lieve mensen van de Lonely Planet-gidsen. Ik dacht echt dat ik een extreem koopje op de kop had getikt.

Mijn nieuwe aankoopjes, inclusief de valse Lonely Planet-gids! :-)
Mijn nieuwe aankoopjes, inclusief de valse Lonely Planet-gids! :-)

Voor de rest had Vietnam helaas niet veel te bieden op boek-gebied. Gelukkig dus maar dat ik mij goed had voorbereid op de reis door veel boeken mee te nemen- zowel op mijn e-reader als los in de koffer. Vietnam is een prachtig land, maar het is niet bedoeld voor ware boeknerds. Maar dat geeft niet, want nu terug in Nederland kan ik weer alle boeken kopen en inslaan die mijn hartje maar begeren. Deze boeknerd gaat er weer flink tegenaan! :-)

12 gedachten over “Memorabele boekmomenten in Vietnam

  1. Tijdens onze vakanties gaan er altijd een stapel boeken mee, soms lees ik veel, soms weinig maar boeken moeten gewoon mee, omdat ik me anders gewoon echt verloren kan voelen…

  2. Lijkt me een heerlijke vakantie te zijn geweest! :) Zonder boeken op vakantie is het eigenlijk geen vakantie voor mij, haha. Heerlijk om op het strand of bij het zwembad een boek te verslinden.

    1. Haha klopt! Zonder boeken geen echte vakantie :-) Mijn moeder wil in juni met mij, mijn broer en onze aanhang een weekje naar Zuid-Frankrijk, met zijn allen in een huisje. Ook dan gaan er absoluut boeken mee, anders weet ik me geen raad! ;-)

  3. Ik heb hetzelfde verhaal van Lonely Planet gids al eens eerder gehoord, haha. Maar joh, je had wel alle informatie dus ;-) Intussen ben je vast weer helemaal voorzien vanwege de boekenweek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s