Boeken

5x literair op pad

Filmfanaten gaan naar de bios, modefanaten kijken halsreikend uit naar de Fashion Weeks en sportfanaten kunnen zo’n beetje elke dag hun lol op met voetbaluitzendingen op tv. Maar wat is er voor boekfanaten als ik te doen?

Natuurlijk hebben we dagelijks boeken waar we met onze neus in kunnen duiken. Maar wij boeknerds willen er ook wel eens op uit, verder dan enkel een bezoekje aan de plaatselijke boekwinkel. Hup, de wijde wereld in, leuke boekgerelateerde dingen doen. Boekattracties bezoeken. Ik ben daar eentje van. Ik wil ook boekattracties bezoeken. Daarom heb ik er een paar voor mezelf op een rijtje gezet. Zodat ik ze niet vergeet, zodat ik ze kan opschrijven in mijn agenda en bovenal: zodat ik me er vast op kan verheugen.

1: De Deventer boekenmarkt

Deze boekenmarkt is de grootste van Europa. Het barst er letterlijk van de kraampjes vol boeken. Tweedehands boeken, oude boeken, nieuwe boeken, versleten boeken, vergeelde boeken, kleine boeken, grote boeken, hardcovers en paperbacks, dure boeken en goedkope boeken. Genoeg leuks dus voor mij om rond te struinen, mijn ogen flink de kost te geven en hier en daar een nieuw boek aan te schaffen (vertaling: ik neem twee flinke katoenen shoppers mee en sla zo goed als mogelijk mijn slag). De Deventer boekenmarkt is in 2014 op 3 augustus. 

Gezellige drukte aan de oevers van Deventer (bron: camping-heterve.nl)
Gezellige drukte aan de oevers van Deventer (bron: camping-heterve.nl)

2: Het Letterkundig Museum in Den Haag

1000 jaar literatuur: Dat klinkt toch fantastisch? Het Letterkundig Museum heeft alles in huis waar ik een mooie dag zoet mee ben. “Van liefdesbrieven tot manuscripten, van schrijversportretten tot jeugdboekenillustraties; alles wat te maken heeft met het werk en het persoonlijke leven van schrijvers vindt u in de collectie van het museum”, staat aangekondigd op de website. Eigenlijk kan ik geen enkele reden verzinnen waarom ik er niet heen zou gaan: het is een must see voor elke boeknerd! Ze hebben er bijvoorbeeld een Schrijversgalerij, verschillende en uiteenlopende tentoonstellingen, 65.000 foto’s, 2.500 schilderijen en tekeningen, en meer dan één miljoen knipsels. Genoeg om mijn ogen uit te kijken! Het Letterkundig museum is elke dinsdag tot en met zondag geopend van 10-17:00 uur. 

Literatuur, literatuur en nog eens literatuur! (bron: boekendingen.nl)
Literatuur, literatuur en nog eens literatuur! (bron: boekendingen.nl)

3: Charles Dickens festijn

Oliver Twist, A Christmas Carol, Great Expectations en David Copperfield zijn slechts een paar van zijn boeken, maar zijn oeuvre is zo bekend en zo geliefd dat er in Deventer elk jaar in december een heus Charles Dickens festijn wordt gehouden. Bekende personages als Scrooge en Oliver Twist komen hierbij tot leven, maar ook alledaagse figuren als bedelaars en deftige dames en heren uit de 19e eeuw maken hun opwachting. Dit lijkt mij een geweldige belevenis: me als moderne boeknerd -met e-reader en al, hoe modern wil je het hebben?- op pad in een Victoriaans-aandoend Deventer. Me vergapen aan de kledij, de sfeer, de mensen. Geweldig toch? Het Charles Dickens festijn is komend jaar op 20 en 21 december te bezoeken. 

Nostalgie viert hoogtij in Deventer. Gezellig! (bron: dagjeweg.nl)
Literaire nostalgie ten top in Deventer (bron: dagjeweg.nl)

4: Manuscripta

Ik baalde er flink van dat ik dit jaar niet naar Manuscripta ben geweest, maar als ik de reviews zo lees, heb ik ook niet heel veel gemist. De jaarlijkse opening van het nieuwe boekseizoen (de september Fashion Week van boekminnend Nederland) ging dit jaar samen met de Uitmarkt van Amsterdam, en was dus niet een exclusief boekenfeest maar een plek waar een allegaartje van mensen zich verzamelde. Jammer, want juist op een groot evenement als Manuscripta moet het een feest der herkenning zijn: samenzijn met andere boekliefhebbers en genieten van interviews met schrijvers, boekpresentaties, workshops, kraampjes van verschillende uitgeverijen waar zij hun nieuwste boektitels presenteren, prijsacties en nog veel meer leuks. Ik hoop dan ook dat het dit jaar wat authentieker is, want ik zie hier erg naar uit! Manuscripta is in 2014 op 30 en 31 augustus, hoewel dit nog niet officieel is vastgesteld. De datum is dus onder voorbehoud! 

