Boeken

“Schrijven is een en al lef hebben”

Gisteren was het zover: Jouw Verhaal! De NS heeft zich gedragen, de ontvangst was super en ik heb een fijn interview kunnen houden en leuke masterclasses bijgewoond. Omdat er zoveel aan indrukken op me afkwam, heb ik besloten de avond in twee blogs te posten. Vandaag deel 1: Mijn indrukken en het interview dat ik hield met Marion Pauw! 

De ontvangsthal is nog leeg wanneer ik -punctueel lekker Hollands op tijd- aankom. Dat gaf me alle tijd om me mentaal voor te bereiden op het spreken van de Grote Schrijvers die straks de masterclass zullen geven. Mijn perskaartje kreeg ik toegereikt, dus ik was duidelijk herkenbaar voor een ieder als een medewerkster van ‘de pers’! Ronald Giphart was de eerste die binnenkomt. Wauw, daar was ik wel even van onder de indruk. Ik ben gek op zijn boeken, als tiener al, dus dit was toch een stuk nostalgie dat ineens voor mijn neus stond en mij allervriendelijkst de hand schudde. Omdat Nu.nl minder tijd had dan ik om interviews af te nemen, mochten zij eerst. Ik hoefde maar heel kort te wachten op een andere schrijver, want daar kwam Marion Pauw al om de hoek aangelopen.

Na een korte introductie ben ik met haar aan een tafeltje gaan zitten en heb ik haar geïnterviewd, zo leuk! Ik kon haar echt van alles vragen! Over haar rol als jurylid bijvoorbeeld, de wedstrijd zelf maar ook over haar eigen schrijfproces. Zo interessant om te horen hoe zij de dingen aanpakt. “Ik schrijf chronologisch. Ik heb een begin in mijn hoofd maar het einde ligt nog open. Dat is een creatief proces tijdens het schrijven. Het staat nog niet vast”, vertelde ze me. Tijdens haar masterclass kwam ze hier ook op terug. “Als begin en einde al vastligt, en ik moet het verhaal er dan heenleiden voel ik me net zo’n datatypiste: saai!”

Marion Pauw (bron: ezzulia.nl)
Marion Pauw (bron: ezzulia.nl)

Pauw blijkt een vrolijke, positieve vrouw te zijn. “Waarom zou je je alleen de negatieve recensies of commentaren aantrekken? Ik zeg altijd ‘ga vol in de zon’. Als ik een compliment krijg, vind ik dat hartstikke fijn, maar als het negatief is, leg ik dat naast me neer. Waarom zou ik daar mijn energie aan verspillen?” Ze is dan ook niet bang om gekke commentaren over zich heen te krijgen op haar Twitter-account. “Nee, waarom zou ik? Ik ga me niet verstoppen. Er is wel eens iemand geweest die iets lelijks over me zei, en die heb ik toen persoonlijk een berichtje gestuurd ‘dank u wel’. Toen krabbelde die persoon direct terug ‘zo had ik het niet bedoeld’. De enige reacties waar ik naar kijk zijn die op Bol.com, dat zijn de reacties van lezers. Dat is belangrijk voor me.”

De schrijfwedstrijd vind Pauw een goed initiatief, en ze zal bij het beoordelen van de verhalen vooral letten op correct taalgebruik, originaliteit en stijl. “Het is voor mij het eerst dat ik bij zo’n grote wedstrijd in de jury zit en zoveel manuscripten moet lezen, spannend dus!” Het thema, lef, ziet ze als iets onontbeerlijks voor een schrijver. “Schrijven is een en al lef. Zonder lef kom je er niet als schrijver. Mensen verstoppen zich gauw achter excuses zoals ‘ik heb geen tijd om te schrijven’. Dat had ik ook niet toen ik begon. Ik spaarde verlofuren op en in die vrije dagen schreef ik.”

Ze schrijft dagelijks, maar heeft net een kleine writers block gehad. “Door de verhuizing heb ik tweeënhalve maand niet geschreven. Ik zat helemaal vast, zo naar!” En dat terwijl ze aan een nieuwe thriller werkt. Ze heeft me een tipje van de sluier opgelicht: “Het gaat over een man die drie kinderen bij verschillende vrouwen heeft. Hij zet ze tegen elkaar op. Maar dan verdwijnt hij. De kinderen komen er dan achter dat niet zij elkaars vijand zijn, maar dat hun vader dat is. De grote hamvraag is natuurlijk: waarom is de vader verdwenen en wie zit hierachter?” Benieuwd naar haar nieuwe boek? Het verschijnt in mei 2014!

Hierna was het helaas te laat om ook Ronald Giphart te spreken, want die bereidde zich voor op zijn masterclass, met powerpoint presentatie en al! Ik heb bij de zijne en die van Marion Pauw (zoals al eerder geschreven, mijn favorieten van de avond!) bijgewoond. Ik kan alvast verklappen: dat was ontzettend de moeite waard!

Morgen plaats ik deel 2: belangrijke tips voor aspirant-schrijvers van Ronald Giphart en Marion Pauw! 

10 gedachten over ““Schrijven is een en al lef hebben”

  1. Ik vond de masterclass met Marion Pauw erg bijzonder en veel geleerd. Ze bezorgde ons onbewust een triller ook nog. Haar dochter moest 1,5 uur thuis zijn maar ze was nog niet terug. Uiteindelijk was ze heelhuids aangekomen.

  2. Zo leuk dat je erbij was! Marion Pauw lijkt me zo leuk en ik heb haar boeken dit jaar helemaal ontdekt, like! Ik ben helemaal weg van Daglicht, wauw! Doe je ook mee met de schrijf wedstrijd?

    1. Ja ik heb haar boeken ook pasgeleden ontdekt maar ben er ook weg van :-) Het was daarom ook ontzettend leuk om met haar te praten over haar schrijfproces en andere dingen! Ik doe zelf niet mee haha heb jij geen ambities op dat gebied?

      1. Haha, aan deze wedstrijd ga ik denk ik niet mee doen hoor. Het is meer een ooit ;-) Maar mocht die ooit werkelijkheid worden, dan krijg jij een interview!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s