Must reads

Must reads: januari

Elke maand ga ik bijhouden wat er op mijn verlanglijstje staat: mijn must reads. Omdat ik van lijstjes hou, omdat ik van afvinken hou, en gewoon, omdat ik wil delen wat mijn boeksmaak is en wat ik nog in mijn boekenkast wil hebben.

1: Mijke Pol – Panty: Uitgeverij De Geus

Zes werknemers, een vermiste baas. Wie is de dader? Dat is, heel kort door de bocht, een korte samenvatting van Panty. Het boek draait om de vermissing van de hoofdredacteur van RTV Nieuws, Pieter de Wilde. Voor zijn verdwijning heeft hij het zijn redactie niet makkelijk gemaakt: er moeten ontslagen vallen. Alle zes de medewerkers die worden opgedragen in het boek, hebben een motief. Dit kan verschillen van seks tot drugs en van misbruik tot chantage. De opbouw van het boek is origineel: Het is geschreven vanuit de perspectieven van de zes medewerkers tijdens hun voortgangsgesprek, en de leemtes worden enkel opgevuld met emails, smsjes en passages uit de voortgangsgesprekken.

Panty

2: Michelle Cohen Corasanti – De amandelboom: Uitgeverij Xander

Dit is het verhaal van de kleine Ichmad Hamid, die in de Bezette Gebieden woont. Hij heeft een bijzonder talent waar het hele dorp van onder de indruk is, maar dit talent kan hem niet vooruit helpen in het leven. Het ontneemt hem zelfs zijn vader, die door zijn toedoen wordt opgepakt. Hij gaat gebukt onder schuldgevoelens, maar hij laat zich niet verleiden door zijn vernietigende gevoelens. Dit boek lijkt me erg ontroerend, en doet me denken aan de verhalen van Khaled Hoesseini.

de amandelboom libris

3: Haruki Murakami – De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren: Uitgeverij Atlas Contact

Eindelijk! Huraki Murakami is terug met een nieuwe roman. Na 1Q84 en een groot deel van Norwegian wood kan ik oprecht zeggen dat ik uitkijk naar dit nieuwe boek, met een onmogelijk lange titel. Tsukuru Tazaki is van de ene op de andere dag helemaal alleen. Zijn oude vrienden, willen hem niet meer kennen. Hij doet de dagelijkse dingen maar zijn leven is leeg en hol. En hoewel hij ouder wordt en een baan vindt kan hij het verlies van zijn jeugdvrienden niet loslaten. Wanneer zijn vriendin Sala hem ertoe aanzet te onderzoeken wat er is gebeurd, blijkt dat hoe dieper hij graaft, hoe hoger de prijs van vriendschap is.

haruki nieuwe

4: Abigail Tarttelin – Golden boy: Uitgeverij Sijthoff

Dit lijkt me een maatschappelijk gezien erg interessant boek. Het gaat over de 16-jarige Amerikaanse Max. Hij lijkt alles mee te hebben: hij is knap, blond, atletisch en populair. Maar hij draagt een geheim met zich mee. Hij en zijn familie houden voor de buitenwereld geheim dat Max interseksueel is, oftewel: half man, half vrouw. Wanneer hem iets vreselijks overkomt, voelt hij zich voor het eerst in zijn leven een freak. Max moet erachter komen wie hij eigenlijk is. Ik denk dat dit boek heftig, maar mooi is. Ik mag hem lezen voor 8Weekly.nl dus ik zal het spoedig ontdekken!

golden boy

5: Marco van Houwelingen – Aangeschoten wild: Uitgeverij Xander

Dit boek won de CoffeeCompany Book Award van 2013. Het gaat over de vriendschap tussen Bast en Ischa. Ze kennen elkaar van jongs af aan en beleven samen allerlei avonturen. Dan overlijdt Ischa. Bast, een stille, teruggetrokken jongen die door zijn vriendschap met Ischa juist uit zijn schulp kroop, moet het zonder zijn beste vriend doen. Omdat ze van plan waren door Zuid-Amerika te backpacken, besluit Bast dit alsnog te doen. Maar ook aan de andere kant van de wereld kan hij geen rust vinden, en de problemen waarin hij terecht komt worden steeds groter..

aangeschoten wild

6: Elke Geurts – De weg naar zee: Uitgeverij Bezige Bij

Dit boek heb ik via Inge ‘ontdekt’. Ik las haar recensie en was erg onder de indruk van de opzet van het verhaal en de positieve uitwerking die deze op haar had. Het verhaal is in weze simpel: Tessa en haar dochter rijden naar zee. Het is een verzengende tocht, waarbij Tessa zeven jaar met haar dochter overpeinst. Ze is ontevreden over hoe haar dochter is geworden, maar probeert er toch het beste van te maken. Hoe dichter ze bij zee komen, hoe meer ze beseft dat haar leven een mislukking is. Ik denk dat dit boek me zal verrassen qua diepgang en mooie overpeinzingen. Ik ben ontzettend nieuwsgierig!

de weg naar zee

7: Carel Donck – Melanie: Uitgeverij De Arbeiderspers

Als Melanie, de zus van Saskia, wordt vermoord blijkt dat ze er een dubbelleven op nahield. Ze bevond zich op duistere datingsites en leefde de kromme fantasieen van mannen uit. Om de moordenaar op het pad te komen besluit Saskia de internet-identiteit van haar zus over te nemen. Ze blijkt meer op haar zus te lijken dan ze had kunnen vermoeden. Dit lijkt me een prachtig boek. Het klinkt als een thriller maar op de cover afgaande kan het ook best een prachtige novelle zijn. Een mix hiertussen lijkt me zeer interessant.

melanie carel donck

9: Tessa de Loo – Kenau: Uitgeverij De Arbeiderspers

Het is jaren geleden dat ik een boek las van Tessa de Loo. Nu Kenau uit is, kan ik het -zeker gezien mijn Ik Lees Nederlands-uitdaging- natuurlijk niet laten om deze nieuwe roman niet te lezen. In Kenau wordt een dappere jonge vrouw, Kenau, in de zestiende eeuw gevolgd. Ze voert een dappere strijd. In de oorlog die woedt ontvangt ze bericht dat in een nabijgelegen dorp de vrouwen gruwelijk zijn behandeld en misbruikt door de Spanjaarden. Ze besluit de strijd aan te gaan en verzameld driehonderd vrouwen om haar te volgen.

tessa de loo kenau

Advertenties

6 gedachten over “Must reads: januari

  1. Da’s een mooi lijstje! En wat leuk dat je het boek van Elke Geurts gaat lezen.
    En naar het nieuwe boek van Murakami hebben volgens mij zoveel mensen uitgekeken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s