Boeken

Help, ik moet vliegen!

Over een paar dagen is het zover: Ik ga weer vliegen. Naar Vietnam, dus dat is fijn. Maar toch: het is en blijft vliegen. En als ik ergens wel een hekel aan heb (lees: doodsbang voor ben) dan is het vliegen. Met name het taxiën en het opstijgen bezorgen me hartproblemen.

Mijn angst is bijzonder irrationeel. Voor een binnenlandse vlucht in Thailand bijvoorbeeld zag ik dat het vliegtuig versierd was met een afbeelding van Angry Bird. Ik heb de hele vlucht in angst gezeten: Stel je voor dat we over een varkensstal zouden vliegen?! Dat zou het einde betekenen! Gelukkig is het allemaal goed gekomen, maar je weet maar nooit, toch? Om van mijn angsten af te komen leek het me daarom ook verstandig om eens een hulpboek te raadplegen.

Want positiviteit: dat heb ik nodig! Op internet vond ik al snel Over vliegangst en hoe je ervan afkomt, van dr. Lucas van Gerwen. Nadat het boek was bezorgd, ben ik er tussen de bedrijven door in gaan lezen. Er wordt eerst uitvoerig uitgelegd wat er gebeurt met een vliegtuig voor het de lucht in gaat (dat klinkt vrij explosief maar ik bedoel: voor het een vlucht gaat maken), welke opstartfases er zijn en wat er dan motorisch gezien gebeurt. Dat is wel prettig, want dat zijn juist de momenten waarop ik keihard in de stress zit.

De hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld en worden afgewisseld met ervaringen van tevreden cursisten (er is een cursus te volgen tegen vliegangst! Maar daar is het examen natuurlijk dat je moet vliegen, dus dat laat ik schieten) die allemaal de kunsten van de cursusleider bejubelen en uit de doeken doen hoe goed en snel ze van hun vliegangst zijn afgekomen.

Ik ben altijd een beetje allergisch voor dergelijke lofredes, en ook nu bekroop me een kriebelig gevoel. Snel overslaan dus, want hun angsten zijn niet hetzelfde als de mijne, en dus niet behulpzaam. De enige passages die ik met veel belangstelling heb gelezen waren die over het vliegen zelf, turbulentie en de mythe van de luchtzak. Die bestaat namelijk niet! Hoezee! Je kunt inderdaad in een lagere luchtstroom terecht komen, maar een zak midden in de lucht bestaat niet. Er is niet ineens zomaar niets. Dat is wetenschappelijk (of natuurkundig) gezien niet mogelijk. Ik ben blij dat ik dat weet.

Ook heb ik opgestoken dat turbulentie niks anders is dan een hobbel in de weg. Het vliegtuig kan ‘botsen’ met luchtstromen van andere vliegtuigen, of er ontstaat wrevel vanwege een koudere en warmere luchtstroom die elkaar passeren. Vervelend, even een hobbel, maar dat vliegtuig vliegt wel door. Net als een auto op een  hobbelige weg gewoon blijft doorrijden. Zucht, wat een opluchting! Ik heb het mezelf ingestampt als een mantra: “Het is slechts een hobbel, het is slechts een hobbel, het is slechts een hobbel. Het vliegtuig gaat gewoon door. Het vliegtuig gaat gewoon door.” Alleen het teruglezen van mijn getypte mantra werkt al kalmerend. Fijn!

Pfff... echt wel! (bron: facebook.nl/itsthehappypage)
Pfff… echt wel! (bron: facebook.nl/itsthehappypage)

Of het boek me ook écht van mijn vliegangst af kan helpen zal nog moeten blijken. Ik las het namelijk al eens eerder, voor een vakantie naar Turkije, maar toen heeft het me niet echt geholpen. Misschien omdat ik er toen toch teveel mee bezig was in mijn hoofd en het zo mijn alertheid alleen maar heeft versterkt. Maar misschien ook omdat de inhoud van het boek niet echt is blijven hangen destijds. Nu ik het voor een tweede keer las, kwamen de dingen me bekender voor en kon ik tevreden constateren dat het lang niet zo slecht gesteld was met mijn vliegkennis. Fijn! Maarr….

Ik ken mezelf: een angst zoals deze, met deze omvang, lees ik er echt niet 1,2,3 uit. Het scheelt in ieder geval dat ik nu meer kennis heb over turbulentie. En ik heb er een mantra bij! Zennnn! Ik zal het nodig hebben met twee vluchten (want: overstap) naar Vietnam, twee vluchten terug (want: wederom een overstap) en nog vier extra binnenlandse vluchten: heen en weer van Ho Chi Minh-city naar Hanoi en heen en weer van Ho Chi Minh-city naar het paradijselijke eiland Phu Quoc. Arme ik…  ;-)

Advertenties

30 gedachten over “Help, ik moet vliegen!

  1. Dank je, Jenny! Ik heb mn e-reader vast volgepropt ter afleiding, en ik hoop dat ik veel kan slapen :-) Ik heb gelukkig ontzettend veel zin in Vietnam dus daar ga ik me helemaal op focussen; de vakantie zelf!

   1. Pfff ik hoop het! Het scheelt dat ik kalmeringspillen voorgeschreven heb gekregen van mijn huisarts. Mocht het dus echt te gek worden, dan ben ik voorzien van een chemisch hulpmiddel :-)

   2. Ah fijn! Dacht dat ik me ook zo zou voelen met 16 uur vliegen voor de boeg. Maar heb me kostelijk vermaakt. Scheelt dat ik met een grote groep vloog. Kan je vriend geen entertainment programma voor je maken om je af te leiden?

