Uncategorized

Vakantie-hoogtepunten

Mijn vakantie zit er weer op! Helaas, helaas, ik ben weer terug in Nederland. Mijn lichaam zit weer gehuld in dikke kleding, mijn neus zit vol en mijn handen voelen ijskoud aan terwijl ik deze blogpost tik. Ja hoor, Nederland op zijn best! Juist omdat het zo omschakelen is, is het reuze fijn om terug te blikken op de vakantie. 

Middels foto’s, natuurlijk. Die komen er ook zeker. Als mega-bestanden op mijn laptop en onze vaste computer, en in een Facebook-album. Maar het is juist ook fijn om middels herinneringen terug te blikken. Herinneringen die in je hoofd zijn opgeslagen, en waar je geen foto’s voor nodig hebt. Daarom deze blogpost. Ik heb zoveel gedaan, gezien, meegemaakt en ontdekt in Vietnam, dat het mij handig leek mijn hoogtepunten voor jullie -en stiekem ook voor mezelf- op een rijtje te zetten. Lees je mee?

1: VERLOOFD! Ja ja, je leest het goed. Deze boeknerd is sinds de vakantie in Vietnam verloofd. Jup, VERLOOFD! Ik ben door mijn vriend Son ten huwelijk gevraagd! Jeej!! :-) Natuurlijk heb ik ‘ja’ gezegd! Tijdens onze laatste week verbleven we in Saigon, in een luxe hotel in District 1, waar alle toeristische trekpleisters zitten. Na een volle middag vol shoppen en de toerist spelen (lees: tientallen foto’s van zowel mooie, historische gebouwen als het straatverkeer en random mensen maken) gingen we op het dakterras van ons hotel een hapje eten. Daar zei hij, plots heel verlegen, dat hij iets voor me had. Iets wat hij me al langere tijd wilde geven. En toen schoof hij een doosje met een prachtige ring over de tafel en vroeg me: “Wil je met me trouwen?” Het eerste wat ik zei was: “Is dit echt?” haha, ik kon het gewoon niet geloven. Het was wel echt, en ik kan me nu -vol trots- de verloofde van Son noemen! YES! :-)

Mijn prachtige verlovingsring! Happy!! :-)
Mijn prachtige verlovingsring! Happy!! :-)

2: De cultuur. Laat me meteen voorop stellen dat Vietnam, ook al is het compleet anders dan Nederland of het Westen en hebben sommige dingen me enorm geërgerd (de bureaucratie voornamelijk, en de massale controle op toeristen door de overheid), een prachtig land is met een rijke, unieke cultuur. Ik heb me verwonderd, verbaasd en vermaakt. De Cao Dai-tempel vlak buiten Saigon is prachtig, uniek en adembenemend mooi, de Cu Chi tunnels zijn indrukwekkend, huiveringwekkend en een echte must see (ook al zijn ze enorm toeristisch), de Boeddhistische tempels zijn talrijk en allen even bijzonder en de Tet-viering is een ervaring op zich! Op de laatste dag in Saigon hebben we zelfs nog een Water Puppet Show meegepikt. Ontzettend leuk! Daarnaast heb ik veel kleine dingen van de Vietnamese cultuur opgepikt omdat ik zoveel contact had met de locals. Echt een fijne eerste ervaring met dit upcoming Aziatische land!

3: Het eten. Oh. My. Godddd! Heb ik weleens vertelt dat ik ont-zet-tend gek ben op Aziatisch eten? Welnu, ik ben ont-zet-tend gek op Aziatisch eten. Ik hou ervan. Meer nog dan van pasta en aardappelen. Geef mij maar rijst met zalm of kip en gemarineerde boontjes en ik ben een tevreden mens. Als ik ziek ben eet ik enkel witte rijst met maggi. Heerlijk! Ik was dan ook als een kind zo blij in Vietnam: al dat lekkers, helemaal beschikbaar voor mij! Ik waande me in de zevende hemel: jummy! Ik heb eigenlijk alleen maar op straat gegeten. En op straat fruit gekocht om te eten. En op straat smoothies en fruitsapjes gehaald om te drinken. Heerlijk! En, ook niet geheel onbelangrijk; ik ben er niet ziek van geworden! Wat at en dronk ik zoal? Lees mee en krijg honger: Banh xheo, bunh, pho, bunh rieu, banh cunh, hotpot, papaya, guave, watermeloen, ananas, jackfruit, passievruchten, mini-banaantjes (zoet!!), aardbeiensmoothies, aardbei/mangosmoothies, groentesap op basis van kokoswater en last but not least, ja mensen ik heb ze echt gegeten: krekels! Gefrituurde krekels! Als ik het zo teruglees kan ik niet geloven dat ik het heb gegeten, maar het is wel zo en…niet slecht! Het smaakt net naar garnaal. Het lijkt eng, maar proeft niet eng. Een overwinning op mezelf, pfiew!

