Boeken

Tessa’s boekawards 2013

Het is bijna 2014 en dus is het de hoogste tijd om terug te blikken op 2013. Wat waren nu eigenlijk de mooiste boeken? Welke boeken vielen juist ontzettend tegen? En welke schrijver of schrijfster is de beste van 2013?

Zo’n beetje elke zichzelf respecterende uitgeverij of boekwinkel heeft een boek tot ‘de beste van 2013’ uitgeroepen. Ik kan daarbij natuurlijk niet achterblijven. Vandaar dat ik mijn eigen ‘boekawards’ heb opgericht. De prijzen (eeuwige roem op mijn blog) zijn onderverdeeld in negen categorieën, te weten: Meest Verrassende Boek, Meest Ontroerende Boek, Meest tegenvallende Boek, Meest Huiveringwekkende Thriller, Leukste Roman, Mooiste Boek van 2013, Grootste Talent van 2013, Beste Schrijver en natuurlijk Beste schrijfster. Benieuwd wie mijn winnaars en winnaressen zijn? Lees mee!

1: Meest Verrassende Boek – Waar is Bernadette? van Maria Semple

Deze prijs gaat ontegenzeggelijk naar Waar is Bernadette? van Maria Semple. Ik twijfelde nog even over Nachtzwemmen van Lucy Clarke en Jouw gezicht zal het laatste zijn van Joao Ricardo Pedro, maar het is toch Maria Semple geworden. Waarom? De vertelwijze van Waar is Bernadette? is vernieuwend, de opbouw van het verhaal is briljant gedaan en de manier van schrijven van Semple is zowel sarcastisch als ontroerend. Waar is Bernadette? overtrof al mijn verwachtingen en is een van de leukste boeken die ik dit jaar heb gelezen. Hulde!

waar is bernadette

2: Meest Ontroerende Boek – Voor jou van Jojo Moyes

Het punt met boeken is dat je de boeken die je eerder dit jaar las, vergeet omdat er naderhand zoveel andere, goede boeken de revue passeren. Ik had dan ook de neiging om bij deze rubriek te gaan voor De dag dat ik doodging van Tania Bongers, maar ik vergat een ander, heel belangrijk boek waarbij ik de tranen uit mijn hoofd heb gejankt: Voor jou van Jojo Moyes. Zij is dan ook mijn winnares. Voor jou is een prachtig, gevoelig en keihard binnenkomend boek. Ik heb intens meegeleefd met de personages en met pijn in mijn hart het boek opzij geschoven toen ik ‘m uit had. Wat een prachtig boek, een echte aanrader!

3: Meest Tegenvallende Boek – De wraak van Prada van Lauren Weisberger

Over deze categorie kan ik kort en krachtig zijn: De wraak van Prada van Lauren Weisberger was niets van wat ik me erbij had voorgesteld. Ik keek erg uit naar dit boek, eindelijk een opvolger voor De duivel draagt Prada, maar Weisberger had deze net zo goed niet kunnen schrijven. De titel dekt de lading absoluut niet, en het verhaal is veel te overdreven Amerikaans om enigszins geloofwaardig te zijn. Sorry voor de fans, maar dit boek viel me vies tegen.. Jammer!

4: Meest Huiveringwekkende Thriller – Slaap van Lars Keppler

Ik ben ontzettend fan van Scandinavische thrillers. Jo Nesbo is een van mijn favorieten, maar dit jaar heb ik ook het prachtige werk van Lars Keppler ontdekt. Wat een meesterverteller! Slaap vond ik ontzettend eng, echt huiveringwekkend en daarom een absolute winnaar van de Meest Huiveringwekkende Thriller van 2013. Voor wie hieraan begint: Pas op! De titel is misleidend. Slaap is het enige waar het je aan zal ontbreken na het lezen van deze thriller.

slaap---lars-kepler[0]

5: Leukste Roman – Het Rosie Project van Graeme Simsion

Ik had, voor ik aan dit boek begon, al de nodige positieve klanken gehoord. Het verhaal sprak me ontzettend aan en toen ik via 8Weekly de kans kreeg een recensie te schrijven over Het Rosie project, aarzelde ik dan ook geen moment. Ik heb het boek in een paar dagen uitgelezen. Wat een heerlijk boek! De personages, de schrijfstijl, de verhaalopbouw, de details: alles klopt en alles is even leuk. De filmrechten zijn door Sony opgekocht, dus ik kan niet wachten om te zien hoe dit bijzondere, unieke verhaal wordt vertaald naar het witte doek.

6: Mooiste Boek van 2013 – De bibliothecaresse van Auschwitz van Antonio Iturbe

Dit was de moeilijkste categorie, want hoe kies je tussen al die fijne boeken? Het is als kiezen tussen je kinderen. De strijd om deze titel was dan ook zwaar. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een boek waar ik me totaal, compleet, in heb verloren. Ik begon op een zaterdagochtend in het boek, en diezelfde avond was het al uit: De bibliothecaresse van Auschwitz. Het boek, over het dappere Joodse meisje die in het geheim een bibliotheek runde in kamp Auschwitz, heeft me totaal overdonderd achtergelaten. Ik baalde echt toen het boek uit was. Het is prachtig geschreven, mooi opgebouwd en het verhaal an sich is een niet te missen ode aan kracht, moed en opoffering.