Boeken, schrijvers, winacties, nieuwe titels, kortom: feest! (bron: nrc.nl)
Boeken, schrijvers, winacties, nieuwe titels, kortom: feest! (bron: nrc.nl)

5: Het boekenfestijn

Het boekenfestijn, een megagebeurtenis in mijn stad waar ik dit jaar voor het eerst als halve zombie heb rondgelopen, mijn ogen heb uitgekeken en vooral veel inkopen heb gedaan. In verschillende segmenten -romans, Engelstalig, thrillers, fantasy, hobby, kinder- liggen tafels, tafels en nog meer tafels vol met boeken, boeken en nog meer boeken. In enorme hallen worden gedurende het jaar meerdere boekenfestijnen gehouden. En ik ben per dit jaar vaste klant bij die in Leeuwarden, mijn thuisstad. Dit keer laat ik mijn pinpas echter thuis, want anders ken ik mezelf: dan kom ik weer thuis met twee volle shoppers en wordt het stapeltje boeken dat nu al tegen de muur staat, alleen maar groter. Het Leeuwarder Boekenfestijn is in 2014 van 12-15 juni te bezoeken. 

Impressie van vorig jaar: gloednieuwe boeken voor het oprapen, wat een pracht en praal!
Impressie van vorig jaar: gloednieuwe boeken voor het oprapen, wat een pracht en praal!

Naast deze vijf opties heb ik natuurlijk ook mijn meetings met de boekenclub, oftewel de Sisterhood of the Travelling Book Club. Hiermee onderneem ik al heel veel leuke dingen, maar van lijstjes krijg ik nooit genoeg. En wie weet, misschien valt het een wel met het ander te combineren :) Ik hoop in elk geval dat ik voor het eind van 2014 terug kan blikken op dit lijstje en ze allemaal af kan vinken!

Naar welke boekevenementen kijken jullie uit? En wat vinden jullie van mijn lijstje?

Advertenties

14 gedachten over “5x literair op pad

 1. Wat een goed voornemen! Ik moet ook snel weer eens naar het Letterkundig Museum. Weet je wat ook leuk is? Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag (vaste collectie en wisselende tentoonstellingen).
  Ik kijk uit naar de Boekenweek en zeker ook naar Manuscripta. Dit jaar was ik voor het eerst naar de Deventer Boekenmarkt, echt geweldig!

 2. Mooie plannen hoor! Ik wil zeker nog eens naar de boekenmarkt in Deventer, ben er ooit als kind geweest en heb er toen veel gekocht, nou ja, gekregen van ouders dan, maar daarna is het er helaas niet meer van gekomen. Volgend jaar maar op de kalender zetten!

 3. Leuk artikel! Ik ben naar Manuscripta geweest, maar omdat ik de vorige edities niet heb meegemaakt, kan ik niks vergelijken. Toch vond ik het ook wel magertjes.
  Oh, en ik ga in januari voor het eerst naar Het Boekenfestijn, in Ahoy Rotterdam :)

  1. Leuk, dat je ook naar het Boekenfestijn gaat! Ga je ook opnieuw naar Manuscripta of ben je definitief afgeknapt? Ik ben daar zo benieuwd naar, juist vanwege de verschillende ervaringen! Ik maak er misschien zelfs een weekendje Amsterdam van, zodat ik niks hoef te missen ;-)

 4. Hah, leuke lijst. Deze hebben ook mijn aandacht! Deventer (2x) lijkt me zo verschrikkelijk druk dat ik niet weet of dat leuk is, het idee wel; er echt heengaan, dat weet ik dus niet. Het Boekenfestijn, daar mag ik niet meer heen (van mezelf) want ik koop altijd weer teveel (= meer dan 0 boeken) – ik heb nog zó veel liggen!

  Manuscripta was inderdaad heel erg tegenvallend. Als het programma voor volgend jaar er beter uitziet, dan wil ik wel weer gaan. Maar als het net zoiets is als dit jaar, daar stap ik de trein niet voor in. Het Letterkundig museum… daar wil ik inderdaad ook een keer heen! Misschien kunnen we er met meerdere mensen heen, zodat we ook kunnen praten over wat we tegenkomen (hoewel er in het Letterkundig Museum waarschijnlijk wel meer bibliofielen rond zullen lopen).

  1. Dank je :-) Ik ben ook erg benieuwd naar het programma van Manuscripta, en ik hoop dat ik op een evenement als dat veel mede-bloggers tegenkom en leuke contacten opdoe. Wat dat betreft lijkt me je idee om met meerdere mensen naar het Letterkundig Museum te gaan ook hartstikke leuk!
   Ik bedenk me trouwens net dat ik uitstapjes naar de Waanders boekenkerk in Zwolle er helemaal niet bij heb gezet, terwijl ik daar ook dolgraag eens heen wil! Oeps! ;-)

   En p.s: van boeken heb je nooit genoeg, dus gun jezelf gewoon opnieuw het Boekenfestijn haha

   1. Je hebt gelijk! Die boekenwinkel in Zwolle moet ook op het lijstje. Trouwens die in Maastricht ook. Maar van boeken… heb ik er nu echt wel even genoeg. :-)

   2. Jaaa Maastricht zeker ook! Ik geloof in boeken ;-)
    Hoeveel boeken heb je nog voor jezelf liggen? Wat een heerlijk, rustgevend gevoel lijkt me het om voor jezelf te kunnen zeggen: ik heb genoeg boeken, ik hoef even niks nieuws. Ondanks dat ik met kerst nog een nieuw boek heb gekregen (John Green!!!) heb ik vandaag bij de AH of all places een nieuw boek gekocht: Stuk van Judith Visser. Ben gewoon een beetje verslaafd ;-)

 5. Ik heb er nog ongeveer 100 liggen – terwijl ik er een grote hekel aan heb om boeken zomaar in de kast te hebben staan. Het is dus de bedoeling dat die boeken op korte termijn gelezen worden. Je ziet, dat is een beetje een probleem. Vandaar dat ik van nieuwe boeken alleen maar ga zuchten: heel leuk, maar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s