   3. Haha nee die wordt chagrijnig van mijn gedruil :-P Ik kruip ook wel heel erg als een aapje in zijn arm, maar als we eenmaal op goede hoogte zijn, kan ik ontspannen -en kan de klauw die mijn hand is geworden langzaam weer uitgevouwen worden en weer bloed ontvangen. Met die diazepam kan ik hopelijk heerlijk achteroverleunen en de boel over me heen laten komen zonder als een bang aapje in mijn vriend te klimmen haha!

 1. Goed voorbereid! Dat helpt vast. Zo’n vliegtuig is eigenlijk net een grote bus, heel saai! Wat er verder gebeurt, daar moet je niet eens over nadenken (makkelijk gezegd natuurlijk).

  Mij kreeg je die Kanaaltunnel niet in – onder 30 (of meer?) meter water? Geen denken aan. Totdat de boot een keer volgeboekt was (met een Engelse man komen we nogal eens in Engeland). Toch maar met die trein/tunnel. Ik heb er maar niet aan gedacht waar we precies zaten, en toen viel het best mee. Pas na de tiende keer durfde ik het me voor te stellen dat er zo veel water boven me zat. Maar toen was ik er al aan gewend.

  Hoe dan ook, prettige reis!

  1. Oeh da’s inderdaad ook een heeele enge gedachte! Gelukkig heb jij je angst overwonnen. Ik moet nu 8 keer vliegen, brrr! Ik weet ook dat mijn 13e vlucht daarbij zit (mijn huidig totaal is nu 11) dus dat is ook alweer reden voor extra irrationele angst :s Ik ben wat dat betreft net B.A. van The A-Team haha knock out is de beste manier van reizen :-)
   Ik weet in mijn achterhoofd wel dat het goed komt, maar ik laat mijn gezond verstand nog altijd bij de gate achter…zucht!

 2. Heel veel succes Tessa! En natuurlijk heel veel plezier in Vietnam :) Ik heb gelukkig niet echt een vliegangst, maar bij elk raar geluid of elke rare beweging hoop ik toch dat het niets ergs is ;)

 3. Tsja, ik mag straks 12 én 10 uur vliegen. Das nog een uitdaging. Ik vind het motorische deel trouwens niet eng, ik vind het eerder minder prettig om zo opgesloten te zitten. Maar ja, ook dat hoort erbij hé. Ik heb gister een rustgevend middeltje van dr Vogel gekocht, eens kijken of me dat meer rust geeft. Idealiter wil ik wel vijf uur lang slapen, lijkt me perfect. Zo gaat de tijd wat snel!

  1. Oef, ja! Jij hebt helemaal een lange reis voor de boeg. Ik hoop dat dr. Vogel helpt. Zelf heb ik het jarenlang met Valdispert (met een flinke dosis valeriaan erin) geprobeerd, maar zelfs 4 pillen van de extra sterke versie kregen mij niet gekalmeerd :-( Ik hoop dat ze voor jouw wonderen doen!

   1. In die pillen van Vogel zit ook Valeriaan. Zelf vind ik de thee met Valeriaan goed helpen. Ben hier wel benieuwd naar. Ik heb ook de goede nachtrust variant, hopelijk kunnen we wat slapen dan. In de lucht vermaak ik me trouwens meestal wel hoor. Maar ja, het duurt wel langggg!

   2. Fijn dat ’t voor jou helpt, ik ben er dus immuun voor! 3 extra sterke pillen en ik stond nog steeds strak van de zenuwen haha :-( Ik vertrouw helemaal compleet op de diazepam, gaat vast helemaal goed komen :-)

   3. Oh, dat is mooi, fijn! Ik ga gewoon aan die A Vogel druppels. Komt vast goed, eenmaal in de lucht heb ik meestal nergens last van hoor.

   4. Ah kijk, dat scheelt! Ik heb ook de meeste moeite met het opstijgen. De daling vind ik zelfs leuk! “we zijn er bijna, jippie”, zo’n jubelgevoel krijg ik dan :-)

   5. Bij het stijgen moet ik mezelf er nog even aan overgeven dat we nou eenmaal zo’n tijd hoog bovenin de lucht gaan zitten. Voelt wat onnatuurlijk eerst, maar als ik het eenmaal geaccepteerd heb, zit ik prima. Al kan ik nooit goed slapen hoor. Bij het dalen zijn we aan de grond voor ik er erg in heb ;-)

 4. Mijn collega haalt altijd een homeopathisch middeltje waardoor ie wat rustiger wordt, want zelfs het praten over vliegen zorgt bij hem al voor de nodige stress…
  Ik heb er zelf niet echt last van, maar ben ook geen fan van vliegen, vooral het idee dat je opgesloten zit en dat je geen kant op kunt, vind ik nogal vervelend…

  1. Herkenbaar! Ik heb inmiddels -omdat mij zoveel vluchten te wachten staan- de hulp van mijn huisarts ingeschakeld. Met een kleine voorraad diazepam probeer ik nu zo stressvrij mogelijk van mijn vakantie te genieten :-)

  1. Dank je, Mieke! Ik ga zoveel mogelijk genieten als ik op de grond sta, of in zee lig haha! En voor de vliegangst heb ik pillen gekregen van de dokter, dus hopelijk komt dat ook helemaal goed :-) Bedankt voor het meeleven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s