Boeken

De vijf leukste kerstboeken

Destiny’s Child had hun eigen ‘8 Days of Christmas’, maar ik beperk me tot drie dagen. Gister schreef ik al over de anti-boeko lijst, en eergisteren over mijn boekwishlist voor de kerst. Om ook de kerstdagen zelf door te komen met leuke literatuur dat helemaal bij het seizoen past, heb ik gespeurd naar leuke kerstliteratuur. Of kerstchicklits. Of kerstkookboeken. 

Er blijkt meer dan genoeg te vinden: van Charles Dickens tot Cathy Kelly – het internet en de boekhandels barsten van de fijne kerstboeken. Boeken over de magie van kerst, boeken met kerstboodschappen en vooral boeken die druipen van het positivisme. Want een kerstfeest is niet compleet zonder een wijze les, een handreiking of een verzoening, leert de literatuur ons. En daar haken ze in de boekwinkels handig op in. Toen ik in Amsterdam was en Waterstone’s bezocht, zag ik prachtige boeken staan, bundels van klassiekers als Dickens. De een nog mooier dan de ander. Tijd voor een top 5 dus. 

1: Charles Dickens – A Christmas carol and other Christmas writings:

Als dit geen ultieme aanvoerder is van een degelijke kerstboeken top 5 weet ik het ook niet meer. Het verhaal lijkt zo oud als de tijd, en is al op meerdere manieren verteld en verfilmd (er bestaat onder andere een Vampire Christmas Carol maar de Muppet-versie is mijn ultime favoriet!). Het boek komt in vele vormen en maten, maar onderstaand exemplaar sprak bij mij toch wel erg tot de kerstverbeelding, wat jij?

Christmas Carol Mine

2: Het groot kerstverhalenboek – Tommy Wieringa, Ellen Deckwitz e.a.: 

Dit jaar verscheen een -volgens mij- hartstikke leuk boek van Nederlandse bodem. Normaal gesproken worden kerstverhalen vooral in Engeland en Amerika uitgegeven, maar ook de Nederlanders laten zien dat ze niet vies zijn van een fijn kerstboek. In dit boek staan tientallen verhalen, gedichten, anekdotes en illustraties over kerst van verschillende schrijvers, columnisten, dichters en cabaratiers. Denk bij de meeschrijvers aan toppers als Youp van ’t Hek, Marion Pauw en Sylvia Witteman. 

het groot kerstverhalenboek

3: Cathy Kelly – De magie van kerst en andere verhalen:

Een lekkere chicklit mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Cahty Kelly is bekend van haar I Love…-reeks, en uiteraard houdt deze Amerikaanse ook van kerst. In De magie van kerst vertelt ze korte verhalen over het leven, de liefde, dilemma’s en vooral over de kerst. De achterflap belooft maar liefst 19 ontroerende en hartverwarmende verhalen over kerst. Klinkt leuk, toch? :-)

cathy kelly magie van kerst

4: Jenny Colgan – Christmas at the Cupcake Cafe:

Cupcakes en kerst: hoe ideaal kan de combinatie van thema’s in een boek zijn?! In deze ongetwijfeld overheerlijke roman volgt de lezer de innerlijke strijd van Issy, de trotse eigenaresse van het Cupcake Café. De zaken gaan goed en ook in de liefde is ze gelukkig. Dan deelt haar vriend haar mede dat hij voor zijn werk mogelijk naar New York moet verhuizen. Ook op het werk neemt de druk toe: er komen steeds meer orders voor uniek vormgegeven cupcakes binnen voor de kerstperiode. Issy moet kiezen: waar ligt haar hart werkelijk? 

christmas at the cupcake cafe

5: Nigella Lawson – Nigella’s kerst

Voor degenen die mijn boek Buskruit en kaneel niet hebben gewonnen, maar toch op zoek zijn naar lekkere kerstmaaltjes om familie en vrienden voor te schotelen, kan een kookboek natuurlijk niet ontbreken. Nigella Lawson is toch wel een van de fijnste, gepassioneerdste chefs van tegenwoordig, vandaar dat ik voor haar boek heb gekozen. Ik heb haar eens op de BBC aan het werk gezien, en ik raakte meteen geïnspireerd! Wie weet spat hetzelfde gevoel ook wel van deze pagina’s af. Het boek belooft een bundeling te zijn van allerhande recepten, van de welkomstcocktail tot het toetje aan het eind van de avond: alles zit verwerkt in dit bijna 300 pagina’s tellend kookboek. 

nigella's kerst

 

Advertenties

8 gedachten over “De vijf leukste kerstboeken

  1. Heel leuk om te lezen! Ik heb dit jaar voor het eerst een echte kerst-chicklit gekocht: Calling Mrs. Christmas. Heel fijn om in de kerstsfeer te komen (en het leuke is ook dat je weet dat alles uiteindelijk wel goed komt, precies zoals het hoort bij echte kerstverhalen ;) ).

    1. Da’s jammer! Ik verwachte hier eigenlijk een reeks kerstverhalen :-( Gemiste kans dus, en oneerlijke promotie..! Christmas at the Cupcake cafe lijkt mij ook een heerlijk boek, misschien dat die beter bevalt ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s