Uncategorized

Happy Chinese New Year!

Gelukkig nieuwjaar vanuit het zonnige Vietnam! Ja ja, ik vier voor de tweede keer binnen een maand oud & nieuw. Op z’n Chinees dit keer, want onze vakantie valt precies samen met het Chinese Nieuwjaar! HAPPY NEW YEAR! :-)

De avond van oud en nieuw zelf wordt uitgebreid ingeleid door veel, heel veel te eten met elkaar. De voorouders worden vereerd en daarna is het aan de huidige generatie de beurt om het nieuwe jaar goed in te luiden. Het is voor mij de eerste keer dat ik het zo uitgebreid vier, en ik ben blij dat ik dit samen met vriendlief, zijn zusje en zijn moeder mag beleven in hun thuisland Vietnam. Wat een bijzonder feest!

Nieuwjaarsdag wordt ingeluid met vuurwerk. Het hele dorp loopt er voor uit, en de willen geen moment missen! Echt, ik heb nog zulke gekke, opgewonden mensen bij elkaar gezien! Daarna is het op naar de tempel. Er wordt veel, heel veel wierook gebrand. De lucht in een tempel ziet dus blauw van de rook. Op nieuwjaarsdag hebben we een zeer uitgebreide tour gedaan: 10 tempels in 8 uren, in een bus vol gezellige, enthousiaste Vietnamezen, stuk voor stuk vrienden en kennissen van mijn schoonfamilie. Een ervaring op zich! Er wordt op Nieuwjaarsdag enkel vegetarisch gegeten, lekker gezond! Ik eet genoeg vlees gedurende de rest van het jaar, dus een dag vol groente en rijst is geen probleem. De tempels die we bezochten boden ook gratis eten aan, dus dat was superfijn!

Oh ja, leuke bijkomstigheid bij het wensen van gelukkig nieuwjaar: als je als ongetrouwd persoon zijnde of kind zijnde een ouder ouder, getrouwd familielid gelukkig nieuwjaar wenst, wordt je daarvoor beloond. Het is een teken van respect en beleefdheid als je het wenst, en dat daar een geldbedrag tegenover staat is voor mij nog steeds vreemd.

Zie de foto’s hieronder voor een impressie van mijn nieuwjaarswisseling! :-)

image

Tempels, tempels en nog meer tempels! We zijn trouwens in traditioneel rood gekleed. Op onze eigen manier, dat dan weer wel.

image

Deze enorme ballonnen kom je overal op straat tegen. Het is de Vietnamese tekst voor ‘gelukkig nieuwjaar’.

image

Naar de tempel met de schoonfamilie. Van links naar rechts: vriendlief, zijn opa (die heel erg op oud-president Ho Chi Minh lijkt!), zijn moeder en ik.

image
Thuis wordt eerst uitgebreid gegeten op oudejaarsdag, en de voorouders worden geëerd met lekker eten, wierook en geld.

image

Met onze nieuwe vrienden :-) Iedereen kent elkaar, en beschouwt elkaar als familie: gezellig! De rode enveloppes zijn wensenveloppes, en bevatten een mooie spreuk, gekregen in een tempel.

12 gedachten over “Happy Chinese New Year!

  1. Wat gaaf! Dat moet je ook gewoon in zo’n land meemaken. Hier in Chinatown wordt vandaag het Chinese nieuwjaar gevierd… eigenlijk niks aan als ik zo jouw verhaal lees :). Heel veel plezier nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s