Boeken

Home, sweet home

Dit weekend genoot ik heerlijk van de gastvrijheid en het Bourgondische leven van Brabant: Ik was in Den Bosch. Samen met mijn broer, zijn vriendin en vriendlief verrasten we mijn vader. Die wordt op tweede kerstdag 60, en was in de veronderstelling dat hij alleen met zijn vrouw het weekend zou doorbrengen. Quelle surprise!

We verrasten hem in het hotel, en hebben daarna genoten van een heerlijk weekendje weg. We hebben heerlijk gedineerd, lekker buiten op een verwarmd terras gezeten bij de St. Jan Kathedraal en hebben zelfs een hele middag in de kroeg gezeten! Wat een leven. Daar kan ik best aan wennen. Den Bosch is een kei-gezellige stad, met een prachtige binnenstad en leuke mensen. Toen we de eerste ‘houdoe’ toegeschreeuwd kregen, wisten we: we horen erbij! (Of denkt elke toerist dat?) In de binnenstad hebben ze zelfs een prachtige spreuk van Franz Kafka op de muur, om de hoek bij boekwinkel Selexysz A. Heijnen: “Een boek: een bijl voor de bevroren zee in ons.”

Mooie quote van Franz Kafka in het centrum van Den Bosch
Mooie quote van Franz Kafka in het centrum van Den Bosch

Maar aan alle pret kwam helaas ook weer een eind. Vanochtend vroeg reden we het kei-leuke Den Bosch alweer uit, terug naar Friesland! De thuiskomst was vroeg, maar ook heel aangenaam. Er lagen namelijk een aantal gloednieuwe boeken op mij te wachten, jippie! Een boek zelfs geheel onverwacht! Ik heb me enige tijd geleden namelijk opgegeven voor de leesclub van Not just any book, Een perfecte dag voor literatuur. Bij het aanmelden was helaas geen plekje meer voor mij vrij (wie meldt zich dan ook pas in november aan voor een leesclub die in de zomer al van start is gegaan?!) maar Cathelijne Esser, met wie ik mail-contact had, zou me wel van een eventuele opening op de hoogte houden.

Die opening kwam er: twee weken geleden ontving ik mijn eerste Een perfecte dag voor literatuur-mail! Ik kon uit vier boeken kiezen, twee voor januari, twee voor februari. Het was hierbij geheel aan mij of ik een, twee, drie of zelfs alle vier de boeken koos. Ik heb voor het bescheiden aantal van twee gekozen: Voor januari De drie levens van Tomomi Ishikawa van Benjamin Constable en voor februari Duel met paard van Pauline Genee. Vandaag lag het boek van Benjamin Constable in de brievenbus op mij te wachten. Van uitgeverij Nieuw Amsterdam kreeg ik tevens een inleiding in Wat nooit is verteld van Elliot Perlman bijgevoegd. Het echte boek is 664 pagina’s dik, deze intro telt 29 pagina’s. Een echte teaser dus! :)

Daarnaast kreeg ik nog een derde boek opgestuurd, voor 8Weekly.nl: Limbo van Melania Mazzucc0. Deze roman is vuistdik maar lijkt me zo ongelooflijk interessant! Plus: ik hou van Italiaanse literatuur, dus met dit boek ben ik weer even zoet. Limbo is trouwens het tweede boek dat ik deze week van 8Weekly.nl heb ontvangen. Eerder lag al Een ware held van Martin Michael Driessen in de bus. Dit allerliefste, schattigste boekje dat ik in tijden heb gezien is niet groter dan 25 centimeter en is slechts 0,7 centimeter dik. Zo snoezig! Het verhaal is dan wel weer iets harder, maar dat vind ik juist wel een mooi contrast. Benieuwd waar mijn nieuwe boeken over gaan? Lees mee:

Prachtige, verse boeken om heerlijk bij weg te lezen! :)
Prachtige, verse boeken om heerlijk bij weg te lezen! :)
 1. De drie levens van Tomomi Ishikawa – Tomomi Ishika is dood en haar beste vriend Ben heeft haar laptop. Daar staan wonderlijke aanwijzingen op en Ben denkt dat er meer achter haar zelfmoord zit. Zijn speurtocht voert door Parijs, maar ook naar New York. Daar wordt de sfeer grimmig, en Ben gaat twijfelen over de goede bedoelingen van Tomomi.
 2. Wat nooit is verteld – De jonge Afro-Amerikaan Lamont Williams probeert iets van zijn leven te maken, Henryk Mandelbrot overleefde de Holocaust en Adam Zignelik vecht voor zijn carriere als geschiedenisleraar en grote liefde. In deze roman komen deze drie levens samen. Het is een boek over de schokkende gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en de harde strijd van Afro-Amerikanen om burgerrechten.
 3. Limbo – Soldate Manuela Paris keert na een heftige missie in Afghanistan terug naar huis, een klein dorpje bij Rome. Ze is getraumatiseerd en bezeten van verlangen terug te keren naar haar peloton. Als therapie moet ze haar herinneringen op papier zetten. Ondertussen ontmoet ze Mattia, een mysterieuze gast in het plaatselijke hotel. Een man met zijn eigen problemen. Zou er met hem misschien een nieuw leven mogelijk zijn?
 4. Een ware held – De broers Luigi en Beppo Fresci maken deel uit van een groep soldaten die gevangen worden gehouden. Ze zijn in afwachting van een hooggeplaatste militair die hun lot komt bezegelen. Beppo probeert zijn leven en dat van zijn broer te redden door te berekenen waar ze moeten gaan staan om executie te voorkomen. Het loopt anders dan ze beide hadden verwacht.

Ik ben reuze blij met deze nieuwe, verse leesstapel! Hebben jullie ook zulke fijne boeken te lees liggen? Fijn weekend! :)

 

Advertenties

6 gedachten over “Home, sweet home

 1. Leuk joh dat jullie je vader zo hebben verrast! Ik ga in januari naar Den Bosch dus krijg er steeds meer zin in zo!
  Enne, ik hoop dat je snel met recensies komt want deze boeken klinken weer als pareltjes! Zelf heb ik ook een flinke stapel liggen, zit volgens mij ook weer een tip van jou tussen, Bericht uit Parijs, plus eentje van de lijst van NRC en eindelijk ook Het Puttertje van Donna Tart, dus kan niet wachten om lekker te gaan lezen!

  1. Het was echt in alle opzichten een geslaagd weekend :-) Den Bosch is zo sfeervol, zo gezellig! Leuk dat je in januari gaat, met de fijne winterse sfeer.
   Jouw te lezen titels zijn ook leuk! Het puttertje wil ik zeker ook nog lezen! Daar moet je alleen wel flink de tijd voor nemen haha :-) veel leesplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s