Een simpel ontbijtje was al een feest voor het oog en de maag! :-)
Een simpel ontbijtje was al een feest voor het oog en de maag! :-)

4: Het land zelf. In tegenstelling tot Thailand is Vietnam nog relatief onontdekt en authentiek. In Bien Hoa -de stad waar ze familie van mijn vriend (verbetering: VERLOOFDE!) woont- is niet gewend aan toeristen ik werd dan ook overal nagestaard en begluurd. Er was zelfs een klein jongetje dat, hoe lief en vriendelijk ik ook naar hem zwaaide en glimlachte, me met een uiterst verward gezicht bleef aankijken, niet meer in staat iets anders te doen. Ik heb me er kostelijk om vermaakt, hij snapte mij gewoon echt niet! Gelukkig was dat op meer toeristische plekken zoals Vung Tau (het Bloemendaal van Vietnam), Phu Quoc (‘ons’ bountyeiland) en Saigon niet aan de orde. Ik kon dan ook uitgebreid genieten van de omgeving, en die was prachtig. Phu Quoc is prachtig, rustgevend en heerlijk tropisch. Wat heb ik daar genoten van de zee, het strand en het luieren. Ook hebben we daar prachtige tours gemaakt op de scooter. In Vung Tau genoot ik samen met vriendlief, zijn zusje en een vriendin van ons uit Hong Kong, van het ultieme leven in deze badplaats. We hebben het locale eten geproefd (lekkerrr!!) en twee stranddagen gehad. Ultiem genieten. In Saigon werden we overvallen door de hectiek, de drukte, het waaaaanzinnige verkeer (let goed op en steek rustig over, meer tips kan ik niet geven. Het is als het Nike-logo: Just do it.) en de mooie trekpleisters. Het is een levendige, bruisende, hectische stad die ons aangenaam heeft verrast en heeft gezorgd voor een paar fantastische laatste dagen.

We hadden meer willen rondreizen maar vanwege familieplanningen en -verplichtingen en Tet -waarbij de helft van Vietnam gesloten is en zelf vakantie neemt- is dit er helaas niet van gekomen. De plekken die we wel hebben gezien, waren echter mooi, indrukwekkend en een lust voor zowel het oog als de maag! 

Het prachtige strand Long Beach op Phu Quoc, slechts 35 minuten vliegen van Saigon!
Het prachtige strand Long Beach op Phu Quoc, slechts 35 minuten vliegen van Saigon!

5: De mensen. Het Vietnamese volk is een volk apart. Ze hebben geheel eigen normen, waarden en opvattingen, en dat is als Westerling wel even wennen. Familie is superbelangrijk, en eigenlijk is heel Vietnam een grote familie. Een oudere vrouw op straat spreek je daarom ook niet aan als ‘mevrouw’ maar als ‘tante’. Een oudere man dus als ‘oom’. Daarnaast zijn de Vietnamezen een pittig volk. Het gescheld en gevloek is niet van de lucht, zelfs niet in een tempel! Er wordt hard, luid en agressief enthousiast gepraat, en eten wordt het liefst met grote groepen gedaan. Wordt er geproost, dan roepen de mannen heel hard ‘1,2,3, yoooooo!’ waarna het bier aan de mond wordt gezet en met grote slokken naar binnen wordt gewerkt. De mensen die ik heb ontmoet zijn stuk voor stuk lief, attent, uiterst beleefd en hier en daar een beetje gek. Vietnamezen houden van grapjes maken, en ik was dan ook vaak onderwerp van de grap, omdat vaak aan me voorbij ging waar het over ging -als enige niet-Vietnamees sprekend persoon viel ik soms een beetje buiten de boot. Ik werd vaak gecomplimenteerd over mijn uiterlijk (hoe witter je bent, hoe mooier ze je vinden) en ook mijn neus viel erg in de smaak (die is ‘mooi’ hoog, iets waar ze in Vietnam jaloers op zijn). Kinderen worden erg gewaardeerd in Vietnam, en ze worden dan ook flink in de watten gelegd, hoewel de opvoeding verder wel streng is. De neefjes en nichtjes van vriendlief waren stuk voor stuk superschattig! En 1 neefje, Hung, heeft mijn hart echt gestolen! Het is mijn nieuwe vriendje, hooguit 6 jaar oud, en helemaal gek op mij, en ik op hem. Wat een lieverd! Hij kroop steeds bij me, en was niet bij me weg te slaan. Zucht, ik mis ‘m nu al! :-)

