Boeken

Top 100 CPNB

Gisteren maakte de CPNB de Top 100 bestverkochte boeken van 2013 bekend. Tijd om die eens even onder de loep te nemen! Welke boeken vallen op? Welke schrijvers komen meerdere malen op de lijst voor? En hoe scoor ik zelf in de top 100?

De top 10 bestverkochte boeken van 2013 ziet er als volgt uit:

 1. Inferno – Dan Brown (376.775 verkochte exemplaren)
 2. En uit de bergen kwam de echo – Khaled Hosseini (234.422 exemplaren)
 3. Stoner – John Williams (183.501 exemplaren)
 4. De voedselzandloper – Kris Verburgh
 5. Vijftig tinten grijs – E.L. James
 6. Dit zijn de namen – Tommy Wieringa
 7. Zusje – Rosamund Lupton
 8. Vijftig tinten vrij – E.L. James
 9. Ventoux – Bert Wagendorp
 10. Vijftig tinten donkerder – E.L. James

Wat mij hierbij direct opvalt is de hoge positionering van de Vijftig tinten-trilogie. Ik dacht dat die hype wel zo’n beetje voorbij was. Jeetje.. Zelf ben ik helemaal klaar met boeken als Vijftig tinten.. en boeken die hierop lijken/ willen lijken. Boekminnend Nederland is er blijkbaar echter nog lang niet klaar mee, dus ik ben nu al benieuwd naar de lijst over 2014. Qua Nederlandse boeken is de top 100 rijkelijker vertegenwoordigd dan ik dacht: Er komen -volgens mijn ruwe telling- maar liefst 41 oorspronkelijk Nederlandse werken voor op de lijst. Dit zijn de 5 bestverkochte:

 1. Op nummer 6: Tommy Wieringa – Dit zijn de namen
 2. Op nummer 9: Bert Wagendorp – Ventoux
 3. Op nummer 13: Isa Hoes – Toen ik je zag
 4. Op nummer 15: Saskia Noort – Debet
 5. Op nummer 19: Esther Verhoef – Tegenlicht

Van deze top 5 heb ik enkel het boek van Isa Hoes en Bert Wagendorp niet gelezen. (Van de top 10 heb ik overigens 6 boeken gelezen, en eentje staat klaar om gelezen te worden -tkg: dat is Khaled Hosseini) Als ik echter kijk naar het totaalplaatje, dan scoor ik best laag. Van de 100 boeken heb ik er maar 24 gelezen! Oef! Maar…. Ik heb even gekeken naar de samenstelling van de lijst, en ik kan veel kinderboeken die erop staan (Het leven van een loser bijvoorbeeld) schrappen. Ook boeken over Nederland in het algemeen en dieet- en kookboeken zijn over het algemeen niet aan mij besteed. Al met al is het resultaat dus best redelijk!

so many books

Boeken die mij opvielen zijn boeken die al enige tijd geleden zijn uitgegeven. Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse bijvoorbeeld. En de Vijftig tinten-reeks dus, maar dat gaf ik hierboven al aan ;-) Ook Spijt! van Carry Slee viel mij op. Dat boek stamt uit 1996, maar vanwege de verfilming hiervan is het boek waarschijnlijk weer populair geworden. Datzelfde geldt ook voor de boeken van Suzanne Collins: Door de verfilmingen van The Hunger Games scoren alledrie haar boeken -uit 2009- weer goed. De volledige lijst van het CPNB is hier terug te vinden.

Wat vind jij van de lijst? En hoe scoor jij qua gelezen boeken?

Advertenties

14 gedachten over “Top 100 CPNB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s