Uncategorized

Belle en het boek

Als kind keek ik niets liever dan Disneyfilms. Als studente heb ik nog een Disney-marathon gehouden (resultaat: door te veel genuttigd alcohol lagen we allemaal in plaats van 5 uur ’s nachts al om 10 uur ’s avonds te snurken voor de tv. Eindscore van het aantal Disneyfilms: vijf). En nu nog kan ik ontzettend genieten van Disneyverhalen.

De prijs voor mooiste Disneyfilm mag dan -in mijn ogen- naar De kleine zeemeermin gaan, mijn favoriete Disneyprinses komt uit een heel andere film: Belle en het Beest! Welke zichzelf respecterende boeknerd kan nu niet vallen voor de charmes van Belle? De klassieke boeknerd! Het meisje dat, ongeacht wat iedereen in haar dorp vindt, de hele dag met haar neus in de boeken loopt. “Het is een gek kind, elke dag maar met haar neus in de boeken”, roddelen haar dorpsbewoners. En wat te denken van Gaston! Die vreselijke, verwaande, opgeblazen macho gooit haar boek zelfs in een modderpoel! “Daar is toch niks aan? Er staan niet eens plaatjes in!” bromt hij. Als ik Belle was geweest had ik hém in een modderpoel getrapt, maar zulke dingen doen Disneyprinsessen helaas niet.

Grrr..wat is en blijft Gaston toch een vervelend personage!
Grrr..wat is en blijft Gaston toch een vervelend personage!

Ik hou van de beginscène waarin Belle naar de boekhandel gaat en toch weer hetzelfde boek uitkiest om te lenen. Haar lievelingsboek, die ze al helemaal stukgelezen heeft. Ze kan erbij wegdromen, ontsnappen uit haar eigen wereld -die eerlijk gezegd niet veel voorstelt- en echt eens lekker genieten. Ik vind het daarom ook zo zonde dat niemand in haar dorp haar steunt. Ze wordt met de nek aangekeken, puur en alleen omdat ze liever boeken leest dan zich zittend op een bank te laten optillen door mannen als Gaston. Belle is vrouwenemancipatie in een notendop, omdat ze haar eigen plan trekt en zich ogenschijnlijk niks aantrekt van wat haar omgeving van haar vindt. En ze heeft magische boeken: nadat Gaston haar boek in de modderpoel heeft gegooid veegt ze het boek zo schoon met een zakdoekje. Geen smetje meer op de bladzijdes. Geen vochtkreukels, geen geknakte bladzijdes, niks niet. Oh, kwamen mijn boeken maar uit een Disneysprookje.

Maar het moment suprême is natuurlijk de enorme, gigantische, fabuleuze en vooral geweldige bibliotheek die op haar wacht in het kasteel van het Beest. Boeken, boeken en nog eens boeken. Prachtige, mooie, fantastische boeken. Een enorme ruimte vol! Wat dat betreft is Belle en het Beest een belofte aan elke boeknerd: droom gerust weg bij al die boeken die je verslindt. Aan het eind van de rit wacht je een gigantische bibliotheek gevuld met alle boeken die je ooit zou willen lezen. Ik gok daarom ook dat Belle niet voor het Beest kiest, maar voor zijn boekcollectie. En groot gelijk heeft ze!

In een woord: kwijl..!
In een woord: kwijl..!
Advertenties

16 gedachten over “Belle en het boek

 1. Ben ik nou de enige op de wereld die Gaston toch wel een heel stuk sexier vind dan (getransformeerde) Adam?

  Belle’s prins is echt niet je van het, bah blonde kerels!
  Doe mij dan toch prins Erik maar!

  1. Haha ik hou idd ook niet in het bijzonder van blond, maar Gaston is me véél te veel Neanderthaler! Doe mij die prins van The Princess and the Frog maar :-) Prins Erik is ook leuk, maar met een vader die ook Erik heet is dat een iets te foute keuze haha

   1. Ah, Naveen is inderdaad ook zeker een goede keuze!

    En tsja, ik ben met een vriend die Erik heet ook wel een beetje bevooroordeeld natuurlijk XD

   1. Nee, alleen niet in huis… :) Het was de allereerste Disney-film die ik zag en de allereerste keer dat ik naar de bioscoop mocht met een vriendinnetje toen de film in de bioscopen draaide, dus echt een leuke jeugdherinnering!

   2. Wat leuk! Dat is inderdaad een fijne jeugdherinnering! Mijn herinnering aan een Disneyfilm in de bios is The Lion King! Iedereen moest keihard huilen, inclusief ik zelf :( -kan nog steeds het deel waarin Mufasa doodgaat niet zien zonder te huilen

 2. Erg leuk geschreven! Nu je het zo schrijft is Belle inderdaad een echte feminist haha, nooit zo bij stilgestaan. Ik heb Belle en het Beest al heel lang niet meer gezien. Terwijl dat toch een van de leukste is, samen met de Kleine Zeemeermin en Pocahontas :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s