Zeg nou zelf: dit kleine ventje steelt toch je hart? :-)
Zeg nou zelf: dit kleine ventje steelt toch je hart? :-)

Natuurlijk viel er nog veel meer te ontdekken en beleven in Vietnam en hebben we dat ook gedaan, maar deze vijf dingen sprongen er voor mij echt uit. Er volgt nog een blogpost over mijn meest memorabele/ favoriete boek- en leesmomenten in Vietnam. Dit was dan ook mijn bijna-laatste post over de vakantie, heb dus nog heel even geduld met me, lieve mensen! :-)

35 gedachten over “Vakantie-hoogtepunten

 1. Allereerst Gefeliciteerd met je verloving!!!!! (beetje late reactie, sorry, hobbel overal een beetje achteraan de laatste weken). En wat een heerlijk verslag, krijg spontaan zin om naar Vietnam te gaan, hoewel dit land altijd al op mijn verlanglijst heeft gestaan :)

  1. Dank je wel :-) En je reactie is niet zo laat hoor, haha Vietnam is echt een aanrader, en hoe eerder hoe beter want het land heeft nu zijn authenticiteit nog, maar hoe meer toeristen er komen, hoe commerciëler het wordt! (zelf willen we over 2 of 3 jaar sowieso weer terug, en dan véél meer touren)

  1. Jaaaa! Dank je :-) Ik was dankzij de diazepam helemaal niet bang, sterker nog: ik vond het opstijgen juist leuk en zat constant naar buiten te kijken! Wie had dat gedacht?! En de verloving ook: zo onwerkelijk maar zó cool!

 2. Wat een geweldig enthousiast reis-verslag! Ik ben erg blij dat jullie de reis gemaakt hebben en zo ontzettend hebben genoten! En terugkomen als verloofden..! Gefeliciteerd!!!

  1. Ahh dank je!! :-) Ik mis onze ‘kijk ons eens we zitten in dezelfde tijdzone’-appgesprekken! Het was een geweldige reis, en wanneer we over 2/3 jaar weer teruggaan, wordt het nog mooier! En gaan we nog meer appen haha :-)

 3. Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met jullie verloving! Heel erg leuk dat je vriend je in zijn land ten huwelijk heeft gevraagd! Mooie ring ook trouwens!
  En ja, dat neefje is inderdaad een schatje!

  1. Dank je wel! Het is inderdaad heel bijzonder hoe het is gegaan, en die ring is bijna te mooi om te dragen (let op: bijna!)
   En Hung, och wat een schatje! Toen ik definitief afscheid moest nemen was dat best naar. We hebben elkaar gelukkig nog vele kushandjes kunnen toeblazen!

 4. Erg leuk om te lezen!! Lijkt me een erg bijzonder land, en supermooi ook. Ik zag prachtige foto’s voorbij komen op Instagram. Snel maar es bijkletsen voor alle verhalen! En misschien kom ik straks nog meer toffe vakantieblogs tegen ;-)

   1. Afspreken voor vrijdag bedoel je? Nee, dat lukt me niet. Ben ’s avonds behoorlijk gesloopt na m’n werkdagen. Het is echt weer wennen. Misschien lukt het volgende week wel, dat ga ik zeker proberen!! (heb trouwens ook nog geen kaartjes voor het bal)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s