Recensie

Recensie: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Jonas Jonasson – De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje: Uitgeverij Signatuur

Toen ik op Twitter bekende dat ik nog nooit een boek van Jonas Jonasson had gelezen, kon niemand dat begrijpen. Zeker de uitgeverij niet. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween was ook echt niet aan mijn aandacht ontsnapt, maar er waren steeds andere boeken die mijn aandacht vereisten, en zodoende is Jonasson steeds in het achterkamertje van mijn geheugen gebleven.

Tot vorige week. Toen ik na een dagje uit naar Den Haag op het station nog wat tijd kon doden, begaf ik me direct naar de Bruna. Tijd om inkopen te doen. Ik hoefde niet lang na te denken: mijn hand schoot bijna uit zichzelf naar Jonas Jonasson. Eindelijk zou ik zijn werk gaan lezen. Afgelopen dinsdag ben ik in het boek begonnen, en dat beviel direct goed. Het intro is veelbelovend:

“De kans dat een analfabete, die in de jaren zeventig in Soweto opgroeit, op een dag samen met de Zweedse koning en de premier opgesloten zit in een aardappelwagen, is statistisch gezien een op de vijfenveertig miljard zevenhonderdzesenzestig miljoen tweehonderdtwaalfduizend achthonderdtien. Wat is uitgerekend door eerdergenoemde analfabete.”

Jonasson-Zonderlinge avonturenLR

Hoewel dit enigszins het verloop van het verhaal verklapt, wekt het daarnaast ook des te meer nieuwsgierigheid op: Een analfabete, een koning, een premier, in een aardappelwagen in Zweden: hoe krijg je dat voor elkaar? Het lijkt onmogelijk, maar als er iemand is die dit voor elkaar krijgt, dan is dat Jonas Jonasson.

Het verhaal voert lezers mee van de sloppenwijken in Johannes, naar een kennismaking met Nombeko, een uiterst intelligent meisje, een sprong naar Zweden waar een tweeling -Holger en Holger- wordt geboren waarvan een jongen maar officieel bestaansrecht krijgt, de straf die Nombeko moet ondergaan maar waarmee haar gehele toekomstbeeld verandert, een atoombom die nergens meegerekend wordt, tolken voor een Chinese diplomaat, een confrontatie met twee agenten van de Mossad, een vlucht naar Zweden, drie ijverige Chinese illegale meisjes, een kraakpand en een terreurdreiging naar een waanzinnige slotfinale, waarmee Jonasson bewijst dat zijn fantasie geen grenzen kent.

Het bommenmeisje Nombeko is absoluut geniaal, en de avonturen die zij beleeft zijn zonder meer zonderling. Met verrassend veel humor beschrijft Jonasson zowel de wereldgeschiedenis als het leven van zijn hoofdpersonen. De plottwists zijn niet van de lucht, en je wordt als lezer constant op het verkeerde been gezet. De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje is een heerlijk, verrassend, prachtig, vermakelijk en vooral onverwacht aanstekelijk boek.

Het was ontzettend moeilijk om dit boek weg te leggen, omdat de stijl en de gebeurtenissen zo zonderling zijn dat je wel verder moet lezen! Daarnaast zijn de personages veelzijdig, apart en absoluut onberekenbaar. Geweldig! Ik denk dat ik meer van Jonas Jonasson wil lezen, want dit beviel wel heel erg goed.

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje – Jonas Jonasson €19,95

Advertenties

20 gedachten over “Recensie: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

  1. Zijn vorige boek, de 100 jarige, vond ik erg leuk om te lezen, verhaal is natuurlijk absurd maar door zijn manier van vertellen, komt het zo echt over en lijkt het net of je het zelf beleeft, dus ja, ook dit boek gaat weer op de lijst!

    1. Precies, dat gevoel had ik hierbij dus ook heel sterk! De kans dat een verhaal als deze plaats kan vinden staat voorin al uitgerekend, maar de manier waarop het is verteld is zo apart dat je het je zo kunt voorstellen dat het zo gebeuren kan!

  2. De 100-jarige man heb ik gelezen en ik was een van de weinigen die er niet zo enthousiast over was. En toch word ik dan door jouw recensie weer enorm nieuwsgierig. Het boek zag ik gister al bij de bieb, dus wie weet.

  3. Ik wil hem wel graag lezen, maar vraag me af of hij niet te erg op de 100 jarige man lijkt. Dat is immers net zo’n verhaal. Ik vond die trouwens geweldig! Is het een kopie of meer een sideshow :P Jammer dat je die niet gelezen hebt dan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s