Boeken

Boekhoppen in Europa

Wat is er leuker dan met of rond de kerst een citytrip te maken? Leuk een stad ontdekken, lekker de toerist uithangen, heerlijk!  Wil je als boeknerd in deze steden genieten van een mooie boekhandel, dan help ik je op weg met vijf leuke bestemmingen. Wat zijn per stad de leukste of mooiste boekwinkels to be?

1: Maastricht

Voor de eerste stad blijf ik nog even in het wonderschone Nederland. Nederland heeft namelijk ook genoeg te bieden. Wat te denken van Maastricht? Wie aan Maastricht denkt en een beetje into boeken is, denkt direct aan de boekwinkel in de kerk. En terecht. In de Dominicanenkerk zit een Polare-winkel. Prachtig, en een winkel waar ik echt nog eens heen wil. Het interieur is prachtig en de boeken zijn lekker vertrouwd. In Zwolle hebben ze nu ook een boekwinkel in een kerk, en deze schijnt zelfs nog mooier te zijn dan die in Maastricht. Het gaat om boekwinkel Waanders in de Broerenkerk. Aangezien Zwolle voor mij dicht bij de deur is, zou dit een uitstekende kerstbestemming voor mezelf zijn. Hmm, ienemiene mutte..!

De boekwinkel in de kerk: prachtig! (bron: De Stentor)
De boekwinkel in de kerk: prachtig! (bron: De Stentor)

2: Berlijn

Berlijn is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, toch best een literaire stad. De associatie met Berlijn is echter nog steeds de oorlog. Zonde, er zijn genoeg leuke boekwinkels te ontdekken! Zoals Shakespeare & Sons, in navolging van de beroemde Shakespeare & Company in Parijs, aan de Raumerstraße 36. Hier worden naast Duitse ook veel Engelstalige boeken aangeboden. Zoek je iets meer authentieks en Duits? Ga dan naar een van de vele tweedehandswinkeltjes die Berlijn rijk is. Wat te denken van Fair Exchange (Dieffenbachstraße 58) of Saint George’s (Wörther Straße 27)? Daarnaast biedt Berlijn fijne literaire activiteiten aan de liefhebber. Wat te denken van een bezoek aan een van de vele literaire cafe’s die Berlijn rijk is? Bezoek eens Die Buchkantine aan de Dormunder Straße 1. Of het Literatur Haus aan de Kurfürstendamm. Dit is een boekwinkel waar tevens heel vaak tentoonstellingen worden gehouden.

Net zo fabulous als die in Parijs! (bron: shopikon)
Shakespeare and son: Net zo fabulous als die in Parijs! (bron: shopikon)

3: Londen

Natuurlijk is een bezoekje aan Londen niet compleet zonder een rondje Waterstone. De beroemde boekhandel heeft filialen over de hele wereld, en in Londen zijn ze uiteraard ook goed vertegenwoordigd. De grootste – en tevens de grootste van Europa- vind je aan Piccadilly Circus. Ook niet te missen is het boekwinkeltje van Nothing Hill, The Nothing Hill Book Shop. In de gelijknamige film komt de boekwinkel veelvuldig in beeld, maar de winkel vinden is nog lastiger dan je zou denken. Tijdens mijn laatste bezoek aan Londen is het me niet gelukt, maar via de blog ForeverStrawberryFields  is een handige routebeschrijving te vinden. Daarnaast is Foyles niet te missen. Deze zit aan Charing Cross Road en heeft vijf verdiepingen vol boeken. Loungen kan op jazzmuziek, en er is een kunstgalerie naast om je culturele ervaring compleet te maken.

Blauw is nog nooit zo mooi geweest! (bron: Flickr)
Blauw is nog nooit zo mooi geweest als in Nothing Hill! (bron: Flickr)

4: Parijs

Ik heb er zelf al uitgebreid over geschreven: De boekplace to be is en blijft Shakespeare & Company, nabij de Notre Dame. Deze gezellige boekhandel is smal, krap, muffig maar o zo leuk! Het is een heerlijke, stampvolle boekhandel die je gezien moét hebben. Koop je hier een boek? Dan krijg je een stempel in je boek, ter herinnering (lees: als trofee). Ook de FNAC, onder andere te vinden op de Champs Elisée, is een fijne plek voor boekliefhebbers. Deze Franse versie van de Mediamarkt is ook de thuisbasis voor zowel Franse als Engelse boeken, strips en boekaccessoires. Echte klassiekers die elders moeilijk te krijgen zijn vind je in Galignani. Zelfs Mr. Chanel Karl Lagerfeld komt hier geregeld om boekinkopen te doen. Deze boekwinkel zit aan de rue de Rivoli, vlak naast een andere grote boekwinkel: WH Smith. Zo pak je meteen twee boekwinkels tegelijk mee, très bien!

Galignani in Parijs - zelfs Karl Lagerfeld doet hier zijn inkopen! (bron: Fittingly)
Galignani in Parijs – zelfs Karl Lagerfeld doet hier zijn inkopen! (bron: Fittingly)

5: Antwerpen

Antwerpen is een ware boekenstad. Het aanbod aan boekwinkels is dan ook vrij overweldigend, mocht je gaan speuren op internet. Gelukkig heeft Antwerpen een fijne site voor de nieuwsgierige boeknerd: Antwerpenboekenstad.be. Hierop vind je een totaaloverzicht van alle boekwinkels. Per genre, per wijk, of op alfabetische volgorde. Ook wordt hier bijgehouden welke literaire evenementen worden georganiseerd en wanneer de boekenbeurzen plaatsvinden. Een klein overzicht: In winkelstraat De Meir (wie kent deze straat niet?) zitten meerdere boekwinkels, waaronder de Standaard Boekhandel en Boekenvoordeel. De FNAC – daar is hij weer- vind je terug in de Grand Bazar en De Markies Boekenmarkt is gevestigd in de Hoogstraat. Dan is er nog De Groene Waterman, deze is onder andere in de Wolstraat gevestigd. Zoek je meer gespecialiseerde boekwinkels? Ook die heeft Antwerpen genoeg! Qua reizen zit je goed bij Alta Vita in de Nassaustraat. Hou je meer van kunst en/of lifestyle? Dan is Bad, ook aan de Nassaustraat, echt iets voor jou! Genoeg te ontdekken dus.

Een van de leuke boekwinkels die Antwerpen rijk is (bron: boekendingen.nl)
Een van de leuke boekwinkels die Antwerpen rijk is (bron: boekendingen.nl)

Gaan jullie naar een van deze steden toe voor de kerstdagen? Dan hoop ik dat jullie iets hebben aan deze tips :-)

Advertenties

18 gedachten over “Boekhoppen in Europa

      1. Oh wat een leuk vooruitzicht :-) Newcastle lijkt mij ook heel leuk, doe je zo’n bootreis? Ben benieuwd naar het winkelaanbod daar, ken het tot nu toe alleen van series als Geordie Shore haha :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s