7: Grootste Talent van 2013 – Joao Ricardo Pedro

Van telecombedrijfmedewerker tot bestsellersauteur: de weg die Joao Ricardo Pedro heeft afgelegd was zwaar, maar absoluut de moeite waard. Hij gebruikte zijn ontslagvergoeding als starterskapitaal, en dit bleek een briljante zet te zijn. Zijn boek Jouw gezicht zal het laatste zijn is overal lovend ontvangen en verkoopt hartstikke goed. Met dit eerste boek laat de schrijver meteen zien dat hij de fijne kneepjes van het schrijversvak beheerst. Jouw gezicht zal het laatste zijn is een bolwerk van poëtisch opgezette, intelligent geconstrueerde zinnen. Hij speelt met de literatuur, creëert en kneedt zinnen die elk even volmaakt zijn en het visitekaartje dat hij hiermee afgeeft, had niet prachtiger kunnen zijn.

jouw gezicht zal het laatste zijn

8: Beste Schrijver – John Williams

Dit is een schrijver die in 2013 niks heeft geschreven. Dat kan ook helemaal niet, want John Williams leeft niet meer. Toch zijn zijn boeken pas nu bij het grote publiek -waaronder ik- bekend geraakt. Stoner en Butcher’s Crossing zijn opnieuw uitgegeven in 2013 en raken bij bijna iedereen een gevoelige snaar. Ik heb zelf Butcher’s Crossing nog niet gelezen, maar was behoorlijk onder de indruk van Stoner. Ik ben erg benieuwd van welke boeken we in 2014 nog kunnen gaan genieten, maar voor 2013 kan ik in volle overtuiging zeggen: John Williams is een briljant schrijver die door de kleine details in zijn vertellingen diepgewortelde emoties naar het oppervlak brengt. Stoner is een onalledaagse roman over een doorsnee Amerikaanse man, die veel indruk op me heeft gemaakt. Williams heeft voorgoed een streepje voor bij mij.

Beste Schrijfster – Francesca Melandri

Het boek Hoger dan de zee heb ik op mijn blog niet behandeld, maar las ik wel voor 8Weekly. Het is geschreven door de Italiaanse Francesca Melandri, en het heeft mijn ogen geopend. Sinds het lezen van Melandri heb ik een voorliefde gekregen voor Italiaanse literatuur: Niccolo Ammaniti, Elena Ferrante, Paolo Cognetti en Melania Mazzucco – ik smul ervan! Melandri weet op prachtige, poetische wijze een vertederend of juist wereldschokkend beeld te scheppen van de gebeurtenissen in haar boek. Haar verhalen zijn klein geschreven maar groots in impact. Ik ben 100% fan!

Wat zijn jouw favoriete boeken van 2013? 

Advertenties

21 gedachten over “Tessa’s boekawards 2013

 1. Wat een ontzettend leuk initiatief zo! Wie weet komen de schrijvers in kwestie via google nog eens op je site terecht! Slaap was voor mij ook de beste thriller van dit jaar, Waar is Bernadette (tip van jou!) heb ik ook met veel plezier gelezen, De bibliothecaresse was zeker erg ontroerend en heb ik met een brok in de keel uitgelezen. De andere boeken ken ik nog niet maar staan inmiddels wel op mijn lijst, dankzij jou leer ik op deze manier ook weer een hoop nieuwe schrijvers en stijlen kennen! Dank je!
  Mijn topper is De Boekendief van Markus Zusak, ontroerend, onwerkelijk, opmerkelijk, echt een boek die je of ontzettend goed vindt of waar je niks mee hebt, maar in mijn geval was het duidelijk het eerste!

  1. Wauw wat een lief bericht! Dank je wel :-) Ga hier bijna van blozen!
   De boekendief vond ik ook prachtig! Het heeft echt gespannen tussen Jouw gezicht zal het laatste zijn, De boekendief en De bibliothecaresse van Auschwitz! Moeilijk hoor, keuzes maken!
   Ik vind het echt heel fijn om te lezen dat je via mij mooie boeken leest! En wat goed dat Waar is Bernadette? je zo goed is bevallen! :-)

  1. Ah wat jammer, haha! Dat is nog wel mijn mooiste boek van het afgelopen jaar ;-) Het was misschien makkelijker geweest als ik Een weeffout in onze sterren van John Green had gelezen, iedereen lijkt dat het Beste Boek te vinden… maarja… bij gebrek aan John Green vond ik De bibliothecaresse van Auschwitz (!) prachtig genoeg :-)

 2. Handig overzicht! Ik ben weer op zoek naar een nieuw boek namelijk haha. Ik ben nu ‘voor jou’ van Jojo Moyes aan het lezen en hij is inderdaad erg mooi! De personages zijn erg leuk. Ik vind het jammer als ik hem dadelijk uit heb.

   1. Ik heb hem vanavond toevallig uitgelezen. Het is voor het eerst dat ik heb gehuild om een boek haha. Het is een heel mooi boek inderdaad, en heel erg ontroerend.

  1. Dank je, de keuzes waren soms inderdaad erg moeilijk. Het is natuurlijk een heel persoonlijk lijstje, en de ‘eeuwige roem’ op mijn blog is natuurlijk met een dikke vette knipoog gedaan, maar ik ben wel heel serieus bezig geweest met dit lijstje. Ik heb echt lopen schrappen en schaven. Volgend jaar weer :-)

 3. Ik ben het helemaal eens met de awards. Slaap was inderdaad eng en De wraak van Prada viel ook mij erg tegen. Wat ik een leuk boek vond was Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist) van Edward Kelsey Moore. Een verhaal over drie beste vriendinnen. Jojo Moyes wil ik ook nog lezen. Die staat zeker om mijn lijstje. Maar eerst de eerste op de stapel lezen haha.

 4. Ik heb geen van deze boeken gelezen, maar wat staan er prachtige pareltjes tussen! Ik heb nog wat boeken liggen, maar anders is het duidelijk dat er nog veel toffe boeken zijn om te lezen. Ben erg benieuwd naar Slaap bijvoorbeeld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s